Annons

Försäljning i Sätra och på Brynäs

Gävle Allianspartierna fick stöd av Sverigedemokraterna när frågan om försäljning av 803 kommunala lägenheter togs upp i kommunstyrelsen igår. Lägenheterna som ska säljas ligger på nedre delen av Brynäs och i Sätra.
Foto: Lena Mattsson
Gavlegårdarna vill sälja 803 av sina lägenheter. Bland annat dessa på Södra Hospitalsgatan på Brynäs.

Socialdemokraterna röstade denna gång nej till att Gavlegårdarna än en gång ska sälja lägenheter. Vänsterpartiet röstade också emot medan Miljöpartiet avstod från att rösta. Men beslutet blev alltså ja till försäljningsplanerna då Allianspartierna fick med sig Sverigedemokraterna.

De aktuella adresserna är: Södra Hospitalsgatan 9-13, 10, Södra Sjötullsgatan 12-14, Waldenströmsgatan 10, Boothsgatan 2-4, 8, Södra Fiskargatan 10-14, 13, 16-20, 15-17, Ladugatan 2-6, 1-3, på Brynäs och Porfyrvägen 1-7 samt Norrbågen 22-30 i Sätra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen protesterar än en gång mot försäljningen. I en debattartikel skriver förhandlingsledare Owe Hellberg och Gävleföreningens ordförande Torbjörn Lööw om de kommande försäljningarna bland annat:

Annons

”Det tycker vi är en dålig lösning  för hyresgästernas möjlighet till inflytande och ha en bra hyresvärd.  För att ha råd att bygga en lägenhet, så behöver Gavlegårdarna sälja 3-4 lägenheter.  För att klara de behov som finns av större lägenheter, trygghetsboenden, mer tillgängliga lägenheter m m , så skulle  en utveckling av Gavlegårdarnas befintliga bostadsbestånd vara en annan väg att gå.”

Fastighetsägarnas Johanna Moberg har, inte helt oväntat, motsatt åsikt. Hon skriver i en annan debattartikel bland annat att hon välkomnar en försäljning till privata fastighetsägare som hon menar är professionella, har hög servicenivå och god dialog med sina hyresgäster.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Vem som kommer att köpa lägenheterna är inte klart och först ska frågan tas upp till beslut i fullmäktige. Fastighetsägare som redan visat intresse för att köpa är HSB Hyresrätt och Heimstaden som båda redan äger hundratals hyreslägenheter i Gävle.

Fakta: Gavlegårdarnas försäljningar
År Område Antal lägenheter  Köpare
2002 Stigslund 135 HSB
2004 Strömsbro, Söder 417 HSB
2009 Sätra 239 Svedinger
2015 Bomhus, Sätra 737 Urbano
2017 Brynäs, Sätra 803 ?
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.