HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gräsflugor krossade Mimmis dröm om ett boende i Helsingborg

Helsingborg När Mimmi Beydon fick nycklarna till lägenheten i Helsingborg upptäckte hon att balkongen var full av gräsflugor. På grund av svår allergi ville hon häva kontraktet på studs, något som Helsingborgshem inte gick med på.
montage
Foto: Ossian Sandin/Privat
När Mimmi Beydon, som lider av svår allergi, gick ut på sin balkong blev hon förtvivlad. Flera av glasrutorna var fulla av gräsflugor.

Glädjen över att ha fått ett förstahandskontrakt på Närlunda i Helsingborg byttes mot förtvivlan när Mimmi Beydon fick nycklarna till sitt nya hem.

– När jag gick ut på balkongen fick jag en chock. Det var fullt av gräsflugor på den. Även fyra av lägenhetens fönster var fulla av dem, säger Mimmi Beydon som lider av svår allergi mot bland annat pollen och gräsflugor.

Läs ocksåHem & Hyras lus-nyhet blev en klickraket i Tyskland

Enligt Mimmi Beydon berättade Helsingborgshems representant på plats att Helsingborgshem hade försökt komma till rätta med problemet med gräsflugor under två års tid utan att lyckas.

– Jag blir uppmanad att ta kontakt med mitt försäkringsbolag men eftersom jag arbetar med skadedjursbekämpning vet jag att detta inte omfattas av hemförsäkringen, säger Mimmi Beydon som anser att Helsingborgshem har dolt problemet med gräsflugor för henne.

Mimmi Beydon tar inte emot nycklarna till lägenheten. I stället besöker hon sin husläkare och får ett intyg som visar att hon lider av svår allergi mot bland annat gräsflugor. Intyget lämnas till Helsingborgshem som inte är villiga att upphäva hyreskontraktet.

Läs ocksåBara en handfull allergihus trots miljontals svenska allergiker – så här fungerar det

– Inte nog med att jag tvingas att betala drygt 7 000 kronor för en lägenhet som jag aldrig har kunnat bo i, jag blir dessutom av med mina köpoäng. Förutom detta är jag mitt i en flytt från Skövde men har ingenstans att ställa mina saker. Eftersom jag inte har något boende tvingas jag nu flytta runt bland vänner och familj, säger Mimmi Beydon.

Sofie Lilja, sälj- och uthyrningschef vid Helsingborgshem, håller med om att situationen är olycklig men menar att problem med gräsflugor inte är något som Helsingborgshem kan ta ansvar för.

– Vi har gjort bedömningen att gräsflugor är ett naturfenomen som vi inte har makt att påverka och det är inte rimligt att något sådant skulle ligga till grund för att upplösa ett juridiskt bindande avtal, säger hon och berättar att de däremot har gjort allt i sin makt för att hyra ut lägenheten så snabbt som möjligt igen vilket har resulterat i att Mimmi Beydon får en månads uppsägningstid i stället för tre.

Läs ocksåBodde tillsammans i flera år men sonen får inte ta över lägenheten

Vid överlåtelsen fick hyresgästen information om att Helsingborgshem har haft problem med gräsflugor i den aktuella fastigheten under två års tid. Borde ni inte ha förvarnat hyresgästen om detta?

– Vi har pratat med personen som hade hand om överlåtelsen och orden går isär där. För mig personligen är detta första gången jag hör talas om gräsflugor. Helsingborgshem har stött på den här typen av problem för något år sedan och vi gjorde då vad vi kunde för att bli av med flugorna. Vi vill inte heller ha dessa djur vid våra fastigheter, säger Sofie Lilja.

Enligt Lillemor Nordhöj, juridikchef vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne, har fastighetsägare ingen upplysningsplikt när det kommer till ohyra. Däremot kan hyresgäster begära åtgärder om djuren inkräktar på lägenhetens användbarhet.

– Ohyra i hyreslagens mening behandlas i den 17 paragrafen, där sägs att till ohyra är att hänföra vägglöss kackerlackor, myror, tvestjärtar, pälsänger och mjölbaggar, säger Lillemor Nordhöj.

Mimmi Beydon har inte betalt den aktuella hyran och väntar nu på att få möta Helsingborgshem i hyresnämnden.

Läs också Juriststudent flyttade till Irak – mister lägenhet efter olovlig andrahandsuthyrning Onåbar värd vägrar röja upp – riskerar vite på 30 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.