Foto: Åsa Eriksson

Stig Svedberg, ägare till fastighetsbolaget Tvättbjörnen, anser inte att Hyresgästföreningen är rätt väg att gå när det gäller hyresförhandlingar.

Hyresgästerna vill inte förhandla själva

Fastighetsägaren Stig Svedberg vill sätta hyrorna själv. Därför vill han säga upp förhandlingsavtalet med Hyresgästföreningen. Men de boende avgör – och nu har de sagt sitt.
15 december 2016 kl 14:37 Text: Åsa Eriksson

Stig Svedberg, ägare till fastighetsbolaget Tvättbjörnen, vill säga upp förhandlingsordningen (se faktarutan intill) med Hyresgästföreningen för tre fastigheter i Sundsvall: Stigevägen 5-23 i Indal, Storgatan 6 och 8 och Storgatan 31.

– Det här med förhandlingsordning är ett system som bör läggas ner. Jag vill köpa hus och renovera och inte behöva förhandla om allt, säger Stig Svedberg i en tidigare intervju för Hem & Hyra.

Hans uppfattning är att det är krångligt och tar lång tid att förhandla med föreningen.

– Det här med förhandlingsordning är irriterande och tidskrävande med en massa papper som ska skickas fram och tillbaka hela tiden, menar Svedberg.

Därför tycker han att det vore bättre och smidigare om han direkt kunde sätta de hyror han själv tycker är rimligt.

Men det är hyresgästerna i fastigheterna som bestämmer om de vill att Hyresgästföreningen ska föra deras talan. Eller om de själva vill ta en diskussion direkt med hyresvärden när man inte är överens om hyressättningen.

På frågan vad hyresgästerna själva vill svarade Svedberg tidigare att det var just hyresgästerna som inte ville ha kvar systemet.

– Jamen de vill inte ha det så här, det är därför jag säger upp det. Systemet är mossigt och jag har hyresgäster som är under 100 år om jag säger så.

Om en hyresvärd vill säga upp förhandlingsordningen måste denne kunna styrka att det är hyresgästernas vilja. Exempelvis genom en namninsamling.

Vilket nu Hyresgästföreningen gjort.

– Hyresgästföreningen har bett om skriftliga svar från hyresgästerna ifall de vill att Hyresgästföreningen förhandlar hyrorna kollektivt alternativt om de själva vill förhandla hyran, säger Niclas Sundell, juristchef Hyresgästföreningen region Norrland.

Utifrån de svar man lyckats samla in så stämmer det inte riktigt överens med vad Svedberg hävdar.

Ingen av de boende i de berörda 43 lägenheterna har uppgett att de vill förhandla själva.

Däremot är det 14 av dem som vill att förhandlingarna sker kollektivt via Hyresgästföreningen.

29 stycken har inte svarat på enkäten.

– Det här visar ändå att det finns en majoritet för kollektiva förhandlingar i åtminstone en fastighet, där 11 av 13 svarat att de är för en kollektiv förhandling. I de två övriga är det många som inte tagit ställning, men i det material som vi idag skickat till hyresnämnden föreslår vi en fortsatt förhandlingsordning även där eftersom ingen av de svarande vill förhandla själv, säger Niclas Sundell.

Här nedan kan du läsa en sammanställning av de inkomna enkätsvaren.

Fastighet

Antal lägenheter

För kollektiv förhandling

Vill förhandla själv

Ej svarat

Stige   1:10

10   st

1   st

0

9   st

Mercurius   12

13   st

11   st

0

2   st

Vinsten   2

20   st

2   st

0

18   st

Åsa Eriksson
Lokalredaktör
010-459 18 11
Publicerad: 15 december 2016 kl 14:37
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.