HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ministern: En av de viktigaste frågorna vi har att hantera som land

Nyheter Satsa på bredband och annan infrastruktur, samt öka den statliga närvaron på landsbygden. Det är några av områdena som landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill satsa på för att stoppa den negativa befolkningstrenden i glesbygd.
Foto: Øyvind Lund/Kristian Pohl
Mer statlig närvaro. Landsbygdsminister Jennie Nilsson vill öka den statliga närvaron i glesbygden. Bland annat vill hon satsa på bredband och fler servicekontor.

Hem & Hyras granskning av samhällsservicen i glesbygd har fått stor uppmärksamhet. DN:s ledarredaktion vill utjämna skillnaderna genom att slopa kommunalskatten och ersätta med en statlig inkomstskatt. Expressens Lotta Gröning skriver i i en rasande krönika att politikerna lämnat landsbygden och Sveriges radio har sänt live från flera av orterna som är med i Hem & Hyras granskning. Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) vill öka den statliga närvaron genom att bygga fler servicekontor, där invånarna kan få information och vägledning från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Hon pekar också på det driftstöd som livsmedelsbutiker och bensinstationer på utsatta orter kan ansöka om.

Utvecklingen har pågått i över 50 år. Räcker det?
– Det finns ingen enkel lösning, utan det krävs insatser på alla politikområden. Utbyggnaden av bredband och annan infrastruktur är viktig. Det måste finnas bra skolor och sjukvård och servicen måste vara stark.

Läs ocksåHär river politikerna för att slippa slumvärdar - "Vore skoj med butik"

Brist på arbetstillfällen är en återkommande anledning till att folk lämnar landsbygden. Vad gör regeringen för att främja jobb och företagande i glesbygden?
– Under några år har vi faktiskt haft en situation där bristen på arbetskraft har varit stor i våra storstäder och på landsbygden. Då måste det offentliga se till att det finns vägar till de jobb som redan finns, men också stötta framväxten av nya företag på landsbygden. Vi arbetar mycket med riktade insatser för regional tillväxt över hela landet, för att ge bättre förutsättningar för företag att starta och växa. Det kommer inte minst att bli viktigt när vi ska återstarta ekonomin efter coronakrisen.

När befolkningsunderlaget sviktar och allt färre av dem som bor kvar jobbar, minskar skatteunderlaget och kommunalskatten riskerar att höjas. Finns det några planer på att slopa det kommunala utjämningssystemet?
– Det här är utan tvekan en av de viktigaste frågorna vi har att hantera som land. Därför är ett nytt kostnadsutjämningssystem på plats från i år, som ska ge kommuner och regioner på landsbygden bättre ekonomiska förutsättningar att klara sitt uppdrag och leverera en ännu bättre välfärd till medborgarna. Vi har också tillfört historiskt stora tillskott till kommuner och regioner genom de generella statsbidragen

Glesbygdens utmaningar
Läs också Semesteridyllen på Öland dör långsamt - "Inte många jobb här" Unik kartläggning: Här är orterna med sämsta samhällsservicen 300 miljoner kronor till fler seniorboenden i glesbygd Bostadsministern: Det behövs fler bostäder för äldre i glesbygd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.