Annons

Kafébråk i Trosa – hyresgäster rasar mot stadshotellet

Trosa I många år levde hyresgästerna sida vid sida med det lilla kaféet i Trosa. Utan problem. Men när stadshotellet tog över och expanderade verksamheten var det slut på friden. ”Vi kan inte använda vår gård längre”, säger Mona Forsberg.

Trosa stadscafé ligger mitt i den idylliska Sörmlandsstaden, vid kanten av Trosaån. Kaféet har funnits i många år men har haft olika ägare. Den lilla trappan som leder upp till fiket har ägarna delat med de tre hushållen i huset intill.

Kaféet har även haft sin köksingång på den del av gården som i övrigt disponerats av hyresgästerna. En liten stenlagd gång på gården ledde fram till köksdörren och här gick ägarna några gånger per dag. Ett staket med en grind in till gården har skiljt hyresgästerna från kafédelen.
– Tidigare har det aldrig varit några problem, vi blev inte störda över huvud taget, säger Mona Forsberg som tillsammans med Lena Norsander bott här i många år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I maj i fjol tog Trosa stadshotell – beläget på andra sidan ån – över verksamheten och i juni slog man upp portarna. Vd:n Andreas Turesson såg kaféet med sitt tillhörande bageri som ett bra komplement till hotellverksamheten.

Kaféet fick tillstånd att servera alkohol och höll nu öppet alla dagar under sommaren, om än bara till klockan sex på kvällarna. Samtidigt ökade antalet anställda liksom antalet sittplatser. Inneserveringen och det lilla trädäcket kompletterades med bord och stolar längs åkanten och en sittgrupp placerades framför ingången till hyresgästernas källarförråd vid trappan.

Verksamheten fick fart och antalet gäster ökade. Kul för stadshotellets ägare, säkert också för Trosas invånare och stadens alla turister.

Läs ocksåHyresgästerna byggde sitt eget unika hyreshus

Men mindre roligt för Mona, Lena och den tredje grannen, Elin Wolf som tillsammans med sin exsambo flyttade hit i januari förra året.

De nya ägarna byggde en träramp på gården som var dubbelt så bred som den stenlagda gången. Rampen kompletterades med ett insynsskydd i form av en spaljé.

Personalen började nu att röra sig inne på gården i en helt annan omfattning än tidigare. En förklaring var att de tidigare ägarna haft självservering men nu var det bordsservering som gällde.

Annons
Läs ocksåJakten på en adress – här är människorna som betalar

Personalens ständiga spring, ljudet från porslin och flaskor, den ofta överfulla sopkärran vid grinden … Ungefär så kan man sammanfatta varför Elin, Mona och Lena knappt alls satt vid den gemensamma trädgårdsmöbeln på gården.
– Tidigare satt jag ofta ute med en kopp kaffe och en bok. Det gjorde jag inte förra sommaren, säger Lena.
– Jag kanske satt totalt en timme på gården, berättar Mona – som ångrar att hon lät den nya ägaren disponera hennes förråd förra sommaren.
– Jag har själv varit företagare och ville vara hygglig. Men det var ett jäkla spring där och dörren stod öppen jämt. Så var det inte sagt.

Elin hade när hon flyttade till lägenheten i januari 2019 försäkrat sig om att hon kunde sitta ute på gården under sommarhalvåret.
– Annars hade jag aldrig flyttat dit, säger Elin och berättar om när hon och exsambon en dag satte sig vid trädgårdsmöbeln.
– Personalen sprang runtomkring oss hela tiden så efter en halvtimme fick vi nog och gick därifrån.

Saken blev inte bättre av att grannarna ofta fick trängas med gästerna i den lilla trappan upp till kaféet och gården.
– Det är inte så lätt att ta upp sin cykel eller bära upp massa matkassar när det står fullt med folk i trappan, säger Mona.

Elin Wolf, Mona Forsberg och Lena Norsander står vid sidan av trärampen som hotellet nu kommer att bygga in samtidigt som den utökas med ett par kvadratmeter.

Och som sagt – framför ingången till källarförrådet fanns en sittgrupp där gästerna kunde sitta.
– Inte så kul att trängas och behöva be om ursäkt bara för att man vill ner till sitt förråd, säger Elin.

Kaféet har från i höstas haft öppet fyra dagar i veckan och hyresgästerna har inte störts av verksamheten. Men nu står de inför en ny sommarsäsong.
– Det är nu det börjar, säger Lena men tillägger sedan snabbt:
– Fast med coronan vet man förstås inte hur det blir.

Trion säger att de till en början kommunicerade med sin hyresvärd Sauli Suonvieri om problemen, inte direkt med stadshotellet.
– Hotellet har senare sagt till oss att vi borde ha pratat direkt med dem. Men vi tycker att vi kunde vända oss till vår hyresvärd med våra problem, säger Mona.
– Det känns jobbigt att som privatperson klaga på det stora stadshotellet, förklarar Elin.

I början av året hölls ett möte där bland annat Sauli Suonvieri, hotellchefen Andreas Turesson och hyresgästerna var med. Bilden av mötet går isär – rejält. Medan Andreas Turesson och Sauli Suonvieri beskriver det som konstruktivt och att alla var överens menar hyresgästerna att de blev helt överkörda.
– Varför fråga oss när de ändå inte lyssnar, sammanfattar Elin.

Hotellet ska inför den här säsongen förbättra insynsskyddet och bygga in hela trärampen samt ordna en egen ingång till den. Dessutom ska rampen byggas ut med ett par kvadratmeter.
Mona, Elin och Lena menar att de under mötet protesterade mot byggplanerna. Men hyresvärden har gett sitt tillstånd och de inser nu att det är inte mycket de kan göra.

Annons

Är det inte bra att hotellet bygger in rampen och fixar en egen ingång? Och utbyggnaden är ju bara på ett par kvadratmeter.
– Nej, vi vill inte att de ska bygga ut över huvud taget, att de tar ännu mer av gården. Och med tanke på hur stort det har blivit förut när de har byggt vill vi inte säga ja till någonting, säger Elin.

Dessutom –  problemet med trängseln i trappan kommer att vara kvar, menar hyresgästerna.
– Och grundproblemet är att ytan inte är anpassad till verksamheten. Det går inte att bygga bort, säger Mona.

Katten Hugge har det än så länge lugnt och fridfullt på sin domäner.

Men de inser att hotellet är där för att stanna. De kan inte hindra expansionen inne på gården som de, enligt vad de säger, i alla år har skött utan hyresvärdens hjälp. Och trion betonar att de egentligen inte har något emot stadshotellet i sig och dess kaféverksamhet.
– Men det är synd att det ska ske på vår bekostnad, säger Mona.

Så vad vill ni ska hända nu?
– Vi vill ha ersättning för det som har varit, säger Elin.
– Ja, han får dra ner på hyran för vi har ju ingen gård längre, svarar Mona.

Hyresgästföreningen kommer att verka för att hon, Lena, Elin och hennes exsambo får en hyresnedsättning för förra sommaren.
– Det är jättetråkigt att det har blivit så här, men vi kan inte stoppa utbyggnaden av ett kafé och det är hyresvärden som bestämmer över sin fastighet. Däremot har vi ett pågående ärende där vi har begärt hyresnedsättning för hyresgästerna under sommarmånaderna, säger ärendehandläggaren Caroline Lenell.

Hyresgästföreningen planerar dessutom för en utvärdering i höst av hur sommaren har varit.

Läs också Akut bostadsbrist nu i hela Södermanland Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.