HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lägenheter som unga ska ha råd med

Nyheter Så här ser husen som vunnit Sabos senaste kombohus-tävling ut. Tanken är att de ska ha hyror som unga har råd med.

Uppdraget har varit att ta fram nyckelfärdiga flerbostadshus med ettor och små tvåor för max 14 000 kronor per kvadratmeter bostadsarea. I dag ligger den genomsnittliga byggkostnaden på nästan 25 000 kronor för hyresrätter och för bostadsrätter på 32 325 kronor, enligt Statistiska centralbyrån. Det har även ställts krav på tillgänglighet och låg energiförbrukning.

Vinnare i tävlingen blev byggbolaget Peab med husen vid namn Capella. Bra planlösningar och möjlighet att bygga husen både vid förtätningar och nya områden gjorde att juryn föll till föga.
Husen innehåller 23 lägenheter, sju ettor på 35 kvadratmeter och 16 tvåor på 45 kvadratmeter, samtliga lägenheter har balkong.

Läs ocksåChocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år

Även byggföretagen JSB och Lindbäcks bygg, som kom tvåa respektive trea, kommer att få teckna ramavtal med Sabo, som är de kommunala bostadsföretagens paraplyorganisation.
Det är sedan upp till medlemsföretagen att teckna avtal och bygga de prispressade husen.

Läs också Skyhög hyra – lägenheterna som inte går att hyra ut Pilotprojektet som ger sänkt hyra - men bara i början Västsvenskarnas inkomster räcker inte till nybyggda bostäder Experten om dyra nybyggen: Kommer inte finnas efterfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.