Annons

Hoforshus vill sälja

Hofors Hoforshus vill sälja 40-50 lägenheter. För pengarna vill företaget rusta gamla lägenheter och bygga nya. Hyresgästföreningens kritik mot dålig information i ärendet har gjort att frågan tas upp i fullmäktige i oktober och inte som först var tanken redan på fullmäktiges septembersammanträde.
Foto: lena mattsson
Hoforshus vill sälja 40-50 lägenheter. Beslutet tas av kommunfullmäktige i oktober.

240 lägenheter av de kommunala lägenheterna i Hofors har rivits de senaste sju åren och i dag har man bara sex lägenheter att hyra ut.

Men nu vill Hoforshus bli ett av de kommunala bostadsföretag som säljer lägenheter för att renovera gamla lägenheter och för att bygga nytt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunstyrelsens arbetsutskott är ense med Hoforshus styrelse om att en försäljning av 40-50 lägenheter som alla ligger i hyreshus med färre än 18 lägenheter ska ske.

Varför kommer försäljningsplanerna nu, Christian Rickardsson, vd för Hoforshus?
– Vi har sett att det är ett annat tryck på bostadsmarknaden numera och styrelsen tog ett principbeslut om att sälja redan i december.

Till vem tänker ni sälja?
– Personligen säljer jag gärna till någon som redan finns på den lokala bostadsmarknaden. Vi kommer att vara mycket försiktiga med vem vi säljer till, vi vill veta vad köparen har för planer och tankar.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Vad ska pengarna från försäljningen användas till?
– Pengarna kommer att gå till renoveringar och om några år kanske vi till och med kan bygga nytt!

Det har ryktats att pengarna ska användas till att ställa i ordning kommunala lokaler för företag…
– Nej så blir det inte. Pengarna från försäljningen kommer inte att användas till annat än till boende.

Varför har ni valt de aktuella adresserna, Bergsgatan och Skolgatan i första hand?
– Vi vill renodla vår verksamhet till att handla om fastigheter med cirka 18 lägenheter eller fler och de aktuella adresserna har färre lägenheter än så. Vi har också valt utefter var fastigheterna ligger och hur de hänger ihop, eller inte, med andra fastigheter i fjärrvärmenätet.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Vad händer med hyresgästerna i de aktuella lägenheterna?
– De kommer så klart att få bo kvar, de har besittningsrätten kvar även om de får ny hyresvärd.

Annons

Hyresgästföreningen har kritiserat er för att de inte fått tillräcklig information?
– Ja, och därför har vi bestämt att fullmäktige får ta det slutliga beslutet först på sitt sammanträde i oktober så att föreningen hinner informera sina medlemmar.

Hyresgästföreningen anordnar ett bomöte för hyresgästerna 12 september. Då medverkar bland andra ärendehandläggare och förhandlingsledare från föreningens kontor i Gävle.

Fakta: Adresser till salu

Hoforshus vill sälja hyreshusen på följande adresser:
• Bergsgatan 1-7, 2-4, 6-8, 10-14.
• Skolgatan 2-4, 3, 6, 8.
• Värnavägen 3, 7.
• Östra Parkgatan 19.
• Smedjevägen efter avstyckning.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.