Kvinna i munskydd tittar på kläder som hänger på galgar

Bild: Anna Rytterbrant

Återbruket klär i glädjen att ge och få gratis

Det är bra för plånboken, miljön och själen. I en liten källarlokal driver hyresgäster i bostadsområdet Rosta ett återbruk. Där allt är gratis.

Jenny Azaleandher har köat i närmare en halvtimme för att komma in på återbruket i Rosta i Örebro. Med sig har hon ett par barnskor att lämna till någon annan hyresgäst. Själv hoppas hon hitta en filt till ett syprojekt hon håller på med.

– Jag har lökig ekonomi så det är bra att få komma hit där det är gratis. Och det är en bra grej att återanvända i stället för att kasta, säger hon.

I källarlokalen är det så trångt av kläder, skor, husgeråd och leksaker, att kunderna får komma in två åt gången. Därför är det nästan alltid kö utanför de två dagar i veckan som de har öppet. En del kommer redan en timme innan öppningstid. Det kan tyckas tråkigt att köa, men enligt Pontus Lagerström, som är en av initiativtagarna, fyller även kön en funktion.

– Folk börjar prata med varandra så det brukar bli riktigt trevlig stämning.

Pontus har ett avtal med Gud

Skriv en text..

Smakråd

När det är Jennys tur tittar hon bland filtarna men är osäker på vilken färg hon ska välja.

– Jag ska sy ihop den med en ljusblå som jag har hemma, säger hon och får smakråd av den andra initiativtagaren, Bosse Burgren.

– Jag skulle välja den där, säger Bosse och pekar på den som är lite mer beige.
Jenny håller med och är nöjd. Betala behöver hon inte, utan när hon tittat runt på lite andra saker är hon nöjd och går.

Kvinna står utanför ett hus och intill personer som syns som skuggor.

Bild: Anna Rytterbrant

Warda Alahmed står i kö. Hon har tagit bussen från Vivalla för att hitta kläder till sig och barnen.

Warda Alahmed tar ofta bussen från Vivalla till återbruket i Rosta. För henne som ensamstående mamma har det inneburit att hon kan skämma bort sina barn med kläder och leksaker på ett sätt som inte var möjligt tidigare.

– Det här stället är jättebra, jag åker hit med andra mammor från Vivalla. Jag trodde inte det var sant först när jag hörde av en kompis om det här stället: att allt är gratis. Jag har flera barn och det här har sparat oss mycket pengar och oro, säger hon.

Gratis-chocken

Många blir chockade över att allt är gratis. Och att du inte ens behöver visa intyg på att din ekonomi är, som Jenny Azelandher uttrycker det, ”lökig”.

– Nej, vi försöker i stället få människor att ta det de behöver efter sitt eget samvete. Vi vill ju till exempel inte att man kommer hit och roffar åt sig och sedan säljer på loppis. Det ser vi som ren stöld, säger Bosse som önskar att det fanns ett återbruk i varje bostadsområde där hyresgäster kunde lämna och hämta saker för att hjälpa varandra.

Två män samtalar i en källarlokal full av kläder och varor-

Bild: Anna Rytterbrant

Pontus Lagerström och Bosse Burgren startade återbruket hösten 2020.

Att ta utifrån behov betyder att vissa kan få hämta hela bohag. I lokalen rör sig en kvinna som är försiktig och noggrann med att inte komma med på bild.

– Vi har kontakt med Kvinnohuset så att de som är redo för ett nytt boende utanför jourhemmet kan hämta allt de behöver. Många har ju flytt i endast kläderna de har på kroppen när de flyr. Den här kvinnan kommer att lämna in en lista på det hon behöver så ser vi till att hon får sängar, soffa, bord och stolar till sitt nya hem, förklarar Pontus och nickar åt kvinnans håll.

Jag gjorde ett avtal med Gud. Om han såg till att jag överlevde, skulle jag ägna resten av mitt liv åt att hjälpa andra människor.
På den vägen är det.

Pontus Lagerström

Att återbruket ens kommit till beror på att Pontus för ett par år sedan drabbades av cancer. Han är engagerad i Hyresgästföreningen och återbruket drivs i föreningens lokal, men av en nystartad förening som heter Örebros änglar.

– Jag gjorde ett avtal med Gud: att om han såg till att jag överlevde skulle jag ägna resten av mitt liv åt att hjälpa andra människor. På den vägen är det, säger Pontus.

En skylt som står ute i höstlöven som berättar att återbruket har öppet.

Bild: Anna Rytterbrant

Några dagar i veckan håller återbruket öppet.

Behövande hjälper behövande

Återbruket tar en del tid för Pontus och Bosse. Förutom att hålla lokalen öppen två dagar i veckan, ska kläder sorteras, möbler hämtas och lämnas. Men Pontus tycker arbetet ger mer än det tar.

– Om du köper något är du glad för det i några dagar – men om du hjälper någon är du lycklig länge, säger han.

Och nu när återbruket varit öppet i drygt ett år, är faktiskt inte endast Pontus och Bosse som driver återbruket. Runt lokalen har det vuxit fram en liten arbetsgrupp på ett tiotal personer.

– Folk som kommer hit frågar om de kan hjälpa till. Det är nästan lite sorgligt för det är ofta behövande som hjälper andra behövande, säger Pontus.

Läs mer: https://www.hemhyra.se/nyheter/darfor-samlar-bostadsbolaget-in-gamla-klader-22-ton-forra-aret/

Fakta. Kläder sliter på miljön

  • Det går åt 4 600 liter vatten för att producera ett par jeans.
  • Många plagg används kortare tid än materialets faktiska livsläng – att köpa nytt ökar miljöpåverkan.
  • 70 procent av ett plaggs klimatpåverkan ligger i produktionsfasen – där det dessutom används mycket kemikalier.
  • Källa: Avfall Sverige sopor.nu

Tips för att ge

  • Ge endast det som är rent och helt
  • Fota gärna och kolla om någon är intresserad.
  • Ibland kan man ha personer på kö för saker och då kan man förmedla direkt i stället för att ta vägen via lokalen.

Starta ett eget återbruk

  • Kontakta din lokala Hyresgästförening eller din hyresvärd om lokal.
  • Driv det gärna inom eller som en förening för att kunna söka pengar för till exempel lokal och transport.
  • Ta hjälp av dem som vill hjälpa till: någon gillar att sortera, någon gillar att testa elektronik, någon gillar att prata med besökarna i lokalen.