Annons

Bakterier i vattnet ger rätt till hyressänkning

Skellefteå Östersunds tingsrätt anser att otjänligt dricksvatten ska ge avdrag på hyran med fem procent. I dag kom domen som kan ge även Skebos hyresgäster pengar tillbaka

Under nästan tre månader, 26 november 2010 till 18 februari 2011, kunde inte Östersundsborna använda det kommunala vattnet för matlagning, dryck och tandborstning på grund av tarmbakterien Cryptosporidium.

Hyresgästföreningen anser att det inneburit ett hinder i nyttjanderätten och ett men för hyresgästen som via hyran betalar för en fullt brukbar bostad. Därför bör hyresgästen få hyresnedsättning under perioden då vattnet var odrickbart.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen, som företrätt en medlem i frågan, och Östersundshem har tidigare försökt att enas i Hyresnämnden, vilket inte lyckats. Den 29 oktober inleddes rättegången i Östersunds tingsrätt och idag meddelades domen som ger medlemmen rätt till 5 procent i hyresnedsättning.

– Vi var ganska säkra på att tingsrätten skulle dela vår syn på att det är ett men i boendet att inte kunna använda vattnet, säger Niclas sundell, chefsjurist för hyresgästföreningen region Norrland.

Under rättegången yrkade Hyresgästföreningen på ett hyresavdrag på 15 procent.

Läs ocksåSkebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster

– Vi är nöjda med en ersättning på 5 procent, även om vi anser att ersättningen borde vara högre.

Även hyresgästen Peter Johansson, som nu får tillbaka sammanlagt 629 kronor plus ränta, är nöjd med domslutet.

– Vi hade räknat med lite mer kanske, men det här handlar inte om pengarna. Det är en principsak. Det är självklart att man inte ska betala lika mycket i hyra om det saknas något väsentligt som ska ingå i priset. Oavsett om du hyr ett hotellrum, bostad eller något annat. Domen är också viktig för att kunna användas om något liknande händer igen och för andra drabbade kommuner, säger Peter Johansson. 

Annons
Läs ocksåByggfeber i Skellefteå

Hur Hyresgästföreningen går vidare nu beror på hur Östersundshem väljer att agera. De har från och med idag tre veckor på sig att överklaga domen till hovrätten som då tar beslut om ärendet ska återupptas. Om det blir så kommer Hyresgästföreningen i sin tur att överklaga och kräva högre ersättning.

Men det är i dagsläget oklart hur Östersundshem ställer sig till domen.

– Vi kommer att diskutera det här den 14 december då vi har styrelsesammanträde, säger Östersundshems vd Bengt Rådman. Till dess ska vi analysera domen.

Hur troligt är det att ni tar ett beslut om att ge alla hyresgäster en hyressänkning?

– Om vi skulle besluta om det så får vi titta närmare på hur det i så fall skulle gå till. Det är ju en del hyresgäster som flyttat också under den här perioden. Det är ett väldigt stök med det här ska du veta.

Kom domen som en överraskning?

– … Jag skulle ju hellre lägga pengarna på underhåll än det här. Betalar vi ut pengarna till hyresgästerna så har vi ju flera miljoner färre att lägga på det.

Annons

Men blir det verkligen så i praktiken, kommer inte kommunen som ägare att skjuta till pengar på något sätt? Underhållet ska väl inte behöva bli lidande.

– Det är så jag ser det. Vi har ett visst kapital att röra oss med och då kommer det att bli mindre.

I runda slängar hade Östersundshem cirka 5 000 lägenheter uthyrda under tiden som Cryptosporidiumbakterien härjade. Det skulle kunna innebära en återbetalning på cirka tre miljoner.

Även i Skellefteå finns det många medlemmar inom Hyresgästföreningen som drabbats av tarmbakterien, som nu väntar på besked om vad domen innebär för dem.

– Vi har redan inlett en diskussion med Skebo, säger Niclas Sundell. Signalen från dem är att de kan acceptera en ersättning på 5 procent, men vi får föra diskussionen vidare nu när vi har en vägledande dom.

Läs också Höjd hyra för Skebos hyresgäster från 1 april Skebo bygger nytt i Kåge Gemensam kamp mot våld

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.