Annons

Explosionsartad ökning av hotellägenheter – Maria vräks när värden vill chockhöja hyran

Nyheter Bara i stor-Stockholm finns det i dag över 15 000 så kallade hotellägenheter. Utvecklingen har varit explosionsartad de senaste åren. Det menar Hyresgästföreningen i en ny rapport. I Maria Karlssons hus i Årsta är hon den enda hyresgästen som bor på vanligt kontrakt. En ny dom i tingsrätten ger värden rätt att vräka henne.
Maria Karlsson, lägenhetshotell, Senator, Jan Fredegård
Foto: Bengt Öhman
Tvingas flytta. Maria Karlsson i Årsta bor i ett hus där alla lägenheter utom hennes omvandlats till lägenhetshotell. En ny dom ger värden rätt att vräka henne.

För den värd som vill tjäna mer pengar än de förhandlade hyrorna medger finns det alternativ. Genom att hyra ut vanliga hyresrätter som så kallade hotellägenheter kan intäkten stiga rejält. Dubbla hyran jämfört med den förhandlade är ingen ovanlighet. Ofta sker detta genom att värden blockhyr ett antal lägenheter till ett företag, som i sin tur hyr ut lägenheterna till exempelvis utländska IT-konsulter som jobbar i landet under några månader eller till och med år.

”Flyttfåglar”

Hem & Hyra har tidigare bland annat berättat om Renée Posse som bor i Vasastan i Stockholms innerstad. I hennes trappuppgång är hon den enda ordinarie hyresgästen som bor kvar. I resten av lägenheterna i trapphuset bor det hyresgäster med namn som ”Örn” ”Falk” och ”Lärka”. Men det handlar inte om att ovanligt många av hennes grannar bär efternamn tagna från fågelarter. Namnen används för att tillfälliga hyresgäster ska hitta till rätt lägenhet.

Omvandling pågår. Ett hyreshus på Södermalm i Stockholms byggs om till lägenhetshotell.

Nu har Hyresgästföreningen region Stockholm tagit fram en ny rapport om lägenhetshotell, som tidningen Dagens ETC varit först att skriva om. I den möter vi bland annat hyresgästen Maria Karlsson i närförorten Årsta. Hon hyr av samma värd som Renée Posse: Fastighets AB Senator. Bolaget och dess ägare Jan Fredegård har genom åren gjort sig känd för att omvandla hyresrätter till hotellägenheter. Värden är en av de fem som namnges i rapporten.

I Maria Karlssons hus bär namntavlorna namn efter kända skådespelare som Bergman och Ekberg. Maria säger sig vara den enda hyresgästen som bor kvar på vanligt kontrakt och hyr direkt av värden.

– Hur jag vet det? När ombyggnaden av huset var klar för några år sedan stod det dalahästar i alla lägenheters fönster, utom min, säger hon i rapporten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vräkt från hotellhus

Maria Karlsson har bott i lägenheten i över tio år. Hon trivs och vill inte flytta. Men värden vill ha bort henne och en dom i tingsrätten från slutet av oktober ger honom rätt: Maria Karlsson måste flytta. Orsaken är att hon gått med på att avtala bort besittningsskyddet. Maria Karlsson, som företräds av Hyresgästföreningen, hävdar att det avtalet är ogiltigt. Domen är överklagad till hovrätten och Maria bor kvar tills vidare.

– Värden påstår att jag bor för billigt och vill fördubbla min hyra. Men grannarna betalar förmodligen ännu mer, säger Maria Karlsson, i rapporten.

Annons

Hyresgästföreningen sätter fokus både på värdarna som hyr ut och företagen som agerar mellanhand. Det är en ljusskygg verksamhet. Var lägenheterna finns, hur många de är och vad hyrorna ligger på är inget som vare sig värdarna eller mellanhänderna vill skylta med. Hyresgästföreningen har genom bolagens omsättning, antalet blockuthyrningsavtal och via polisens hotellregister dragit slutsatsen att det skett en explosionsartad utveckling av antalet hotellägenheter. Bedömningen är att det i dag finns omkring 15 000 hotellägenheter – bara i stor-Stockholm. Pandemin tycks inte haft någon bromsande inverkan. Mellan 2014 och 2020 har de 20 bolagen som agerar mellanhand sammanlagt ökat sin omsättning med 362 procent. Från 384 miljoner till närmare 1,4 miljarder.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Spritt över landet

Som Hem & Hyra rapporterat om tidigare är det en företeelse som spritt sig i landet. För några veckor sedan berättade vi om mellanhanden Stay easy apartments verksamhet i bland annat Finspång, där allmännyttiga bolaget Vallonbygdens lägenheter hyrts ut till Stay easy apartments.

Hotellägenheter, lägenhetshotell, ökning, mellanhänder
Lönsam bransch. Diagrammet visar hur omsättningen ökat för 20 företag som agerar mellanhand och hyr ut hotellägenheter.

Bengt Öhman, mångårig jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, är överraskad över hotellägenheternas lavinartade utbredning.

– Det är en möjlighet för värdar att fördubbla sina intäkter i och med att det råder sådan bostadsbrist. Samtidigt är man med och saboterar ett system som hjälpt hyresvärdar med att säkra intäkterna i tider och på platser där det rått ett överskott på bostäder. Hyreshus ska användas som permanentboende, inte som hotell, säger Bengt Öhman.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Förutom att vanliga hyreslägenheter försvinner från marknaden finns en mängd negativa konsekvenser, enligt Hyresgästföreningen. Bland annat för de hyresgäster som bor kvar i lägenheter som värden hellre skulle vilja hyra ut som hotell. Det finns även exempel på att lägenhetshotell drar till sig brottslighet av olika slag. Exempelvis narkotikahandel och bordellverksamhet.

”Ett sätt att införa marknadshyra”

Många hyresgäster upplever att värdarna helst skulle vilja bli av med dem. Sedvanligt underhåll uteblir och möjligheterna att använda bytesrätten försvåras.

Annons

– Vi har många exempel på värdar som vill tömma hus på vanliga hyresgäster för att tjäna mer pengar. Det är ett sätt att införa marknadshyra bakvägen, säger Bengt Öhman.

Han menar att det finns luckor i lagen som borde kunna täppas till, men att de lagar som finns i dag borde kunna användas flitigare för att komma åt den dolda hotellverksamheten i lägenhetshus.

– Ansökan om blockuthyrning borde exempelvis granskas bättre av hyresnämnderna. Man skulle kunna skärpa praxis och utgå från vad som var ändamålet med lagstiftningen var från början.

Kan få tillbaka överhyra

För den som hyrt en lägenhet via ett förmedlingsföretag och betalat överhyra finns det emellertid hopp. Är det en hyresrätt går det att få tillbaka överhyra genom att vända sig till hyresnämnden – även om det sannolikt innebär att värden säger upp kontraktet. Ett exempel är ett par som hyrt en lägenhet på 34 kvadratmeter i Hässelby för närmare 12 000 kronor. Hyresnämnden bestämde att hyran skulle vara 7500 kronor och paret fick tillbaka 47 600 kronor.

– Det är en missuppfattning att det inte gör att få tillbaka pengar. När vi varit ute och pratat med hyresgäster i hotellhus märker vi dock att många är väldigt rädda för att stöta sig med värden. Av rädsla för att bli svartlistade och inte få hyra någon annanstans, säger Bengt Öhman.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.