Foto: AnnaKarin Löwendahl

De förtroendevalda hyresgästerna i Västra Sveriges regionfullmäktige firade årets medlemsutveckling och andra framgångar med alkoholfri cider då de nyligen möttes för att godkänna nästa års verksamhetsplan och budget.

Nytt medlemsrekord i väst

Hyresgästföreningen region Västra Sverige växer för tionde året i rad, och mest i hela Sverige. Nu är 76 300 personer medlemmar.
30 december 2016 kl 07:01 Text: AnnaKarin Löwendahl

Medlemsutvecklingen i region Västra Sverige saknar motstycke i landet. Här har antalet medlemmar ökat för varje år sedan 2006, då 64 000 västsvenskar stod med i medlemsregistret.

Nu är motsvarande siffra 76 300 personer. Bara det senaste året har regionen vuxit med mer än 2 800 medlemmar. Det är klart mest av alla nio regioner i landet, både i antal och i procent.

– Det är extremt bra siffror, säger Tony Praetorius, chef för medlemsrekrytering i Västra Sverige.

– Dels beror det på samhällsklimatet. Bostadsfrågan har förändrats i Göteborg. Vi har förhandlat för många hyresgäster, och vi har synts väl. De lokala föreningarna har jobbat starkt och bra. Det bidrar till att man pratar mer om bostadsfrågan i vardagen nu, ute i bostadsområdena. Och regionkontoret har varit en motor med nya tankar och idéer.

Även organisationsgraden är högre i Västra Sverige. 37 procent av alla hyreshushåll i landet är med i Hyresgästföreningen. I den västsvenska regionen gäller det 42 procent. De senaste åren har föreningen här gått in extra hårt för att nå potentiella medlemmar i områden där få väljer att gå med.

– Hela Hyresgästföreningen har sådana vita fläckar. Men vi ser effekten av att vi satsat på att jobba i alla föreningsområden. Vi har ökat organisationsgraden jättemycket, säger Tony Praetorius.

Ändå saknas inte framtidsutmaningar. Fler ska välja att stanna kvar i föreningen, är det tänkt. Tony Praetorius betonar vikten av god service, och av att föreningens förtroendevalda och regionkontorets tjänstepersoner fortsätter att jobba bra tillsammans för medlemmarnas bästa.

– Vi ska bli en bredare samhällsaktör, och ta oss an sociala frågor och frågor om trygghet och ekonomi. Det ska kännas att det här är en förening där jag faktiskt kan få hjälp, och som det går bra för.

Även på riksplanet går det överlag bra för föreningen, som vuxit med flera tusen medlemmar de senaste åren. Målet i år är att vara 539 757 medlemmar när nyåret ringer in.

AnnaKarin Löwendahl
Lokalredaktör
010-459 24 23
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.