HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lena är trött på grannbyten – bor i hotellhyreshus

Nyheter Lena Edberg får ständigt nya grannar. Hon är en av de hyresgäster som bor i ett hus där en majoritet av bostäderna hyrs ut som "botell". Och hon är trött på att ha det så. Vi fortsätter granska trenden med lägenhetshotell.
Foto: Conny Pettersson
Trött på springet. Lena Edberg bor i ett hus där majoriteten av lägenheterna hyrs ut på korttidskontrakt. Hon tycker det borde ställas högre krav på exempelvis brandsäkerhet för hotellägenheter.

En taxi bromsar stannar utanför på gatan. Förväntansfulla människor med rullväskor som letar i trapphuset efter en lägenhetsdörr med namn som Pepper, Clementine eller Lemon.

Hyresgästerna i ett hus på Kocksgatan på Södermalm i Stockholm är sedan länge vana vid att grannarna byts ut i hög hastighet. Speciellt under vår och sommar när flest turister vill uppleva huvudstaden. Under vissa delar av året som oktober-november kan det vara nästan tomt i huset.

Läs ocksåRenée Posse: Jag erbjöds 200 000 kronor för att flytta
Fantasifulla namn pryder dörrarna till hotellägenheterna

Efter att Hem & Hyra granskat förvandlingen till hotellägenheter har flera hyresgäster hört av sig och beskriver liknande situationer som hyresgästen Renée Posse berättat om i våra artiklar. Lena Edberg är en av dem.

Hon flyttade tillbaka till sitt barndomshem 2007, efter att ha bytt lägenhet men sin pappa. Han ville ha en billigare lägenhet. Lena och hennes sambo, som precis fått barn, letade efter större. Värden protesterade till en början mot bytet men gav till slut med sig. På de 12 år som Lena och hennes familj bott i trean på 94 kvadrat kan hon inte påminna som om att någon ny hyresgäst med förstahandskontrakt flyttat in i huset. Lena Edberg uppskattar att 8 av 20 hyresgäster har ”vanliga” kontrakt. Resten hyrs ut på olika typer av korttidskontrakt. En del gäster stannar över en weekend, andra hyrs ut till utländska konsulter som kan stanna i flera år. Hon visar oss runt i trapphusen där många av dörrarna antingen bär namn av frukter, kryddor, eller så saknas det helt namn på dörrarna.

– Det som är mest irriterande är att värdarna får göra såhär samtidigt som det råder sån brist på hyresrätter. Jag har kompisar som är bostadslösa.

Läs ocksåHennes vind blev ett hotell

Lena Edberg betonar att de tillfälliga hyresgästerna för det mesta är skötsamma, förutom att det stundom kan råda anarki i tvättstugan. Men det känns otryggt att inte veta vilka man har som grannar. Det borde ställas högre krav på exempelvis brandsäkerhet i hus som till största delen används för korttidsuthyrning, menar Lena Edberg.

En av hotellägenheterna bär namnet ”Pepper”.

Cityfast som äger huset, förekom i Hem & Hyras tidigare granskning av hotellägenheter. Då försvarades uthyrning med att lägenheterna kan behövas som evakueringslägenheter vid renoveringar. ”Vi håller just nu på och utför stambyte på samtliga lägenheter i vårt bestånd, har informationsansvarige Per Andersson tidigare skrivit i mejl.

– Det kan ha hänt någon gång. Men vanligast är att lägenheterna hyrs ut till turister eller företag, säger Lena Edberg.

Läs ocksåDe tjänar miljoner när hyresrätter blir hotell
Läs också Fyra av tio får underkänt – stor brist på bostäder för äldre Corona tog död på byggboomen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.