Annons

Nya hyror klara hos Göteborgs största värd

Göteborg Förhandlingarna har varit långdragna. Men nu är till slut de nya hyrorna klara hos Sveriges största kommunala bostadsbolag, Poseidon. Närmare 27 000 hushåll i Göteborg kommer att få en hyreshöjning på i genomsnitt 0,73 procent.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Poseidon är Göteborgs och Sveriges största kommunala bostadsbolag. Var tionde göteborgare, eller 60 000 personer, beräknas bo hos Poseidon.

HELA LISTAN: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017

I praktiken varierar höjningen mellan 0 och 1,5 procent, beroende på var i Poseidons bestånd man bor. För den som har en hyra på 6 000 kronor innebär snitthöjningen 44 kronor mer i månaden. Även hyrorna för parkeringsplatser höjs i vissa områden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är beklagligt att förhandlingen dragit ut på tiden, men något positivt är att hyresjusteringen gäller från 1 juni utan retroaktivitet, säger Lennart Johansson, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen.

Det betyder att det inte blir någon betalning i efterhand för de fem första månaderna 2017.

I gengäld är snitthöjningen högre än förra årets 0,5 procent.

Annons
Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Som Hem & Hyra tidigare berättat har årets förhandlingar med de kommunala bolagen i Göteborg och flera kranskommuner varit extremt segdragna i år.

Enligt nya riktlinjer från de centrala parterna ska inga förhandlingar med kommunala bolag pågå i mer än tre månader innan de skickas till medling i Hyresmarknadskommittén. Detta har man dock inte gått efter i Göteborg.

–  Vi började förhandla i september, så det är ganska lätt att säga att vi inte hållit tiden. Jag tror att vi måste sätta oss ner lokalt och se över våra gemensamma procedurer, har Göran Leander, kommunikations- och affärsutvecklingschef på Poseidon, tidigare sagt till Hem & Hyra.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Poseidon är Göteborgs (och Sveriges) största kommunala bolag. Enligt bolagets egna beräkningar bor närmare 60 000 personer, det vill säga var tionde göteborgare, i Poseidons 26 800 lägenheter och radhus.

Annons

Sedan tidigare finns det uppgörelser med Poseidons systerbolag Familjebostäder och Bostadsbolaget. Men för Gårdstensbostäder, som är småsyskonet i Framtiden-koncernen, saknas fortfarande ett avtal.

LÄS MER:
Låga belopp men sena nya hyror

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017 –  hela listan

Pengar i en portmonnä.
Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.