Annons

Sandvikenhyror till HMK

Sandviken De kommunala hyresförhandlingarna i Sandviken har lämnats till HMK, hyresmarknadskommittén, för medling. Bolagets sista bud är 1,4 procent. Hyresgästföreningens slutbud är 0,8 procent.
Foto: Lena Mattsson
Hyresmarknadskommittén ska medla mellan Sandvikenhus och Hyresgästföreningen.

Sandvikenhus ville när hyresförhandlingarna inleddes höja hyrorna med 1,7 procent. Hyresgästföreningens motbud var då 0,7 procent. Nu har parterna lagt slutbud på 1,4 respektive 0,8 procent och skickat förhandlingen vidare till HMK.

Owe Hellberg på Hyresgästföreningen har bland annat invändningar mot att Sandvikenhus hävdar att man behöver täcka kostnader för energideklarationer, en och en halv miljon kronor, med hyreshöjningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Energideklarationer ska räknas som underhåll av fastigheterna menar vi. Och med en hyreshöjning på 0,8 procent har man pengar till det.

Sandvikenhus hänvisar också till att man behöver finansiera ett integrationsprojekt med en halv miljon kronor. Men även mot den uträkningen har Hyresgästföreningen invändningar:

Annons

– Den summan kan de också täcka utan att höja hyrorna. Det finns projektpengar som ska gå till boinflytande som de kan använda, säger Owe Hellberg.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

I ett mail till Hem & Hyra skriver Sandvikenhus vd Stefan Lundqvist apropå vad som hänt:

– Vi förhandlar inte via media utan låter denna process ha sin gång.

Annons

Även de nya hyrorna hos Gavlegårdarna är nu ett ärende för hyresmarknadskommittén. Läs mer om det här.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

 

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.