HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Autistisk dotter behöver eget rum – nekas lägenhetsbyte

Sollentuna Maria Jonassons dotter har autism och behöver skärma av sig. Familjen har länge försökt att byta sin trea till en större lägenhet. Trots läkarutlåtande nekas familjen byte av hyresvärden Sollentunahem.
Foto: Linda Dahlin
Maria Jonasson kämpar för att få en större lägenhet så hennes dotter med autism kan få ett eget rum.

Maria Jonasson har tre småbarn, varav ett av barnen, tvååriga dottern Mira, har autism. De har under de senaste två åren försökt att byta sin trea på Bygdevägen i Sollentuna till en större lägenhet.

– Min dotter som har en funktionsnedsättning påverkas av att bo så trångt. Hela hennes utveckling är sen, hon har inte börjat prata än. Vi har ansökt om bostadsförtur och har utlåtande från en barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus om att vi är i behov av ett större boende så hon inte stressas så mycket av sina småsyskon och kan dra sig undan, säger Maria Jonasson.

Barnläkaren, som är biträdande överläkare på sjukhuset, skriver bland annat att hennes bedömning är att familjen ”har behov av förtur till ett större boende för att Mira inte i alltför hög grad skall störas och stressas av sina syskon och den övriga familjen, utan ha möjlighet att beredas plats i mer enskilt rum i lägenheten vid behov.”

Familjen har hittat en femma i samma område där hyresgästen vill byta lägenhet med dem.

– Det är en etagelägenhet vilket skulle vara perfekt för oss då ljudnivån går ner när det är två våningar. Hyresgästen vill ha vår lägenhet, men vi har fått nej från Sollentunahem.

Hyresvärdens argument var att den andra hyresgästen hade betalningsanmärkningar.

– Ett fulspel av dem. Hon har aldrig varit sen med att betala hyran och dessutom skulle hon få en lägre hyra om vi bytte, säger Maria Jonasson.

Hon har anmält Sollentunahems nekande till lägenhetsbytet till Hyresnämnden i Stockholm, som tog upp ärendet i februari.

– Vi fick avslag av nämnden för bytet. Efteråt tog Sollentunahems jurist kontakt med oss och sa att vi kunde diskutera ett eventuellt byta på grund av beaktansvärda skäl. Men än har det inte hänt så mycket.

Femman de är intresserande av tillhör fastighetsbolaget Hembla. Enligt Maria Jonasson har även Hembla nekat till byte med argumentet att de har alternativa lägenheter i det egna beståndet att erbjuda.

Nu vill Maria Jonasson gå till hyresnämnden än en gång.

– Samhället har blivit så inhumant. Vi försöker göra vårt yttersta för att vara skötsamma hyresgäster, men när vi behöver hjälp tar hyresvärdarna inte hänsyn till någonting. Vi har massor med skyldigheter, men inte längre några rättigheter. Vi fick även nej till att ta över en större lägenhet av en annan familj i Rotebro, som skulle flytta, säger hon.

Martin Lindfors, vd för Sollentunahem, säger att de generellt sett inte ger förtur på grund av medicinska skäl.

– Den enda gången vi gör avsteg är via kommunen och de lägenheter som förmedlas för speciella behov där kommunen ger stöd i olika former.

– Däremot har man alltid rätt att byta lägenhet, enligt hyreslagen, men bytet måste gå rätt till och båda parterna måste godkännas. I det här fallet har ärendet varit uppe i hyresnämnden, som gav Sollentunahem och Hembla rätt i att neka bytet på grund av betalningsanmärkningar, säger Martin Lindfors.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.