Annons

Vägrade lova sanning – förlorade i hovrätten

Nyheter Ord stod mot ord när fastighetsägaren krävde två hyresgäster på 30 000 kronor i förfallna hyror. Men hyresgästerna vann i hovrätten – för att fastighetsägaren inte kunde lova att tala sanning vid förhören.
Två män i 20-årsåldern tröttnade på att bristerna i deras hyreslägenhet inte åtgärdades, trots klagomål till värden. Bland annat regnade det in i ett sovrum och elen krånglade. I april 2009 fick de nog och sade upp hyresavtalet genom ett telefonsamtal, två månader senare flyttade de.
 
Men i november samma år fick de en räkning på över 30 000 kronor i förfallna hyror, trots att de då hade flyttat för flera månader sedan. Fastighetsvärden menade att de aldrig sagt upp hyreskontraktet via telefon som de påstod, och att han dessutom bara godtog skriftliga uppsägningar.
 
Fallet gick upp i hovrätten som konstaterade att hyresgästerna inte var skyldiga att betala de överblivna hyrorna. Anledningen var att de förhördes under sanningsförsäkran, det vill säga en försäkran med straffansvar om att man talar sanning inför domstol. Hyresvärden avsade sig att förhöras under sanningsförsäkran utan förklaring, vilket gjorde att hans ord inte kunde bedömas som lika trovärdiga.

Annons
Fakta:  – så funkar det

En uppsägning ska vara skriftlig om uthyrningen varat längre än tre månader i följd.
Ovanstående regel kan dock frångås om man muntligen kommer överens om annat.
​Vid en muntlig uppsägning måste hyresgästen själv säga upp hyresavtalet och hyresvärden ska lämna ett skriftligt erkännande.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Nattbad och cykelreparationer störde grannar – mannen förlorar kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.