Kungälvsbostäder tvingas åtgärda väggar fulla av hål

Ett extremt stort antal hål. Det fann hyresnämnden i väggarna vid ett besök i lägenheten i Kungälv. Nu måste värden göra något åt dem.
15 maj 2012 kl 09:47 Text: AnnaKarin Löwendahl

Hyresgästen flyttade in i sin tvåa i Kungälv i november förra året, efter ett lägenhetsbyte. Hallväggen var då full av hål efter Mollyplugg, och tapeten hade skavmärken. Även i badrummet var väggen perforerad av ett 50-tal plugghål. Dessutom hade ytskiktet gulnat.

Också i sovrummet hittade den nya hyresgästen hål efter plugg och gardinuppsättningar, och tyckte att det var hyresvärdens sak att låta den tidigare hyresgästen göra i ordning efter sig.

Men hyresvärden, kommunägda Stiftelsen Kungälvsbostäder, menade att hyresgästen visste vad hon bytte till sig och att hon därmed övertog lägenheten i befintligt skick. Att en vägg är full av hål stör ju inte dess funktion, resonerade bostadsbolaget. Någon omtapetsering var heller inte aktuell förrän om tidigast fem år.

Men hyresnämnden ger nu hyresgästen rätt på nästan alla punkter. Efter att ha besökt lägenheten konstaterar nämnden att antalet hål i hallen och badrummet är ”extremt stort”, och långt ifrån det normala slitage som man kan räkna med efter tidigare hyresgäster.

Väggarna i de båda rummen är helt enkelt så skadade att bostadsbolaget åsidosatt sin underhållsskyldighet, anser hyresnämnden. Därför kräver man att Kungälvsbostäder gör något åt de håliga väggarna, genom ett så kallat åtgärdsföreläggande. Senast i augusti ska arbetet vara utfört.

Märkena i sovrummet bedöms dock vara normalt slitage, vilket inte kräver omedelbara åtgärder från hyresvärden.

AnnaKarin Löwendahl
Lokalredaktör
010-459 24 23
Publicerad: 15 maj 2012 kl 09:47
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.