Balders lukrativa upplägg: Tjänar miljoner när vanliga hyresrätter hyrs ut via Airbnb

Lars blev av med sitt förstahandskontrakt hos Balder. Nu hyrs lägenheten ut för tre gånger så mycket via Airbnb. Hem & Hyra kan avslöja ett kontroversiellt upplägg som ger miljoner till värden.

Brevet från hyresvärden om uppsägningen kom som en chock.

– Jag var helt förtvivlad, säger Lars, som egentligen heter något annat.

Balder hävdade att han hade hyrt ut i andra hand till sin dotter utan ­tillstånd. Lars säger att det inte ­stämmer. ­Dottern bodde bara tillfälligt med ­honom under tiden som hon sökte en egen lägenhet.

Förlorade kontraktet

Övernattningslägenheten på Göt­gatan hade Lars varit skriven på ­sedan 2009 och använt på deltid när han ­jobbade i Stockholm. Lars tog strid för att få behålla sitt kontrakt. Men hyresnämnden gick på Balders linje och han förlorade sitt förstahandskontrakt. Lars överklagade till hovrätten som också gick på hyresnämndens linje.

– Det var hemskt. Jag grät över det här. Man har blivit överkörd så fruktansvärt.

För Lars och hans sambo var det en katastrof. De hade tänkt att sälja sin gård i Värmland och byta lägenheten i Stockholm till något större när de båda blivit pensionärer. För att komma nära barn och barnbarn.

Götgatan Homestate

Bild: Ida Karlsson

Hyreshuset på Götgatan i centrala Stockholm.

Sorlet från gågatan utanför tränger in genom träporten. Förr var huset på den attraktiva adressen på Götgatan i ­centrala Stockholm ett vanligt hyreshus. Men efter att den privata hyres­jätten Balder tog över dök det upp kodlås på flera lägenhetsdörrar.

– De blåser ut lägenheterna och ­möblerar tipptopp, berättar en hyresgäst.

Nu står det ”Homestate” på flera postfack i entrén. De postfacken har inte tömts på länge. I de lägenheterna bor det inte längre några vanliga hyresgäster.

Balder hyr ut via mellanhanden Homestate

Homestate ägs av tre bolag. Balders vd Erik Selin är storägare i två av dem, Fastighets AB Balder och K-Fast Holding.

Att använda sig av en mellanhand som Homestate är ett sätt att ­kunna ta ut höga hyror och komma undan besittningsskyddet, alltså hyresgästens rätt att få bo kvar i sin lägenhet.

På flera postfack står det

Bild: Ida Karlsson

På flera postfack står det ”Homestate”.

En överenskommelse slår fast att ­Balder ska förhandla hyrorna på adressen med Hyresgästföreningen. Men på det här sättet har Balder rundat systemet. Var femte lägenhet i huset hyrs nu ut via Homestate.

Ökad otrygghet på adressen

Otryggheten har ökat, berättar hyresgästerna.

– Innan kände man igen alla och hälsade. Nu är det bara ett evigt springande, säger en kvinna.

– Det är bara business, säger en man.

Han konstaterar att Balders vd, Erik Selin, är en av Sveriges miljardärer. ­ Erik Selins bolag gör stora pengar på upplägget, menar han.

Erik Selin, vd, Balder

Bild: Collector Bank

Erik Selin, vd, Balder.

En annan kvinna menar att utbudet av hyresrätter minskar radikalt så här.

– Att fastighetsägarna ska tjäna såna pengar på att hyra ut via mellanhänder är väldigt oroväckande. Det urholkar hyresrättens varande.

Skulle användas för ”permanent boende”

I hyresnämnden hävdade Balder att ­Lars lägenhet skulle användas för uthyrning för permanent boende.

Dokument från hyresnämnden visar att Balder hävdade att lägenheten skulle användas till permanent boende.

Bild: Hyresnämnden

Dokument från hyresnämnden visar att Balder hävdade att lägenheten skulle användas till permanent boende.

Dokument som Hem & Hyra begärt ut från hyresnämnden avslöjar att så blev det inte. Femton dagar efter att Lars ärende avgjordes ansökte Balder och Homestate om att få hyra ut Lars gamla lägenhet under korta perioder till företag. Hyresnämnden godkände det.

Men Hem & Hyra kan berätta att bostaden inte alls bara hyrs ut till företag, utan även till vem som helst i fyra veckor i taget via uthyrningssajten Airbnb.

Hyrs ut dyrt via Airbnb

Sökningar på nätet avslöjar att den etta på 23 kvadrat med kokvrå där ­Lars bodde numera hyrs ut för motsvarande 13 800 kronor i månaden.

En lägenhet på Götgatan hyr Balders mellanhand Homestate ut för motsvarande 13 800 kronor i månaden via utländska Airbnb-sidor.

Bild: Ida Karlsson

Lägenheten på Götgatan i centrala Stockholm som Lars tidigare hyrde hyrs nu ut av Balders mellanhand Homestate för motsvarande 13 800 kronor via Airbnb.

Annonsen dyker upp på svenska och utländska ­Airbnb-sidor.

– Det är inte klokt, säger Lars som berättar att han hyrde lägenheten för 3 450 kronor i månaden.

Uppgifter från Hyresgästföreningen från 2021 visar att den överenskomna hyran låg på mellan 3 400 kronor och 4 600 kronor per månad när den senast förhandlades med Balder.

Bengt Öhman, jurist Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att det här visar hur värdar medvetet försöker göra sig av med vanliga hyresgäster för att kunna hyra ut lägenheter till mycket högre hyra.

– Det är uselt. Balder hänvisar till att de skulle hyra ut lägenheten till permanentboende och så hyrs den ut via Airbnb. Det kan vara grund för att beslutet om Lars uppsägning var felaktigt och kan upphävas, säger han.

Dörr med kodlås. Lägenheten hyrs ut av Balders dotterbolag Homestate.

Bild: Ida Karlsson

Dörr med kodlås. Lägenheten hyrs ut av mellanhanden Homestate.

Mellanhanden Homestate tar alltså ut tre gånger så mycket i hyra när bostaden hyrs ut en månad på Airbnb jämfört med vad Balder tidigare kunnat hyra ut lägenheten för.

Flera lägenheter hyrs ut på samma sätt, till privatpersoner.

En hyresgäst reagerar starkt på det.

– Som hyresgäst får jag inte hyra ut via Airbnb. Men för Balders bolag är det fritt fram.

Trea för 41 800 kronor i månaden

Men Lars lägenhet är inte den enda. Vi gör bildsökningar på Homestates annonsfoton på möblerade lägenheter i sobra grå nyanser med enstaka fåtöljer och soffor i orange.

Det visar sig att en trea på adressen hyrs ut för motsvarande 41 800 kronor per månad via Airbnb.

En trea på adressen hyrs ut för motsvarande 41 800 kronor i månaden på den polska Airbnb-sajten.

Bild: Ida Karlsson

En trea på adressen hyrs ut för motsvarande 41 800 kronor i månaden på den polska Airbnb-sidan.

Den förhandlade hyran för lägenheten är drygt 10 400 kronor enligt Hyresgästföreningens siffror för 2023. Genom upplägget tar Homestate alltså ut fyra gånger mer i hyra.

En trea på Stationsgatan i Sundbyberg hyrs också ut för motsvarande 25 700 kronor i månaden via Airbnb. Den förhandlade hyran för liknande lägenheter i Sundbyberg är 10 900 kronor i månaden enligt Hyresgästföreningen.

Miljoner extra i intäkter

Balders mellanhandsuthyrning finns inte bara i Stockholm. På adresser på Hornsgatan i Gamlestaden i Göteborg har var sjunde lägenhet blivit en Homestate-lägenhet, visar portlistor.

Bild: Gustaf Görfelt

Hornsgatan i Gamlestaden i Göteborg.

En tvåa på Hornsgatan 7F i Gamlestaden i Göteborg har en förhandlad hyra på 8 300 kronor i månaden, enligt siffror för 2023. Men Balder hyr via mellanhanden Homestate ut lägenheten för motsvarande 23 400 kronor i månaden via Airbnb. Genom upplägget tar värden alltså ut nästan tre gånger så mycket som den vanliga hyran.

På Hyllie Allé 28 i Malmö hyrs en trea ut för motsvarande 28 200 kronor via Airbnb. Det är mer än dubbelt så mycket som den förhandlade hyran som är cirka 11 700 kronor i månaden.

På Homestates sajt står i september att de har 151 lägenheter att hyra ut i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg och 209 lägenheter som snart ska bli tillgängliga. Det handlar om miljoner kronor extra i intäkter om samma sak gäller alla Homestate-uthyrningar.

Hyllie Allé 28 Malmö

Bild: Anders Paulsson

Hyllie Allé 28 i Malmö.

Störst framgång i Stockholm och Göteborg

I Homestates årsredovisning för 2022 står att bolaget haft som mål att utöka med 50 nya lägenheter per år. Bland storstäderna är det Stockholm och Göteborg som går bäst.

”Vi har rönt störst framgång under året i Göteborg och Stockholm, marknaden i Malmö har under året svalnat något för oss,” skriver bolaget i årsredovisningen.

Fakta. Allt fler hotellägenheter

Hyresgästföreningen region Stockholm beskriver en explosionsartad utveckling i länet där minst 15 000 hyresrätter blivit hotellägenheter, enligt siffror från 2021. Majoriteten finns i Stockholms stad. Men mörkertalet är stort.

”Har inte tid att svara”

Hem & Hyra har sökt Balders vd, Erik Selin, för en intervju för att ställa frågor om varför vanliga hyresrätter hos Balder numera hyrs ut via mellanhanden Homestate och Airbnb.

Eva Jonasson, presskommunikatör, Balder.

Bild: Pressbild

Eva Jonasson, presskommunikatör, Balder.

Vi har ställt frågor om uthyrningsupplägget och hur mycket verksamheten ska expandera, de extra inkomsterna, uppsägningen av Lars kontrakt på Götgatan och uthyrningen på Airbnb därefter.

Vi har frågat hur Balder ser på kritiken att de rundar systemet som finns för att förhandla hyra med Hyresgästföreningen.

Hem & Hyras granskning har visat att Homestate saknar nödvändiga tillstånd, att verksamheten kan ha bristande brandskydd och vara i strid med kommunens detaljplan. Det har vi också velat fråga Balders vd, Erik Selin, om, men han har inte velat ställa upp på en intervju.

”Andelen företagslägenheter är liten”

Balders presskommunikatör Eva Jonasson skriver i ett mejl att det är bråda dagar för vd Erik Selin och att han tyvärr inte har möjlighet att prioritera att svara på frågorna.

”Andelen så kallade företagslägenheter är liten. Homestate är en seriös aktör som fokuserar på just bostadsförsörjning riktad till företag varpå hyressättningen inte är densamma som på ordinarie bostadsmarknad. Hur utvecklingen framöver ser ut vet ingen och är heller inget som vi vill sia om. Givetvis vill vi att alla hyresgäster ska känna sig trygga i våra hus. Den som har frågor eller synpunkter kan kontakta oss direkt så att vi kan agera,” skriver hon i ett mejlsvar.

Homestate hyr ut via Airbnb

Trots att Balder och Homestate ansökte om uthyrning till företag femton dagar efter att Lars ärende avgjorts, hävdar Eva Jonasson att det inte finns någon koppling mellan uppsägningen och uthyrningen. Hon hävdar också att det inte handlar om någon hotellverksamhet.

”Vår hyresgäst Homestates affärsidé är att hyra ut bostäder till företag. Att likna deras affär med hotellverksamhet anser vi är felaktigt och det är inte på sådana grunder vi hyr ut lägenheterna till dem”.

Eva Jonasson skriver att Homestate strävar efter långsiktiga relationer och avtal med sina hyresgäster, men att det förekommer att de ibland hyr ut lägenheter via Airbnb för att fylla korta vakanser mellan två kommersiella kunder under exempelvis julledighet och semestertider.

Men sökningar på Airbnb visar att Balders lägenheter är tillgängliga närsomhelst för den som vill boka en kort vistelse.

Fakta. Så mycket kostar det att hyra Balders lägenheter via Airbnb