HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barnvräkningarna skenar – Robin och Linn riskerade att ställas på gatan med sina fyra barn

Nyheter Antalet barnvräkningar fortsätter att öka och är det högsta på tio år. Några som vet hur det är att leva under vräkningshot är Robin André och hans familj. De blev lurade av en närstående, vilket gjorde att familjen var nära att hamna på gatan.
Det var nära att familjen hamnade på gatan
Foto: Privat
Det var nära att familjen hamnade på gatan.

Under flera års tid hade familjen André/Molle flyttat runt i Stockholm mellan olika hyresrätter i andra hand. Det har varit svårt för dem att få ett förstahandskontrakt eftersom pappa Robin André har några betalningsanmärkningar från när han var yngre.

Och sambon Linn Molles inkomst anses för låg för den storlek på lägenhet som familjen behöver. 

Läs ocksåMörka trenden: Nästan 300 barnfamiljer vräktes förra året – högsta siffran på tio år

Men för ungefär ett år sedan hade de äntligen hittat en lösning som såg ut att bli långsiktig. En närstående hade en större lägenhet i Haninge att hyra ut till familjen och lät dem flytta in. De gjorde en muntlig uppgörelse, något de senare skulle komma att ångra.

Varje månad, sedan dess, har familjens närstående fått hyran på 15 000 kronor inbetald på kontot – och allt var frid och fröjd.

Tills i höstas.

Läs ocksåJennie vräktes av socialtjänsten – väntar på svar från Högsta domstolen
Det var nära att familjen blev vräkta från den bostad de hyrde av en närstående i andra hand. Men så blev det inte. Bilden har ingenting med händelsen att göra.

Lurades av närstående

Då började det dimpa ner brev från inkasso och tingsrätten, adresserade till den närstående. Robin André och Linn Molle påpekade detta men fick inget gehör på att personen skulle vara intresserad av att komma och hämta sin post.

– Men vi hade en dålig magkänsla, antingen att det är något som hänt eller att det är något han inte säger, säger Robin André.

Det visade sig att familjens närstående inte betalat hyran under de senaste sex månaderna och att hyresvärden, Victoria Park, nu stämt honom på de uteblivna betalningarna.

Läs ocksåStarka reaktioner efter granskning av barnvräkningar – "svik inte barnen"Jennie och barnen vräks

Det uppdagas också att den närstående inte har förankrat andrahandsuthyrningen hos företaget, vilket innebar att familjen, juridiskt sett, inte haft någon rätt att befinna sig i lägenheten. 

– Vi hade nog helt plötsligt mötts av någon som knackar på dörren. Då hade vi nog inte haft det här hemmet utan suttit fruktansvärt illa till.

Kände ni något ansvar gentemot era barn att skriva ett kontrakt, för er säkerhets skull?

– Vi tänkte aldrig på det, vi kände att det inte fanns något som skulle misstro honom. Vi tänkte aldrig att det skulle bli såhär med vår närstående, utan trodde att det inte skulle vara några konstigheter. Men tji fick vi.

Barn drabbas på flera sätt av att vara utan fast bostad, menar man på Rädda barnen och Hyresgästföreningen. Bilden har ingenting med händelsen att göra.

Erbjöd sig betala skulden

Robin André och Linn Molle, som under några månader levde med ett skarpt vräkningshot, övervägde till slut att betala de skulder som deras närstående ådragit sig. Allt för att skydda sina barn från att hamna på gatan.

I går rapporterade Hem & Hyra om att antalet barnfamiljer som blir vräkta fortsätter öka trots den nollvision som vi har i Sverige. Totalt blev nästan 300 barnfamiljer vräkta under förra året, vilket är den högsta siffran sedan 2012. Av dem har elva familjer hyrt i andra hand. Davor Vuleta är analytiker hos Kronofogden.

– Är det någon annan än den som står på kontraktet som bor där, en andrahandshyresgäst, så genomför vi vräkningen men antecknar att den påverkar någon annan, exempelvis en inneboende eller någon som hyr i andra hand. Sedan kontaktar vi alltid socialtjänsten, säger han.

Berättade öppet på sociala medier

Robin André och Linn Molle har en del följare på sociala medier och i ren frustration började därför dela med sig av sin situation öppet. 

– Det var en extrem inre stress. Vi sa ingenting till de tre yngsta barnen, men det äldsta är 14 år och aktiv på sociala medier och då var vi öppna med det. 

På Tiktok och Instagram möttes paret av kärlek, stöttning och många av följarna engagerade sig för att försöka hjälpa till. 

– Jag finner inga ord för det enorma stöd vi fått. Vi har fått uppleva medmänsklighet på ett sätt som jag inte kan beskriva.

Reflekterade du över att dina uttalanden eventuellt skulle kunna utgöra förtal?

– Sociala medier är kraftfullaste vapnet och det enda skyddet vi har. Men ska det bita oss i arslet så ska det bara vara mig de biter i arslet så det är mest jag som har pratat på sociala medier.

– Det värsta som kan hända mig är att jag får betala böter och jag är villig att betala det. Hellre det än att riskera att stå på gatan. Jag kände att jag struntar i vilken rättslig följd det kan bli, för jag gör allt för att skydda min familj.

Fick ta över kontraktet

Efter flera månader av konstant inre stress kom äntligen dagen som skulle förändra deras situation, vilket paret aldrig kunde ana. Victoria Park hade fattat beslut att låta familjen överta kontraktet, efter många samtal och dokumentation med och från familjen. 

– Det var mycket tack vare sociala medier och våra följare. Vi har inget illa att säga om Victoria park, utan vi har fått tillbaka en trygghet. 

Nu vågar familjen äntligen blicka framåt.

– Jag känner en extrem ilska gentemot min närstående, men samtidigt stor tacksamhet för vår trygga punkt nu. Speciellt att våra barn kan slappna av, även om de då var lyckligt ovetandes om situationen, säger Robin André.

– Nu kan vi börja bygga vår familj på riktigt, på trygga grunder. Vi hade tänkt gifta oss i sommar och nu kan vi nog våga tänka på det.

Läs också Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk" Kronofogden kraftsamlar – färre barn ska vräkas från sina hem
Länkar Läs mer om statistiken över vräkta barnfamiljer.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.