HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De valde bort Kronogårdens skolor

Trollhättan Systrarna Marigona och Erinda Karpuzi växte upp på Kronogården i Trollhättan men gick i skola i en annan del av stan. "Pappa insåg att det skulle vara bäst för oss", säger Marigona.
Foto: Kajsa Wedberg
Systrarna Marigona och Erinda Karpuzi valde bort skolorna på Kronogården.

Systrarna Marigona och Erinda Karpuzi växte upp på Kronogården i Trollhättan men bor nu tillsammans med sina föräldrar i ett radhus i grannområdet Lextorp.

– Man kan väl säga att mamma och pappa gjort en liten bostadskarriär. Från en lägenhet på Lantmannavägen, via en annan lägenhet på Sädesbingen, vilket är en lite bättre adress. Till dagens radhus, som är deras eget, säger Marigona Karpuzi.

Läs ocksåJobbet hos hyresvärden är deras nyckel in i samhället

Familjen Karpuzi kom till Sverige och Trollhättan år 1992. De hade då flytt från krigets Kosovo. Förutom Marigona och Erinda finns det en äldre och en yngre bror i familjen. När det blev dags för systrarnas storebror att börja i skolan var det först den gamla Kronogårdsskolan som gällde. Även Marigona gjorde sina första skolår där. Men redan efter några år ville deras pappa att de skulle försöka byta skola.

– Pappa insåg att våra chanser att lyckas i skolan och i det fortsatta livet skulle bli begränsade om vi gick kvar på Kronogårdsskolan. Det var för få svenska barn på skolan så våra möjligheter att få tala svenska var små. Dessutom hade Petersbergsskolan, som var den skola vi skulle hamna på när vi började högstadiet, riktigt dåligt rykte, säger Marigona Karpuzi.

Detta var på 1990-talet och att byta grundskola var inget man gjorde i en handvändning. Men efter att ha stått på sig  lyckades föräldrarna få in barnen på Lyrfågelskolan i en stadsdel en knapp halvmil bort.

Läs ocksåVärdens jobb bryter segregationen - "Nu har jag något att skriva på cv:n"

– Våra föräldrar ordnade så att vi fick samåka i bil tillsammans med en annan familj vars barn bodde här på Kronogården men gick på Lyrfågeln. Annars vet jag inte hur vi skulle ha klarat att ta oss till och från skolan, säger Marigona Karpuzi.

Vad var den största skillnaden mellan er nya och gamla skola?

– Det var nog föräldraengagemanget. På Lyrfågelskolan förväntades föräldrarna att ställa upp och göra saker som hörde ihop med skolan. Det kunde vara aktiviteter på kvällstid som föräldrarna skulle vara med på. Och de var de också. Det skapade en väldig samhörighet på skolan, säger Marigona Karpuzi.

Läs ocksåElever ska bussas från Kronogården för ökad integration

Vad betydde det för er att gå på Lyrfågelskolan?

– Det är ju omöjligt att säga hur det hade gått om vi varit kvar på Kronogårdsskolan. Men jag tror att vi fick en annan studiero och att det fick oss att trivas i skolan, säger Marigona Karpuzi.

I dag har Kronogårdsskolan ersatts av skolan Kronan. Här har över 90 procent av eleverna annat modersmål än svenska. Dessutom är ungefär 35 procent av eleverna nyanlända, det vill säga har bott i Sverige i mindre än fyra år. Följden blir att få elever klarar kunskapsmålen. Av de 53 nior som gick ut våren 2018 hade endast 34 procent gymnasiebehörighet.

För att lösa problemet talar politikerna i Trollhättan om att lägga ner skolorna på Kronogården. Men det tror inte Marigona eller Erinda är ett bra idé.

– Det är ju inte skolan som är det verkliga problemet, utan hur Trollhättans stad är organiserad. Vill man få till en ändring på skolan så måste man börja investera i Kronogården. Få den här stadsdelen att vara så intressant och attraktiv att folk vill åka hit och även ha sina barn i skolan, säger Erinda Karpuzi.

Läs också Tyst? Inte på Södra Ryds bibliotek Trångbodda Järvabor extra sårbara i coronakrisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.