Annons

”Ingen skyldighet att erbjuda evakueringslägenhet”

Göteborg De flesta hyresvärdar brukar ordna annat boende åt sina hyresgäster i samband med totalrenoveringar. Men lagen ställer inga krav på hur det ska gå till, eller ens att det måste ske.
Suzan Rasul
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Oavsett vad lagen säger hör det till god förvaltningssed att möta de boendes behov så långt det bara är möjligt, konstaterar Suzan Rasul. Det gäller särskilt daglediga och andra som blir extra utsatta vid byggstök.

– Hyresgästen kan få ersättning för störningar i sitt boende. Men det finns ingen rättslig skyldighet att erbjuda evakueringslägenhet överhuvudtaget, säger Suzan Rasul, jurist på Hyresgästföreningens regionkontor i Göteborg.

Alla typer av störningar ersätts inte heller, betonar hon. Så är exempelvis fallet när det gäller sedvanligt underhåll, om det inte är ovanligt omfattande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men vid de flesta större renoveringar ingår standardhöjande åtgärder. Då har man som hyresgäst oftast rätt till nedsatt hyra om lägenheten inte kan användas som vanligt under tiden.

Annons

Och oavsett vad lagen säger hör det till god förvaltningssed att möta de boendes behov så långt det bara är möjligt, konstaterar Suzan Rasul. Det gäller särskilt daglediga och andra som blir extra utsatta vid byggstök.

– Äldre, personer med funktionsnedsättning, folk som jobbar natt, barnfamiljer, föräldralediga… Även om fastighetsägare inte erbjuder evakueringslägenhet ska de, i den mån det går, göra allt de kan för att hyresgästen ska ha en så normal boendemiljö som möjligt under arbetet. Hyresgästerna måste ju få vardagen att gå ihop.

Annons
Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

LÄS MER
”Det är ett helvete att bo kvar” – Daisy, 87, har plågats av bilningsbuller och byggdamm i månader

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.