HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Carl öppnade hemmet för kompisfamiljen – hotades av vräkning

Trollhättan ”Jag har nog aldrig mått så dåligt”. Carl Stissman anklagades för att ha olagligt hyrt ut lägenheten i andra hand och riskerade att vräkas från sitt och femåriga dottern Lillys hem. ”Det var en mardröm”, säger han.
Foto: Privat
Carl Stissman och dottern Lilly Holmberg riskerade att vräkas, när Carl lät en kompis med familj vara inneboende under en kortare tid. "Det var en mardröm", säger Carl om hotet.

Carl Stissman är hockeyspelare i Trollhättan och när en gammal kompis med familj plötsligt stod utan hem några månader var det självklart för Carl att öppna sina dörrar och låta dem flytta in en kortare tid. Kompisen byggde hus och det blev ett glapp mellan lägenhetsförsäljningen och det att huset var inflyttningsklart.

Lägenheten Carl har i Trollhättan är stor nog att rymma båda familjerna under en övergångsperiod, inte minst då det var under sommaren, semestertid och mycket utomhusverksamhet.

Läs ocksåFelskrev barnen på pappans adress – nu väntar Emelie på rättegång: ”Så absurt”

– Jag och min dotter var bortresta en del, och kompisen med familj var också borta, så det var inte mycket vi var där samtidigt. Men som kompisar och att våra barn fungerade så bra ihop gjorde att vi tyckte det var en bra lösning.

Men hyresvärden ansåg att det handlade om olaglig uthyrning. Han hade varit och ringt på ett par gånger utan att få tag på Carl, som förklarat det med att det var sommar och han var bortrest en hel del. Och det olyckliga i hela historien var att Carl och hans kompis skrev ett inneboendekontrakt där de kladdade ner en summa på 10 000 kronor per månad.

– Själva summan som stod som vi skrev ned var kostnaden för hela bohaget med el, internet, garage, hyra och försäkring. Det var bara för att alla skulle veta vad det kostar att bo där så att säga. Och främst för att vi skulle ha ett papper på att de fick bo här. Man vet ju aldrig om något händer. Jag kunde ju hamnat i en olycka eller något. Summan på ”kontraktet” var aldrig något som var genomtänkt eller skulle betalas, säger Carl.

Läs ocksåGöteborg är hårdast mot adressfusk – så kan du avslöjas av värden

Men det kom till hyresvärdens kännedom och denne valde då att försöka få Carl vräkt för olovlig uthyrning och ockerhyra genom att anmäla till Hyresnämnden.

– Jag har inte hyrt ut i andra hand. Min dotter och jag bodde där hela tiden. Det var och är vårt enda hem. Detta är inte konstigare än att min mamma kommer och sover över några nätter, säger Carl.

Men han säger att det var en skakande upplevelse att vara med om. Att helt plötsligt bli ifrågasatt som hyresgäst. Han är mycket tacksam över att han var medlem i Hyresgästföreningen och fick hjälp att reda upp allt. Framför allt att få reda på att det han gjort inte var fel.

Läs ocksåBessou har inte släppt taget om de utdömda husen i Blötberget

– Ja du, det var en härlig känsla när Pehr Hasslöf sa att det inte var någon fara, att jag inte behövde vara orolig. Men det var på skakiga ben jag gick till Hyresnämnden. Det var som en rättegång, säger Carl.

Och när beskedet kom att Hyresnämnden gått på Carl Stissmans linje var det en stor lättnad. Nämnden skriver i sitt beslut att Carl Stissman inte gjort något fel, inget tyder på att han hyrt ut i andra hand eller tagit ut ockerhyra. Han och Lilly kan bo kvar i lägenheten de hela tiden haft som sitt hem.

– Vi trivs så bra här, min dotter har sina kompisar här och det är vårt hem. Så det är klart att det var skönt att få beskedet att jag hade rätt.

Du kommer väl aldrig att hjälpa kompisar framöver?

– Jag kommer givetvis att tänka mig för mer än en gång, men samtidigt är det en självklarhet för mig att hjälpa till om jag kan. För mig är det inga konstigheter att låta en kompis bo här under några veckor. Det var ju bara synd att det blev så här. Men slutet blev ju trots allt bra, säger Carl.

 

Fakta: Bra att veta om du vill ha inneboende
 • Begär skälig hyra! Den andel av din hyra som motsvarar den yta du hyr ut plus en andel av hyran för delade utrymmen.
 • Gör rimliga pålägg! Om du hyr ut möblerat kan du lägga på 10 till 15 procent. Om el, internet och kabel-tv ingår, lägg på kostnader för det.
 • Kolla upp personen! Be om referenser, kolla betalningsanmärkningar.
 • Har du fortfarande plats hemma? Du får lov att ha mer än en inneboende.
 • Var öppen! Det blir enklast om båda vet vad som gäller från början.
 • Skriv kontrakt! Länkar till bra avtalsmallar finns på hemhyra.se.
 • Vad ingår? Precisera allt, exempelvis tillgång till kök, tv, porslin.
 • Skriv löpande kontrakt! Du kan då säga upp din inneboende med tre månaders varsel ifall ni inte trivs ihop. Ett tidsbestämt avtal kan du bara säga upp till den tidpunkt då avtalet löper ut.
 • Kolla hemförsäkringen! Hos vissa bolag kan en inneboende vara medförsäkrad, hos andra inte och då bör ni ha varsin försäkring.
 • Bo kvar själv! Annars är det en olovlig andrahandsuthyrning och du kan bli av med ditt kontrakt.
 • Säg upp i tid! Även om ni har skrivit att en månads uppsägningstid gäller har din hyresgäst nästan alltid rätt till tre månader.
 • Vägrar han/hon flytta ut? Kontakta Kronofogden.
Läs också Militärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar Problem med värden? Var god dröj – i ett och ett halvt år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.