HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Deras tvåa blev nyss dyrare

Halland Månadskostnaden spelar roll när Christina och Jonas letar större lägenhet i Mölndal. Men hyrorna kryper stadigt uppåt. De flesta västsvenska hyresgäster har fått högre hyra i vår.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Jonas Folkesson och Christina Niklasson har flyttat ihop i Christinas tvåa i Mölndal. Men med två små barn i hushållet är den lite trång. Med två inkomster ökar utbudet när de nu letar större. ”Hade jag varit ensam hade jag aldrig kunnat söka en nybyggd lägenhet”, säger Christina.

Den 1 april blev Christina Niklassons tvåa hos Mölndalsbostäder på Lerbrännargatan nästan en hundralapp dyrare. Nu kostar de 60 kvadraten av lite äldre modell ungefär 4 750 kronor i månaden.

– Det är ju billigt för en tvåa i dag. Men jag tycker att det jag lägger är normalt, säger hon.

Läs ocksåStäderna tätnar dramatiskt i Halland - Kungsbacka toppar listan

Sedan några månader har hon och sonen Emilio fått sällskap av nyblivne sambon Jonas Folkesson med dottern Marion. Tvåan har blivit trång, och nu letar paret efter en fyra. Dubbla inkomster ökar möjligheterna.

– Hade jag varit ensam hade jag ju aldrig kunnat söka en nybyggd lägenhet exempelvis. Jag kan inte gå över 6 000 kronor med min lön, då har man ju inget kvar att leva på, säger Christina som jobbar deltid som personlig assistent.

Hårt motstånd

Läs ocksåBilligast för Varbergs hyresgäster att värma tacobuffén

Vid det här laget har i stort sett alla kommunala och privata hyresvärdar i Storgöteborg, från Varberg i söder till Orust i norr, förhandlat klart årets hyror. Den regionala snitthöjningen blir ungefär 1,5 procent.

Många förhandlingar har varit segdragna. Hyresgästföreningens krav på oförändrade hyror för majoriteten av regionens hyresgäster har mött hårt motstånd bland värdar som vill täcka höjda kommunala taxor, renoveringar och nybyggnation.

– Där hade man ju krattat manegen för en lite tuffare och längre resa, säger exempelvis Förbos vd Peter Granstedt.

Läs ocksåI Halland finns många sommarjobb hos hyresvärden

Privatvärdarnas branschorganisation Fastighetsägarna övervägde till och med att säga upp avtalet som ger Hyresgästföreningen rätt till förhandlingsersättning innan de till slut kom till förhandlingsbordet.

Försvarar krav på frysta hyror

Det blev inga nollresultat i år. Men Hyresgästföreningens förhandlingschef i västra Sverige, Pedram Kouchakpour, försvarar ändå kravet på frysta hyror. Att hyresgäster ska stå för alla kostnader är inte givet, menar han, i synnerhet inte i tider då många lever med ansträngd hushållsbudet. Regionens bostadsbolag har god ekonomi, och kommunerna styr taxor och andra avgifter.

– Vi har velat beskriva för fastighetsägare och politiker att vi förväntar oss återhållsamhet. Kommunerna och dess valda politiker har ansvar för bostadsförsörjningen. Det är viktigt att de känner till läget, säger Pedram Kouchakpour.

Så här blir den nya genomsnittliga månadshyran hos kommunala hyresvärdar i Storgöteborg efter årets hyreshöjning:

Hyresvärd Snitthöjning 2014 (procent) Ny snitthyra för en typlägenhet på 60 kvadratmeter (kr)
Eksta 1,30 5 514
Poseidon 1,50 5 393
Partillebo 1,50 5 296
Mölndalsbostäder 1,50 5 268
Tjörns Bostads 1,18 5 268
Förbo 1,55 5 214
Bostadsbolaget 1,5 5 209
Stenungsundshem 1,45 5 188
Öckerö Bostads 1,74 5 138
Familjebostäder 1,50 5 110
Alebyggen 1,65 4 878
Kungälvsbostäder 1,65 4 874
Orustbostäder 1,18 4 626
Gårdstensbostäder 1,55 4 431
Varbergs Bostad 2,00 4 404
Kommunala värdar har ofta ett varierat bestånd över en hel kommun. Därför är ovanstående statistik möjlig att ta fram. För privata värdar saknas jämförbara siffror. Totalt höjs de västsvenska hyrorna i år med ungefär 1,5 procent i snitt. (Källa: Hyresgästföreningen)

LÄS MER:
Så mycket dyrare har din hyra blivit på tio år

Fakta: Hyresförhandlingar

Alla kommunala värdar och de flesta privata har avtal om att förhandla önskade hyreshöjningar med Hyresgästföreningen.
I Västsverige, från Varberg i söder till Orust i norr, omfattas 183 000 lägenheter av sådana förhandlingar. Över 100 000 av dem finns i Göteborg.
Cirka sex av tio ägs av kommunala värdar, resten av privata.

Läs också Sommarjobbet blev en fullträff Värdarna mobiliserar i coronakrisen - så påverkas hyresgästerna
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.