Hantverkarbrist hindrar gigantisk renovering
Var fjärde svensk bor i ett så kallat miljonprogramområde. Men bostäderna, som i dag har mellan 40 och 50 år på nacken, är märkta av tidens tand.
Enligt informationsföretaget Svensk byggtjänst är 600 000 lägenheter i behov av renovering – ett gigantiskt projekt som beräknas kosta 300 miljarder kronor.
Men även om staten och byggbranschen lyckas få fram pengarna återstår ett svårt dilemma. Det finns helt enkelt inte arbetskraft nog att utföra renoveringarna vid sidan av kraven på nybygge och energieffektivisering, berättar Rolf Persson, vd på analysföretaget Industrifakta.
– Vi har inte de hantverkare vi behöver och kommer att få en enorm kompetensbrist. Kapaciteten finns helt enkelt inte.
Hans lösning är att locka fler unga att påbörja byggutbildningar och snabbt få in dem i lärlingsroller – samtidigt som man letar efter extra hjälp utomlands.
– Men det är inte så lätt att hitta arbetskraft längre, framför allt med tanke på konkurrensen med Norge.
Situationen riskerar dessutom att förvärras i takt med ungdomarnas ökade ointresse av byggyrket, berättar han.
– Det är skrämmande. Unga personer som ska söka utbildningar vet inte vad det är. De tror att en VVS-montör kröker rör, rotar i avlopp och är skitig hela dagarna.
Samtidigt visar färska siffror från SCB att de två senaste årens starka byggkonjunktur börjat vika neråt. Av de tidigare så optimistiska byggföretagen rapporterar nu 95 procent att de räknar med sämre tider framöver.
Att stötta upprustningen av miljonprogrambostäderna med statliga subventioner är dock inte aktuellt, konstaterar bostadsminister Stefan Attefall.
– På den punkten är jag stenhård. Det finns en tro att någon annan ska betala för upprustningen. Men det är alltid fastighetsägarens ansvar, och då spelar det ingen roll om bostaden är byggd ett visst årtal.