collage av två bilder: en med en kvinna och ett barn och en med tre personer vid ett fönster

Bild: Anna Rytterbrant

Barnvräkningen som inte räknas – så hålls statistiken nere

Det finns en nollvision för antalet barnvräkningar som Sverige håller högt. Men i det dolda tvingas barnfamiljer flytta – som aldrig räknas. Warda Ali Ahmed och hennes barn tillhör dem. Statistiken är en frisering av verkligheten, menar forskare.

Grå moln jagar över ­himlen. Det är onsdag och en färgglad trehjuling i plast står i det våta gräset utanför en radhuslägenhet i Vivalla i Örebro.

Ägaren till cykeln är på förskolan. Det är som det ska vara, en vanlig dag. Men ändå – så ovanlig.

Klockan är alldeles före nio på förmiddagen och två personer kommer ­gående från parkeringen. De stannar precis utanför tomtgränsen. Persiennerna i radhuset är ännu sömnigt neddragna. Den ena tittar på sin klocka.
Nu.
Nio.
Prick.

Det är dags. Allt det som nyss var så vanligt denna morgon, blir från och med nu något helt annat.

Neddragna persienner och skuggor av trä utanförd

Bild: Anna Rytterbrant

Visionen är att noll barn i Sverige ska vräkas. 2021 var 572 barn i landet berörda av genomförda vräkningar.

Toppen på ett isberg

Det finns en nollvision i Sverige att barn inte ska vräkas från sina hem.

Det finns en Barnkonvention som blivit lag som säger att barn ska stå i fokus vid myndighetsbeslut.

Trots detta genomfördes enligt Kronofogden förra året 298 vräkningar där 572 barn berördes. Det är den högsta siffran på tio år.

Men statistiken från ­­Kronofogden, kan vara toppen på ett isberg – ska det visa sig.

Fakta. Vad säger lagen?

Sedan januari 2020 är barnkonventionen svensk lag. En av de grundläggande principerna i barnkonventionen, är att barnets bästa ska uppmärksammas vid alla beslut som rör barn. Det slår också socialtjänstlagen fast. Barnkonsekvensanalyser ska genomföras när ett beslut får påtagliga konsekvenser för barn.

Socialtjänsten förväntas ha det yttersta ansvaret vid vräkningar.

Här bor Warda

De två personerna som går upp på asfaltsgången mot dörren är inspektörer på Kronofogden. De passerar cykeln i färgglad plast. Ringer på dörrklockan. Knackar. Men ingen öppnar.

Det är Warda Ali Ahmed som bor i lägenheten med fyra minderåriga barn, ett vuxet barn och ett barnbarn.

Som ­ensamstående mamma ­krympte ­utrymmet att arbeta som ­personlig assistent när pandemin slog till och restriktioner skulle följas.

En kvinna utanför ett radhus i tegel.

Bild: Anna Rytterbrant

Warda Ali Ahmed utanför sin tidigare bostad.

Ekonomin blev lidande. Som många andra utrikesfödda kvinnor förlorar hon sitt jobb under pandemin. När Warda dessutom utsätts för ett inbrott i hemmet och blir bestulen på pengar och smycken, går hon in i en depression.

Att i det läget ensam orka sköta hem och barn med diagnoser, blev för mycket för henne. ­Hyrorna blev obetalda. Att ens söka ­försörjningsstöd kändes som en enorm uppförsbacke.

– De krävde massa papper och ­blanketter som jag inte förstod när jag mådde så dåligt. Jag fick ihop pengarna med hjälp från familj och vänner. Jag betalade och trodde det skulle räcka för att få bo kvar, säger Warda.

Men när hon väl betalat tillbaka det mesta, är det för sent. Beslutet om vräkning har redan fattats.

Det är akut. Jag vräks i morgon.

Warda

Kronoinspektörerna knackar igen, men ingen öppnar. Persiennerna är ned­dragna och inget går att utskilja vad som händer där inne.

Kopplas runt, runt

20 timmar tidigare var persiennerna uppdragna. Warda satt i en soffa nedanför fönstret med mobilen i ena handen och papper från Kronofogden i den andra.

Warda ­kopplades runt, runt, runt i kommunens karusell av växelsystem och hamnade till slut hos samma ­röster som innan.

– Du får återkomma i morgon, sa en röst.

– Det är akut! Jag vräks i morgon. Vart ska jag ta vägen med mina barn? De har diagnoser.

– Ring socialjouren på nummer, sa en annan röst.

Ett radhus i rött tegel där två personer talar med en kvinna genom ett öppet fönster.

Bild: Anna Rytterbrant

Warda Ali Ahmed samtalar med kronoinspektörerna genom fönstret men vill inte släppa in dem i bostaden.

Barnperspektivet

Plötsligt öppnas köksfönstret och där står Warda.

Medan en grupp barn i gula och rosa västar går förbi på led utanför, argumenterar Warda för att få bo kvar.

Inspektörerna ber Warda att öppna dörren, men hon vägrar. Hon höjer sina händer mot himlen och vädjar gång på gång till inspektörerna att tänka på barnen.

Samtalet i fönstret resulterar ­oväntat i att kronoinspektörerna ger Warda ­uppskov i en vecka.

Informationen som Kronofogden fått visar sig nämligen inte stämma helt. Enligt uppgifterna hade Warda redan hittat en annan lägenhet. Men det var inte sant.

– Vi ska arbeta med ­barnperspektivet och det visade sig att familjen ­tvärtemot vad vi fått veta, inte hade ­någonstans att ta vägen. Därför ger vi uppskov, säger Daniel Irtoft på Kronofogden.

Fakta. Det här gäller vid barnvräkning

  • Om en familj är en vecka sen med en hyresinbetalning har hyresvärden rätt att säga upp kontraktet, utan att det ska prövas av någon myndighet.
  • I samband med en uppsägning på grund av hyresskulder ska hyresgästerna få veta att de kan lösa situationen genom att betala skulden inom tre veckor från uppsägningen. Hyresvärden har en skyldighet att informera hyresgästen och socialtjänsten. Om det inte görs är uppsägningen inte giltig.
  • Om socialtjänsten behöver tid för att lösa familjens boendesituation kan Kronofogden lämna anstånd i maximalt fyra veckor, men inte längre än så.

Tvingas flytta – men inte vräkts

Under veckan som går, får Wardas vuxna dotter ett kontrakt via Örebrobostäder i en annan del av Vivalla.

Där får Warda flytta in med sina minderåriga barn, i brist på egen bostad. Den vuxna dottern har tidigare bott med sitt lilla barn hemma hos Warda – men nu blir det ombytta roller.

De har tvingats flytta. Men officiellt inte vräkts.

Det betyder att vare sig barnet med den färgglada cykeln eller de ­andra fyra minderåriga barnen, kommer att finnas med i statistiken över barnvräkningar 2022 – trots att de alla tvingats flytta mot sin vilja.

Det betyder också att Örebro ­kommun kommer närmare nollvisionen och ­slipper få fem svart plumpar när ­statistiken över vräkta barn för 2022 summeras.

– De kommer att stå som ”återkallade” i statistiken, fast att de i praktiken tvingats flytta. Det finns en gråzon i de återkallade besluten, konstaterar Daniel Irtoft.

En kvinna och ett barn myser tillsammans.

Bild: Anna Rytterbrant

Det är samma dag som Kronofogden varit på besök. Warda har fått en vecka på sig att ordna bostad och sitter i Örebrobostäders reception tillsammans med sitt barnbarn. De hoppas att barnets mamma, Wardas vuxna dotter som också berörs av vräkningen ska komma ut och ha fått en lägenhet till hela familjen.

Pushar familjer att flytta

Totalt var 1 131 barn berörda i återkallade vräkningsärenden 2021. Hur många av dem som ändå tvingats flytta vet ingen.

– Både Kronofogden och social­tjänsten pushar familjer till att flytta före utsatt datum. Om alla som tvingats flytta räknas, är ­siffran mycket, mycket högre än den ­officiella ­statistiken, säger Pia Kjellbom, forskare vid ­Linköpings universitet.

Det enda statistiken egentligen mäter är om Kronofogden vidtagit åtgärder eller inte.

Det ­betyder att en familj som flyttat före utsatt ­datum, men lämnat en kartong kvar, räknas som en vräkning när Kronofogden måste ta hand om kartongen. Medan familjen som flyttat och inte lämnat något, står som återkallad.

Pia Kjellbom, forskare som studerat barnvräkningar

Pia Kjellbom, forskare vid ­Linköpings universitet.

– Om man är intresserad av hur många barn som tvingas lämna sina hem, är nollvisionens siffror ointressanta. ­Visionen är inte formad ur ett barnperspektiv, utan är ett myndighetsverktyg som inte är anpassat efter dem som verktyget ska användas för att skydda: nämligen barnen, säger Pia Kjellbom.

Lägenheten töms

Det har gått en vecka. Warda tömmer lägenheten. Det enda som ligger kvar när hon låser lägenhetsdörren för sista gången, är två udda små barnstrumpor. Det är en svart och en ljuslila som ligger intill varandra, kvarglömda, i sovrummet på övervåningen.

Men dem kommer Kronofogden inte behöva ta hand om, utan städas undan helt obemärkt.

En kvinna i röd klänning bär en flyttkartong utomhus.

Bild: Anna Rytterbrant

Warda bär ut den sista flyttkartongen. Kvar i den gamla lägenheten finns bara två udda barnstrumpor.

Barn vräks – under radarn

Hem & Hyra ber Örebrobostäder, Öbo, att gå igenom de tre senaste årens återkallade vräkningsärenden.

De hittar ­genast 13 barnärenden som inte finns med i den officiella statistiken.

Det är alltså barn vars familjer ­flyttat ­innan vräkningen ägt rum. ­

Siffrorna kan jämföras med att det under ­samma ­period, finns tio registrerade ­barnvräkningar för samtliga hyresvärdar i hela Örebro kommun i den ­officiella statistiken.

Alltså färre än Örebrobostäder ensamma hittar i sin dolda statistik.

Fakta Barnvräkningar i siffror

grafik som visar ett isberg över och under vattenytan.

Bild: Grafik: András Frimmel

Siffrorna från Kronofogden visar att 1131 barn i Sverige var inblandade i återkallande ärenden förra året, medan 572 vräktes.

Billigare att flytta självmant

Hem & Hyra ber fler värdar i Mellansverige gå igenom sina vräkningsärenden. Alla hittar fler barn som tvingats lämna sina hem under radarn för de officiella siffrorna.

Flera värdar Hem & Hyra talar med berättar att de aktivt försöker få skuldsatta att flytta före vräkning.

En vräkning kostar nämligen mycket: tömning av lägen­heten, ­magasinering, städning och låsbyte.

Dessutom kan värdar spärra vräkta personer från att få hyra under flera år framöver. Men flyttar du på egen hand, håller du kostnaden nere och du kan slippa spärr.

Händer som håller nycklar

Bild: Anna Rytterbrant

Warda besöker Örebrobostäder och ska lämna tillbaka sina nycklar. 2021 verkställdes vräkningar där 572 barn berördes. Samma år återkallades vräkningar där 1131 barn var inblandade. Hur många av dessa barn som ändå tvingades flytta men utan Kronofogdens inblandning, vet ingen.

Siffrorna är en frisering av verkligheten

Trots trubbigheten används siffrorna i debatten om barnvräkningar.

Extra märkligt blir det de gånger kommuner når den åtråvärda nollsiffran: inga vräkta barn. Förra året rapporterades noll vräkta barn från 175 av landets 290 kommuner.

Men i flera av dessa ”noll-kommuner” finns återkallade ärenden där barn är inblandade.

– Vi har hög svansföring när det ­gäller barn i Sverige. Jag vill nog inte gå så långt som att säga att man aktivt ­friserar siffrorna, men det handlar om en under­låtenhetssynd. Om man ­håller sig till vräkningssiffrorna kan man prata om att det sjunker och stiger, säger Pia Kjellbom och fortsätter:

Men eftersom siffrorna egentligen inte ­säger hur många barn som faktiskt tvingats lämna sina hem, blir det en frisering av verklig­heten. För barn som tvingas till flytt mår lika dåligt, säger Pia Kjellbom.

Barnvräkningar som inte räknas

https://youtu.be/NEKiIZeGHJQ

Hemlös – med kortsiktigt boende

Morgon­ljuset före lövsprickningen är hårt. Det är den sista dagen i mars, gatorna dammar och Warda har ingen egen ­bostad. Hon bor fortfarande hos sin vuxna dotter och hennes lilla barn.

Warda och barnet med den färgglada cykelns är på väg mot förskolan.

Cykeln har de fått göra sig av med eftersom den nya lägenheten inte är i markplan.

Warda baxar vagnen ner för trapporna och går sedan upp och hämtar barnet som väntat tåligt. När barnet sitter i vagnen stoppar hon om ordentligt med filten, för morgonen är ännu kylig.

En kvinna med barnvagn går på en gångväg en vårmorgon före lövsprickning.

Bild: Anna Rytterbrant

På väg till förskolan. Barnet har blivit oroligt av förändringen.

Hon berättar om den nya lägenheten. Den ligger i en annan del av Vivalla och är mindre. Nu trängs sju personer i en trea. Warda och barnen är därmed att räkna som hemlösa med kortsiktigt boende, enligt Socialstyrelsens definition.

Först svarar hon att det går bra att bo som de gör. De är vana att bo i generationsboende. Så gör man i hemlandet Somalia. Men sedan kommer tårarna.

Jag försöker att inte ta plats. Hon kan slänga ut mig om vi blir osams.

Warda


– Jag vet att det här är min dotters hem. Det är hon som bestämmer här och jag försöker att göra som hon vill och inte ta plats. Jag vet att hon kan slänga ut mig om vi blir osams, säger hon.

Lugnar sin oro

Men svårast har flytten varit för barnet med den färgglada cykeln.

Warda förklarar att barnet har autism och att den nya vägen till föris gör barnet ängsligt. Ibland blir barnet argt och skriker, men den här morgonen gungar barnet sakta fram och tillbaka i vagnen medan vi går. Ett sätt att lugna sig själv i oron, säger Warda.

– Jag har försökt att förklara för barnen att vi inte kunde bo kvar i den andra lägenheten. Men efter fem minuter, frågar de igen. De förstår inte, säger Warda uppgivet.

Men enligt den ­officiella statistiken har inget av barnen vräkts från sitt hem.