Annons

Boverket medger: brandskyddet brister på trygghetsboenden: ”Inte lyckat”

Luleå Boverket medger att brandskyddet i trygghetsboenden inte är tillräckligt. Situationen är problematisk enligt brandexperten Anders Johansson: "Det blir en ansamling av människor med hjälpbehov".
Foto: Boverket/Charlotte Nilsson
Anders Johansson är brandexpert på Boverket. Han medger att brandskyddet på trygghetsboenden inte är tillräckligt bra.

Trygghetsboenden klassas som vanlig bostad, vilket experter dömer ut. Allt fler röster höjs för att få till en ändring, inte minst med tanke på att äldre är överrepresenterade i dödsbränder.

Det finns fyra klassningar av bostäder. Vanlig bostad, hotell, särskilt boende och sjukhus. Brandskyddet är anpassat till klassningarna och är kraftigast på sjukhus. Det är Boverket som ansvarar för reglerna.
– Brandskyddet i ett vanligt boende är inte särskilt högt. Det bygger på att de som bor där kan ta sig ut, larma och kanske hinna släcka innan det brinner för mycket, säger Anders Johansson, brandexpert på Boverket.
– Medan särskilda boenden har ett brandskydd som är anpassat för människor som behöver hjälp om något händer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men många på just trygghetsboenden behöver hjälp om något händer. Borde inte brandskyddet vara bättre?
– Ett trygghetsboende är klassat som ett vanligt boende. Men samtidigt är det sant att många som flyttar till ett trygghetsboende har, eller senare får, behov av hjälp på olika sätt. Kanske i form av hemtjänst, säger Anders Johansson.
– Det blir en ansamling av människor med hjälpbehov. Jag håller med om att det inte är lyckat med det aktuella brandskyddet på trygghetsboenden. Det är inte tillräckligt.

Annons

En brandingenjör vi pratat med uppfattar det som att Boverket ställde brandsäkerhet mot ekonomi när klassningen av trygghetsbostäder gjordes. Stämmer det?
– Det kan jag inte svara på eftersom jag inte vet vilka ställningstaganden som gjordes då. Men klart är att när det gäller brandsäkerhet är det ett stort hopp mellan vanlig bostad och särskilt boende. Kanske valde man därför att klassa som vanlig bostad eftersom det låg närmare.

Experter menar att trygghetsboenden borde få en ny klassning. Är det ett rimligt krav?
– Problemet är att själva tanken med ett trygghetsboende är att det ska vara som ett vanligt boende, men med sociala ytor och kanske andra faciliteter. Ett trygghetsboende är inte ett särskilt boende och då uppstår den här situationen med brandskyddet, säger Anders Johansson.
– Men med det sagt, ja det är ett rimligt krav.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Vilka åtgärder ska Boverket vidta för att komma tillrätta med den här situationen?
– Trygghetsboenden skulle behöva en egen klassning, mellan vanliga och särskilda boenden. Vi håller på att se över Plan- och bygglagen och i samband med det ska vi också titta på klassningarna.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.