Annons

Nybygget som ska pressa ned hyrorna: ”Det är extremt lågt”

Norrköping Bygga vackert och med låga hyror - det var utmaningen i kommunens marktävling i Norrköping. Nu har vinnaren korats och som får bygga 65 lägenheter i Sandtorp.

I september förra året bjöd Norrköpings kommun in till en markanvisningstävling om en byggbar tomt i Sandtorp i stadsdelen Klockaretorpet. Målet var att få till nya hyreshus som både har en god gestaltning och som kan erbjuda låga hyror till de boende.

— Bygger man billigt blir det inte alltid så vackert. Här ville vi kombinera att bygga med låga hyror och en produkt som både är vacker och är en tillgång för staden, säger Reidar Svedahl, (L) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Av de 21 bidrag som kom in utsåg kommunen Norrköpingsföretaget Mård Lind Förvaltning till vinnare. Deras förslag består av 65 lägenheter fördelade på två huskroppar i fyra våningar med bland annat tegelfasader och sågtandsliknande tak.

— Vad som är vackert är så klart en subjektiv bedömning, men vi har inte bara tittat på det estetiska. Det är en samlad bild av både låga hyror och en hög kvalitet på arkitekturen, förklarar stadsarkitekt Karin Milles.

Enligt vinnarbidraget ska lägenheterna ha en hyra på 1 240 kronor per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 70 kvadratmeter skulle det innebära en månadshyra på cirka 7 200 kronor. Något som ligger långt under de normala hyresnivåerna för nybyggda lägenheter i Norrköping.

Läs ocksåMålet: nya bostäder med låga hyror

— Det är extremt lågt. I nyproduktion ligger nivåerna från 1 700 kronor och uppåt. Norrköping är annars inte känt som något billigt ställe att bygga på, säger Joel Ahonen, strateg på Hyresgästföreningen i region Sydost.

Annons

Så länge vinnaren erbjuder de hyresnivåerna kommer kommunen också ge en reducering av tomträttsavgiften.

Vinnaren Mård Lind Förvaltning äger inte några hyreshus sedan tidigare men är verksam i fastighetsbranschen. Enligt bolaget är det fullt möjligt att bygga nya bostäder billigare även om det är en stor utmaning.

Läs ocksåHyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"Kvinna vid hus som ska rivas.

— Det är en palett av olika bitar för att få ihop det här. Vi kommer vara en långsiktig ägare och förvalta bostäderna själva. Vi har också haft hjälp av en arkitekt som varit lyhörd och kostnadsmedveten, säger Robert Lind.

De nya bostäderna ska byggas i ett nytt kvarter utmed spårvägen vid Hjalmar Brantings gata och Nordengatan / Folkborgsgatan.

Andra hyresvärdar tampas med höga nyproduktionskostnader. Hur ska ni lösa det?

— Det är vanligt med många vinstled i byggbranschen och där varje led ska ha pengar. Det kommer vi inte att ha. Genom att ha en aktiv styrning i projekteringen går det att få stor påverkan på kostnaderna.

Annons

Hur blir det med kvaliteten på bostäderna om hyrorna är låga?

— Vi kommer erbjuda en bra lägenhetsstandard, men vi har inte tagit några beslut om vilka ytskikt det ska vara än. För oss är hållbarheten viktig och då är det viktigt med material som håller länge, säger Robert Lind.

Tidsplanen framåt är en möjligt byggstart under nästa år och att lägenheterna skulle kunna stå inflyttningsklara till 2023.

Fakta: Vinnarförslaget i Sandtorp
  • Kommunen erbjuder Mård Lind Förvaltning tomträtten i Sandtorp och en reducering av tomträttsavgiften så länge hyresnivåerna hålls låga.
  • Husen kommer innehålla 65 hyreslägenheter bestående av 15 st ettor, 26 st tvåor, 21 st treor och 3 st fyror samt en lokal.
  • Bostäderna kommer ha en normhyra på 1092 kronor per kvadratmeter och år. Den faktiska hyran kommer ligga på 1240 kronor per kvadratmeter och år. Exakta hyror för respektive lägenhet är inte klart.
  • Lägenheterna beräknas stå klara 2023 och kommer att hyras ut av ett nytt bolag med namnet Mård Lind Bostad.
Läs också Vann med löfte om nya billiga bostäder - sedan steg hyrorna med 50 procent Tog ut nära 400 miljoner ur allmännyttan - hit gick pengarna Norrköpings politiker gör miljonuttag trots miljardskulder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.