Annons

Uppgörelse med Stena – stort framsteg i jättestrandningen

Göteborg Göteborgs största privatvärd Stena Fastigheter lämnar jättestrandningen. Istället gör de upp på egen hand med Hyresgästföreningen. De nya hyrorna för 8 000 hushåll är nu klara.
Uppgörelsen med Stena gör att 8 000 lägenheter får nya hyror. Tillsammans med förra veckans överenskommelse med RCB innebär det att mer än var fjärde lägenhet nu är löst från strandningen.

Höjningen blir mellan 0 och 1,8 procent beroende på var i Stena Fastigheters bestånd man bor. Genomsnittlig höjning blir 0,9 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det en höjning med 54 kronor i månaden.

Överenskommelsen gäller från 1 januari och liknar den mellan Hyresgästföreningen och RCB förra veckan.  

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det innebär att uppgörelsen gäller både 2016 och 2017 års hyror, men det blir ingen betalning i efterhand för 2016. Istället bakas båda åren in i den nya hyran från nyår.

Dock har Stenas hyresavier för januari, februari och mars 2017 redan skickats ut. Det gör att hyreshöjningen för dessa tre månader kommer att fördelas på hyresavierna för april, maj och juni.

Uppgörelsen ligger i nivå med den hyreshöjning parterna kom överens om 2015, innan Fastighetsägarna GFR Göteborg strandade 2016 års hyresförhandlingar. Det är alltså den strandningen Stena nu hoppat av, även om bolaget fortfarande är medlem i organisationen.

Läs ocksåFå sätter in persienner trots väntad rekordsommarEn trasig persienn i ett fönster.

Enligt Hélen Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, har överläggningarna med Stena pågått den senaste tiden men gått relativt snabbt.

– Det kändes som att båda parter var villiga att hitta en lösning. Det blir också lite speciellt i en sådan här situation, det är inte som en vanlig förhandling där man suttit och stångats och stött och blött länge, säger Hélen Lundberg.

Hon är glad över resultatet.

Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

– Det känns jättebra att vi löser strandningen för 8 000 lägenheter, det måste vara skönt för både hyresgäster och fastighetsägare att inte behöva ha den ovissheten hängande över sig, säger Hélen Lundberg.

Samtidigt innebär uppgörelsen ett hårt slag mot Fastighetsägarna GFR Göteborg. Från början ingick värdar med drygt 43 000 lägenheter i deras strandning. Förra veckan förlorade de 2 500 av lägenheterna på grund av värdar som hoppat av och gått till RCB.

Annons

Nu tappar Fastighetsägarna sin allra största medlems medverkan, och ytterligare 8 000 lägenheter. Det innebär att nästan var fjärde lägenhet nu är löst från strandningen.

Agneta Kores, vd Stena Fastigheter i Göteborg, säger i ett pressmeddelande att det främst är omtanke om de boende som fått bolaget att göra upp vid sidan av.

– Våra hyresgäster behöver inte längre känna ovisshet kring vad den nya hyran blir och därför är vi väldigt glada över att ha kommit överens om 2017 års nya hyra, säger Agneta Kores.

Carl-Johan Bergström, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen i Västra Sverige, menar däremot att uppgörelsen visar att det inte är en framkomlig väg att försöka sköta hyresförhandlingar i hyresnämnden.

– Det är bättre att parterna möts vid förhandlingsbordet. Det här är en signal till Fastighetsägarna om att deras medlemmar sannolikt inte vill att processen i hyresnämnden ska fortsätta. Vi hade självklart helst sett en lösning för alla inblandade fastigheter, men tyvärr har det inte varit möjligt.

Lars Stjernfelt är affärschef hos Fastighetsägarna GFR Göteborg. Han säger att han respekterar Stena Fastigheters beslut att hoppa av strandningen och göra upp med Hyresgästföreningen på egen hand.

– Det är Stenas beslut. De menar att detta är bäst för hyresgästerna och det har jag respekt för. Sedan bedömer jag nivån på hyreshöjningen man enats om som ganska låg. 

Stjernfelt vill inte sia om hur Stena Fastigheters avhopp kan påverka den pågående strandningsprocessen.

– Än så länge har vi inte fått några signaler om att fler medlemmar vill hoppa av, säger han. 

Annons

Med facit i hand, var det dumt av er att stranda förhandlingarna och överlåta hyressättningen för över 43 000 lägenheter till hyresnämnden?

 – Det beslutet togs av våra medlemmar. Vi har ingen egen agenda som vi driver. Sedan drar detta ut på tiden och det var svårt att förutse. Det är olyckligt för det innebär att det byggs upp en hyresskuld som våra medlemmar och deras kunder måste hantera, säger Lars Stjernfelt. 

LÄS MER:

Så mycket höjer Västsvenska värdar hyran 2017 – hela listan

Strandningen får värdar att överge Fastighetsägarna

Processen om jättestrandningen kunde inte stoppas

Aranäs vill förhandla för 2017 trots strandning

Pengar i en portmonnä.
Läs också Fyra av tio i området godkänner inte renovering Slaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det sen Privatvärdar vill höja hyran med 9,73 procent i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.