HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Peter pratar för trygghet i Ryd

Linköping Peter Magnusson pratar gärna med människor som han möter. Genom att göra det lyckas han nå fram till både yngre och äldre i Ryd.
Foto: Jenny Knutsson
Förutom äran består Tryggvestipendiet av ett diplom, en keramikbjörn och en prissumma på 5 000 kronor. I år gick det till Peter Magnusson.

Först trodde Peter Magnusson att någon skojade med honom. Han skulle äta lunch med en anställd hos hyresvärden Stångåstaden. Men så dök bolagets vd upp och därefter Linköpings borgmästare.

Sedan fick han följa med till stadshuset där det hölls presskonferens.

Läs också2 000 lägenheter har fått trygghetscertifiering – men målet nås inte

– Alla ville lyssna på vad just jag hade att säga.

Peter hade utsetts till årets Tryggvestipendiat. Det är ett pris som instiftades 2001 och delas ut årligen till personer eller organisationer som gjort något för att främja tryggheten i flerbostadsområden. Juryn består av representanter från Stångåstaden, polisen, räddningstjänsten och Linköpings kommun.

Han har tagit med sig en del av priset, keramikbjörnen Tryggve, till lekplatsen Trollet där vi träffas. Platsen är väl vald. Tillsammans med några grannar lyckades Peter övertyga Stångåstaden om att lekplatsen behövde rustas upp och värden satsade cirka en miljon kronor. Peter betonar att Trollet är så mycket mer än en plats för lek.

Läs ocksåDe prisas för sitt arbete i Berga

– Det är en naturlig mötesplats. Det är precis sådana vi behöver här i Ryd, menar han.

Han växte upp i Linköping men flyttade senare ut på landet. Efter 25 år blev han åter stadsbo. Det var för drygt fem år sedan.

– När jag kom hit till Ryd var det oroligt. Jag såg ungdomar som drev omkring och ställde till problem och jag möttes av grannar som var irriterade. Jag förstod att våld låg nära till hands. Men i stället för att skälla pratade jag med de här ungdomarna. Det har gått bra för de flesta av dem och vi hälsar på varandra när vi möts.

Läs också”Vi vill fira att vi haft ett års lugn i Biskopsgården”

Peter har fortsatt att prata med sina grannar, så ofta han får chansen, och upplever själv att Ryd är lugnare i dag än för några år sedan. Han är också med i ett integrationsprojekt som värden driver.

– Jag är riktigt stolt över det här priset. Det är en fin bekräftelse, säger han.

Fakta: Peter Magnusson

Ålder: 61 år.
Bor: Tre rum och kök i Ryd, Linköping.
Yrke: Behandlingspedagog.
Familj: Singel. Har en vuxen son och ett barnbarn.
Intressen: Musik och fiske. Har en egen musikstudio i lägenheten.
Det bästa med att bo i hyreslägenhet: Att man inte äger den. Jag är inte mycket för att äga saker och ting.

Läs också Polisen vill ha fler kameror i bostadsområden i Malmö Trygghet i fokus för Malmövärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.