Annons

Chockbeskedet: Familjebostäder vill höja hyran 90 procent för pensionärer

Stockholm De är förbannade och smått chockade efter förslaget från Familjebostäder. Bostadsbolaget ska renovera deras hus och vill höja hyran med 90 – 120 procent. Något som kommer att få stora konsekvenser. ”Jag kommer att tvingas flytta”, säger Staffan Guttman, 69, som bott i sin lägenhet sedan 1981.
Foto: Kenneth Samuelsson
Både Anna-Clara Hellstadius och Staffan Guttman tvingas flytta om hyran höjs med cirka 100 procent.

Det har inte varit någon hemlighet att Familjebostäders hyreshus på Metargatan på Södermalm behöver stambytas och renoveras. Husen med 178 lägenheter är byggda 1924 och köken är från 60-talet.

Men på Familjebostäders informationsmöte fick hyresgästerna ett besked de inte hade väntat sig. Bolaget flaggade för rejält höga hyreshöjningar efter renoveringen som är tänkt att påbörjas 2024. Den nya hyran ska införas successivt under fyra år, med rabatt de tre första åren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Staffan Guttman, 69 år, som har bott i sin etta på 40 kvadrat sedan 1981 och betalar 4 100 kronor i månaden hade räknat med en hyreshöjning på 30 – 35 procent efter renoveringen.

– Jag drabbades som av en bomb när de sade att det ville höja med 90 – 120 procent. Jag tänkte att jag kommer inte att kunna bo kvar och jag är inte ens fattigpensionär. Det finns flera i husen som har det sämre än mig, säger han.

Han berättar att bostadsbolagets förslag innebär att han skulle få en hyra på cirka 7 600 eller 8 000 kronor beroende på vilket renoveringsalternativ han väljer.

Läs också”Renovräkning” ett problem när miljonprogrammet rustas

– Det skulle inte gå med tanke på att min pension är 14 000 kronor i månaden. Hur är det möjligt att ett allmännyttigt bolag vill höja så mycket när de har ett samhällsansvar?, säger han.

Fick en chock

Anna-Clara Hellstadius, 67-årig pensionär som har bott i sin lägenhet på 44 kvadrat sedan 1986, är också rejält missnöjd med Familjebostäders förslag till hyreshöjningar.

– Jag fick en chock när de sade att min hyra på 4 500 kronor skulle höjas till 8 600 eller 9 000 kronor beroende på vilket renoveringsalternativ jag valde, säger hon.

Läs ocksåFörslag: Minska risken för renovräkningar med nya skattereglerNy rapport som föreslår ändrade skatteregler

De har båda många åsikter om renoveringen och bolagets förslag till hyreshöjning. Båda befarar att många i husen kommer att behöva flytta om hyreshöjningen blir verklighet och därmed kommer sammanhållningen i området att slås sönder. De skulle också vilja ha ett tredje renoveringsalternativ att välja på där bara det nödvändigaste gjordes och hyran inte höjdes så mycket att de skulle tvingas flytta.

– Som förslaget ser ut nu är skillnaden mellan renoveringsalternativ A och B, cirka 400 kronor i månaden. Du har i princip inga valmöjligheter eftersom skillnaden är så liten, säger Anna-Clara Hellstadius.

Hon lyfter fram det faktum att även om hyresgästerna inte godkänner renoveringen så kommer ändå hyresnämnden med största sannolikhet att gå hyresvärden till mötes.

Annons

– Familjebostäder menar att de måste höja standarden med bland annat ekparkett för att anpassa sig till morgondagens hyresgäster. Jag tror inte att det finns någon som vet vad framtidens hyresgäster vill ha. Det var i ”Den orättvisa rättvisan” en bok om renovräkningar, som författarna lyfte ett av de argument som används av hyresnämnden – nämligen vad hyresgäster i allmänhet efterfrågar. Det finns dock inga undersökningar, ingen empiri på detta enligt henne, säger hon.

I augusti startar samrådet där Anna-Clara sitter med i samrådsgruppen och där de kommer att framföra sina åsikter.

– Man känner en maktlöshet, jag vill ju bo kvar. Och om jag skulle flytta till en annan lägenhet så kanske den också ska renoveras om några år och då kanske jag behöver flytta igen, säger Anna-Clara Hellstadius.

Stor risk för renovräkning

Blir bolagets hyreshöjningar verklighet är Staffan Guttman säker på att det kommer att få stora sociala konsekvenser eftersom många i husen är äldre.

– Det är en stor risk för renovräkning här, flera kommer att tvingas flytta, säger han.

Ett alternativ för att klara en så stor hyreshöjning är att söka bostadstillägg eller bostadsbidrag. Men de vet inte om de kvalificerar sig till något stöd.
– Jag tycker inte att man ska behöva ta bidrag för att kunna bo kvar i sin lägenhet. Då får ju staten betala bostadsbolagets vinster, säger han.

Familjebostäder ska bland annat renovera Staffan Guttmans kök.

Jonas Schneider, vd på Familjebostäder, berättar att han har full respekt för att det blir kraftfulla reaktioner på den föreslagna hyreshöjningen.

– Ja det förstår jag, men huset är i stort behov av renovering och det blir de här höjningarna eftersom hyrorna är låga idag. Vi behöver ha de här höjningarna för att få ihop ekonomin och när vi utgår från bruksvärdet efter renoveringen så blir det de här nivåerna, säger han.

Hyresgäster tycker att de alternativ som erbjuds innebär för höga hyreshöjningar. Varför erbjuder ni inte ett basalternativ där hyran inte höjs så mycket som nu?

– I förslaget ingår ett basalternativ där det är en basrenovering i alternativ B och vi behöver ha de nivåerna för att få ekonomi i det, säger han.

Annons

Hur ser du på att hyresgäster säger att de tvingas flytta om ni höjer som planerat?
– Detta är starten på en lång process med samråd och dialog med hyresgästerna där förutsättningarna kommer att klaras ut och sen ska en förhandling ta vid. Vi måste renovera husen utifrån vårt långsiktiga fastighetsägaransvar. Konsekvensen på hushållsekonominivå är en större politisk fråga om bland annat investeringsstöd, möjlighet att fondera för framtida underhåll, bostadsbidrag och bostadstillägg som bör diskuteras på statlig nivå. Vi vill att alla hyresgäster ska kunna bo kvar och nu vill vi ha samråd med hyresgästerna och diskutera olika lösningar och hur vi kan lösa det här, säger han.

Har ni gjort någon konsekvensanalys av hur höjningarna påverkar hyresgästerna?
– Vi har en generell och övergripande koll och vet att det kan bli kännbart för en del hyresgäster, men det går inte att få en fullständig bild över den faktiska situationen utan att prata med var och en och se hur det påverkar dem.

Ni vill bland annat lägga in ekparkett i vardagsrum i basalternativet och ekparkett i köket i det dyrare alternativet. Hur vet ni att framtidens hyresgäster verkligen ha det?

– Materialvalen är något som varierar mellan de olika alternativen. Standarden på lägenheten är en intressant diskussion och inget vet ju helt säkert vad morgondagens hyresgäster vill ha. Men vi ser vilka tillval nyinflyttade hyresgäster väljer och utifrån det kan vi se att hyresgäster vill ha en viss standard, säger han.

I de flesta fall så tvingas hyresgästen godkänna en renovering utan att ha fått reda på hur hög hyreshöjningen blir. Ni har gjort tvärtom genom att berätta vad ni tror höjningen landar på, varför?

– Vi har prövat det här för att vara ärliga och transparanta så att hyresgästerna vet vad de godkänner. Men det har blivit en del reaktioner som vi får bemöta. Vi kommer att utvärdera om vi ska fortsätta med den här modellen, säger han.

Finns det utrymme för att sänka de föreslagna hyresnivåerna?

– Vi ska först ha samråd med hyresgästerna och sen förhandla med hyresgästföreningen och kommer då att utgå från lägenheternas bruksvärde och vilka nivåer hyran bör ligga på. Därefter vet vi vilka åtgärder som ska göras och vad hyresnivåerna kommer att bli.

Fakta: Så mycket vill Familjebostäder höja hyran
  • Inför renoveringen av 178 lägenheter på Metargatan på Södermalm, som planeras att starta 2024, har Familjebostäder gått ut med siffror på hur mycket bolaget vill höja hyran med ifall det vore en förhandling med Hyresgästföreningen.
  • Hyresgäster har reagerat rejält negativt på de höjningarna där till exempel en 23 kvadratslägenhet föreslås få en höjning från dagens 2 447 kronor till 5 500 med det billigaste renoveringsalternativet B, 5 500 är sluthyran efter tre år när rabatten är borta. För det lite dyrare alternativet A landar sluthyran på 5 700 kronor.
  • För en tvåa på 57 kvadrat skulle hyran höjas från 5 564 kronor till 9 900 eller 10 300 beroende på om hyresgästen väljer renoveringsalternativ A eller B.
Läs också 400 demonstrerade mot renovräkning Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.