Annons

Glöm inte flyttstädningen

Nyheter När flyttlasset gått återstår ett sista uppdrag för att hålla värden nöjd. Nämligen en grundlig rengöring av lägenheten – i varje skrymsle.
Foto: Janne Danielsson
Gabriela Murillo vet hur en riktig flyttstädning ska gå till.

Att rensa avlopp och skura ventiler ingår sällan i den vanliga veckostädningen. Men när det är dags att rengöra lägenheten inför flytt är det, liksom mycket annat, ett måste. En som vet hur man får skinande rent i varje vrå är Hemfrids Gabriela Murillo. Hon har arbetat som städare i tio år.

– Vid flyttstädning måste du vara både fokuserad och strukturerad, och städa noggrant överallt – från golv till tak, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Själv tar Gabriela alltid itu med fönsterputsningen först, inklusive karmarna. Därefter fejas kök och badrum som är det mest tidskrävande. Till sist är det dags för de övriga rummen där både väggar, golv, lister och dörrar rengörs.

– När allt är klart är det bra att ta en extra runda i lägenheten för att kontrollera att ingenting glömts bort, säger hon.

Annons

Ett annat tips är att skriva en lista med allt som ska göras och sedan bocka av vartefter momenten är klara.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Det gäller också att avsätta ordentligt med tid för städningen. Det är ingen idé att stressa eller bara dutta lite här och där, säger Gabriela Murillo.

Bra städmaterial är också A och O. Se därför till att ha en välfungerande dammsugare med tillbehör, golvmopp, stora svampar, hinkar, stege och gott om trasor.

– En sanitetsborste är också bra för att komma åt överallt, som bakom elementen, tillägger hon.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Städar du inte tillräckligt bra kan värden begära ersättning. Hur mycket du måste betala beror på lägenhetens storlek. Som exempel kostar flyttstädning av en trea på 75 kvadratmeter 4 820 kronor, enligt riktlinjer från Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.

Om noggrann städning inte är din starka sida och du vill slippa ersättningskrav är det kanske bättre att i stället betala en städfirma. Då kan du dessutom nyttja skatteavdraget rut som halverar det ordinarie priset. Har du en trea kan du komma undan med cirka 2 000 kronor för en flyttstädning – mindre än hälften av vad värden kan kräva. Hyresvärdar har nämligen inte rätt att nyttja rut och betalar därför fullpris.

Fakta: 9 städställen många missar

Golvbrunnen i badrummet. Ta även bort badkarsfronten och skura under badkaret.

Bakom och under spisen. Ugn, galler och plåtar ska också rengöras.

Bakom och under kyl och frys.

Under bakkanten på handfatet.

Det lilla hålet under handfatskranen, bredd-avloppet.

Inne i fläktkåpan samt fläktgaller.

Duschmunstycket.

Eluttag och ventiler.

Bakom elementen.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.