Annons

Unga vuxna flyttar vart tredje år

Nyheter Bara var tjugonde mellan 23 och 35 år har inte packat bananlådorna de senaste tio åren. Jobbigast med bostadsbytet är att fixa flyttfirma och ändra tv-avtalet.

En typisk ung vuxen byter bostad åtminstone vart tredje år. Det visar en undersökning med 500 svaranden i ett representativt urval av befolkningen, utförd av flyttportalen Moveria.se.

I åldersgruppen 23 till 35 år har 95 procent av de tillfrågade flyttat vid något tillfälle under de gångna tio åren – de flesta tre till fyra gånger.

Läs ocksåKraftiga reaktioner efter Tiptapp-granskning – tas upp i riksdagen: ”Så aningslöst”Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ciczie Weidby är kritisk till de kommunala bolag som slutit avtal med Tiptapp och hon kommer att ta upp problemen med appen i Riksdagen.

Bland 36- till 55-åringarna har flyttbenägenheten minskat markant. Nästan var tredje person har haft samma adress hela tidsperioden, och vanligast är att bara ha flyttat en enstaka gång.

Två viktiga faktorer till att flyttlådorna blir stående längre i förrådet är att många skaffat fast jobb och familj, menar Moverias vd Mattias Ejbe.

Annons

– Man har hittat sin plats i karriären och man stannar därmed längre på en och samma arbetsplats. Och från och med att barnen blir så pass stora att det börjar i skolan tror jag att det är få som vill flytta, just för barnens skull.

Läs ocksåFörare utan körkort – Transportstyrelsen kallar Tiptapp till möte: ”Beklämmande”"Även om Tiptapp anser sig vara någon sorts förmedlartjänst så möjliggör de tyvärr för de här förarna att begå brott", säger Anton Harland, tillförordnad sektionschef på Transportstyrelsens enhet för yrkestrafik.

Från 56 år och uppåt har den typiske svensken slagit rot ordentligt. I denna åldersgrupp har hälften av de svarande stannat kvar på samma plats det senaste decenniet.

Men att människor blir hemmastadda i hög ålder är inte enbart positivt för samhället, resonerar Mattias Ejbe. Får man den äldre generationen att söka sig till andra bostäder skapas en flyttkedja som till slut kan ge en ledig hyresrätt till någon som är i större behov av den.

Annons

– Genom att de bor kvar länge i sina bostäder minskas rörligheten på bostadsmarknaden. Det behövs givetvis byggas fler student- och ungdomsbostäder på rätt ställen där det är brist, men också bostäder som kan attrahera de som kvarbor i sina villor.

Läs ocksåKommunernas samarbete med Tiptapp – här kör han skräp olagligt: ”Får inte utesluta någon”Mannen som hämtar vårt skräp har jobbat i flera år med Tiptapp. Han är dömd för olovlig körning och rattfylleri och har varken svenskt körkort eller giltigt körkort från sitt hemland.

Ett skäl till att man blir kvar på samma adress är att det ofta anses besvärligt att flytta. Jobbigast vid bostadsbytet är enligt undersökningen att hitta en lämplig flyttfirma, följt av att ändra tv-avtalet, adressen och telefonen.

Fakta: Andel som flyttat senaste decenniet:

15-22 år: 76 procent

23-55 år: 95 procent

36-55 år: 70 procent

56-80 år: 52 procent

Källa: Moveria

Fakta: Jobbigast med flytten:

1. Flyttfirmsbokning

2. TV-avtalsändring

3. Adressändring

4. Teleavtalsändring

5. Försäkringsändring

6. Elavtalsändring

7. Bredbandsavtalsändring

Källa: Moveria

Läs också Här får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig" Tiptapp-förarna vittnar – tvingas flytta pianon utan hiss: "Jobbar 18-timmarsdagar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.