Vildplockat.

Bild: Marc Femenia

Det vilda skafferiet – upptäck det ätliga ogräset utanför din dörr

Finkrogarna har fått upp ögonen för vilda växter. De finns precis utanför dörren och kostar inget att skörda. Följ med och se vilka råvaror du kan hitta i ditt eget kvarter.

– Hur smakar den här platsen?

Lisen Sundgren, expert på ätliga vilda växter, plockar upp en tusensköna. Den visar sig ha en torr, bitter smak. Vi står i skuggan av tre stora kastanjeträd på en innergård i Hjorthagen i Stockholm.

Blad från tusensköna.

Bild: Marc Femenia

Tusenskönans blad ser ut som skedar. De passar bra i salladen.

– En del betraktar den som ett ogräs, men den är helt bedårande, säger Lisen Sundgren.

Blommorna och de gröna bladen går att ha i en sallad. Kronbladen kan strösslas på chokladbollar eller andra bakverk.

Från innergården till tallriken

Människor har i alla tider samlat vilda växter och använt dem. På senare tid har kockar börjat intressera sig för ogräset och det lokala.

Medvetenheten har ökat om vad mat är och kommer ifrån och att vi behöver leva mer hållbart. Ett sätt är att ta hand om råvarorna i det egna kvarteret. Att mat har blivit dyrt är också en anledning att skörda det som är gratis.

Fakta. Tänk på det här när du plockar vilda växter

Avstå från att plocka närmare än 50 meter från trafikerade vägar, på industriområden och besprutad mark. Skölj alltid växter innan du använder dem. Vissa växter är giftiga. Plocka inget du är osäker på.

Lisen Sundgren visar hyresgästerna vad de kan hitta i sitt kvarter.

Bild: Marc Femenia

Lisen Sundgren visar hyresgästerna vad de kan hitta i sitt kvarter.

Lisen Sundgren tar med sig grannarna på innergården för att visa vilka vilda växter som gör sig fint i mat. Att ge sig ut i grönskan ger också fler effekter, förklarar hon.

– Det är lustfyllt att samla vilda växter. Vi mår bra av att vara i naturen. Blodtrycket sjunker. Vi blir lugnare.

Maskros – en salladsgrönsak

Bakom några överblommade påskliljor på gården sticker det fram maskrosor. En salladsgrönsak som är vanlig i mat i medelhavsländer, där bladen steks med vitlök, olivolja och citron. På en del platser drivs den upp och säljs.

Maskrosor.

Bild: Marc Femenia

Hyresgästerna Peter Backhoff, Saara Printz Werner, Douglas Foley och Anneli Andeer tillsammans med Lisen Sundgren. Maskrosbladen är näringsrika och kan användas på samma sätt som ruccola. Är bladen för beska kan de dra några timmar i vinäger och honung.

– Jag förstår inte att folk vill rensa bort dem. De är bra för bin. Maskrosorna är det första skrovmålet för pollinerande insekter, säger Lisen Sundgren.

I det gröna sitter bitterämnen. Bladen är lite beska.

– Men vi behöver beska smaker i det nordiska köket. Det stimulerar matsmältningen, säger hon.

Fakta. Ekologiskt och gratis

  • Vilda växter som till exempel nässlor innehåller mycket näring.
  • Det vildvuxna ger nya smaker. Smaken på samma växt varierar också under säsongen beroende på väder och vind.
  • Samlar du vilda växter äter du automatiskt mer varierat. Samtidigt är det ekologiskt och helt gratis.

Tillsammans med andra salladsblad kan smakerna balanseras.

Hyresgästen Johan Brandser plockar några blad.

– Jag ska hem och testa det här med tomat, rödlök och olivolja sen, säger han.

Douglas Foley

Bild: Marc Femenia

Hyresgästen Douglas Foley. Maskrosblommorna kan användas i sallad eller som strössel på bakverk.

Rötterna kan picklas och maskrosblommorna har en honungslik smak och kan både friteras och stekas med en omelett. Gröna blad från maskrosor, nässlor, björk eller kirskål kan också fräsas i olja och användas till en pasta eller risotto.

Fakta. Lisens vilda pesto

Mixa 1 dl rostade solroskärnor, 0,5-1 dl rapsolja, honung, en nypa salt och 2 dl hackade gröna blad som till exempel björklöv, maskrosblad, nässla, röllika eller ängssyra.

Tillsätt mer honung om peston blir för besk.

Frys in eller förvara i kylskåp. I kylskåp håller peston i cirka en vecka.

Våtarv kan användas som groddar

I hörnet av en rabatt hittar Lisen Sundgren våtarv – ett avskytt ogräs som få vet är en delikatess full av vitaminer och mineraler. De små bladen sitter parvis på marktäckande stjälkar som bildar täta mattor. Växten har små, stjärnliknande, vita blommor. Den är godast innan den går i blom. Smaken är frisk. Den passar bra i en sallad.

Våtarv.

Bild: Marc Femenia

Våtarv har små stjärnliknande blommor. Kan användas på samma sätt som groddar.

– Den var jättegod, säger hyresgästen Saara Printz Werner.

– Jag visste att det fanns växter att ta vara på men trodde inte att det fanns här. Det var en glad överraskning. Man behöver knappt gå utanför dörren.

Myskmadra med doft av vanilj

I en skyddad slänt bakom hyreshuset där solljuset silas genom bladverket gör Lisen Sundgren ett nytt fynd.

– Myskmadra. En raring. En skatt jag inte visste fanns här.

Växten har små vita blommor och en hög sirlig stjälk med blad som växer i en krans. Den har en vaniljdoft och kan användas i grädde för att ge smak. Kanske till en rabarberpaj. Med smör i en kastrull kan den smaksätta en sockerkaka. Myskmadra kan också användas som te eller i vinäger.

Myskmadra

Bild: Marc Femenia

Myskmadra har en doft av vanilj.

– Man behöver inte vara stjärnkock för att använda vilda växter, säger Lisen Sundgren.

En kort promenad i kvarteret gav en skörd som kan användas till flera vilda rätter.

– Den som inte kan ta vara på allt kan passa på att ge till grannen, tipsar Lisen Sundgren.

Fakta. Var rädd om naturen

  • Plocka inte mer än du behöver. Ta inte mer än en femtedel av ett bestånd så att växten kan föröka sig.
  • Med allemansrätten som ger oss rätt att ströva fritt i naturen och plocka växter följer också ett ansvar att inte störa och inte förstöra.
  • Enligt allemansrätten får du inte gräva upp rötter i skogen. Hör med värden vad som gäller på innergården.

Video. Ät upp ogräset

Fakta. Lisen Sundgren

Boken Äta vilda växter

Bild: Marc Femenia

Lisen Sundgren är författare, föreläsare, och expert på ätliga vilda växter. Hon har skrivit böckerna ”Äta vilda växter” och ”Vildvuxet” som visar vilka råvaror du kan hitta i naturen och hur de kan tillagas. Tillsammans med matprofilen Rune Kalf-Hansen har hon även skrivit boken ”Det vilda köket” med recept på soppor, sallader och grytor.