Bild: Maria Östlin

Fadde var kungen av Stureplan – så lever han idag: ”Önskar jag kunde vrida klockan tillbaka”

På 90-talet kallades Fadde Darwich för kungen av Stureplan. Om han pekade på just dig var du het. Men sådan framgång är lätt förgången. Faddes liv har varit en berg- och dalbana. Arbetsmoralen från pappans frisörsalong i Syrien har tagit honom vidare.

Fadrice ”Fadde” Darwich spretar lite med ena fingret och låtsas höja en drink. I fantasin befinner han sig inte i en hyrestvåa i en Stockholmsförort. I stället tittar han ut från en takbar i staden som aldrig sover.

Inne i huvudet hör han toner från favoritlåten: ”New York, New York”.

– Jag vill leva som Frank Sinatra, säger han.

I en enkel lägenhet i Enskede bor en man med ett ovanligt förflutet. Krogvakten Fadde Darwich hade under slutet av 90-talet och början av 00-talet en speciell maktposition i Stockholms nattliv.

Uppflugen på ett elskåp avgjorde han vilka som fick komma in på den mest hajpade nattklubben: Spy bar. Han var kändisarnas kelgris, och höll Stockholms jetset i sin hand. I kvällspressen fick han epitetet ”kungen av Stureplan”.

Bild: Maria Östlin

”Jag är ju en retsticka. Men jag är även väldigt rolig, och omtänksam,” säger Fadde Darwich om sig själv.

Men allt började på en helt annan plats. I staden Qamishli i nordöstra Syrien.

Här hade pappa Ibrahim en frisörsalong. Mittemot fanns ett klassiskt franskt café där männen spelade backgammon under siestan. Femåriga Fadde sopade upp hår från salongsgolvet, och kilade till caféet för att hämta kaffe och te till kunderna.

– Det är därifrån jag har fått min arbetsmoral. Att jag gillar att jobba, säger han.

Kom till Sverige som 11-åring

Familjen med åtta syskon kom till Sverige när Fadde var elva. Han han växte upp i Bollmora i Tyresö.

På tv präglades rapporteringen av kalla kriget. Kamerorna följde USA:s president Jimmy Carter. Men Faddes blick fastnade på livvakterna i utkanten.

– De hade solglasögon, snäckor… jag ska bli en sådan, tänkte jag.

Jag är känd för att ha äckligt bra minne.

Fadde Darwich

Första vaktjobbet fick han redan som 16-åring på ungdomsdiscot Night Rock på Gröna Lund.  

– Det var en fin sommar. Jag var varm som fan, och hade tre tröjor på mig för att se större ut. Alla sa, oj vad du har tränat, säger Fadde.

1997 började han som krogvakt på Spy bar vid Stureplan. En klubb som på kort tid seglat upp som epicentrum i Stockholms uteliv.

Bild: Maria Östlin

Fadde Darwich har förlovat sig tolv eller tretton gånger. ”Jag tycker inte att det finns någon agenda för hur lång tid det ska gå. Jag skulle kunna förlova mig med en tjej direkt när jag ser henne, för att hon attraherar mig så mycket. Kärlek vid första ögonkastet.”

”Där stod jag och bestämde”

Han blev snart ”pointer”, och valde ut vilka som fick festa vidare till klockan 05.

– Där stod jag och bestämde. Det var en konstig känsla. Många kunde göra vad som helst för att komma in. Jag tänkte på vilken makt jag hade. Men jag blev inte så här…

Fadde sätter upp näsan i luften.

– När jag inte jobbade satt jag och åt och drack på syltor, som arbetarklass. Jag gick inte ut på liksinnande ställen själv.

Jag kände mig så stark och välmående när jag var frihetsberövad. Jag kunde bara njuta av att äta en tallrik med gröt och träna.

Fadde Darwich

Mikael Persbrandt, Carola och Povel Ramel… På innestället syntes alltifrån välkända svenska namn, till världsstjärnor som Backstreet Boys, Jennifer Lopez, Tom Jones och Will Smith.

– Det var ett ställe för innefolket. För festfolket. Men likaväl som du kunde hitta en kille från förorten kunde du hitta rikemansbarn från Östermalm, en sikh och en känd Hollywoodskådespelare.

Bild: Anette Nantell/TT Nyhetsbyrån

Fadde Darwich blev känd för sitt pekfinger, som avgjorde vilka som fick festa vidare på Stockholms mest hajpade uteställe Spy bar.

Fakta: Tre minnen från Spy bar

Ingen kände igen Seinfeld

En kväll såg Fadde Darwich komikerlegendaren Jerry Seinfeld – som var i Stockholm för en show på Cirkus – där han stod ensam mitt i klungan utanför Spy bar.
”Han är ju ganska kort, och var klädd i jeans. Jag pekade på honom, och han pekade på sig själv. Jag? Då släppte jag in honom och han slapp betala. Ingen annan kände igen honom.”

Harrisson Ford tittade på naket

Den amerikanska skådespelaren Harrison Ford besökte Spy bar samtidigt som Bingo Rimer hade en utställning. På en tavla stack bröst ut ur tavlan.
”Bingo Rimer kom fram och berättade att det var hans tavla. ”Nice picture,” sa Harrisson Ford. Sättet han sa det på var väldigt roligt. Han tyckte ju inte det egentligen.” 

Såg förbi hockeystjärnorna

I skolan hade Fadde en lärare – Bengt Lund – som även var talangscout i AIK.
”När NHL-säsongen var över kom Mats Sundin, Peter Forsberg, Markus Näslund och Niklas Lidström… du vet det där gänget. Mats Sundin armbågade sig fram så att jag skulle se honom. Men jag ropade i stället mot Bengt Lund, som stod längst bak. ”Tjena Bengan. Hur många är ni?” Alla blev förvånade, och Bengan pratade om det länge efteråt.”

Minnet hjälpte i karriären

Fadde hade en speciell talang som kom väl till pass.

– Jag är känd för att ha äckligt bra minne, säger han.

Men allt var inte glamour. Några år tidigare – 4 december 1994 – skedde Stureplansmorden där fyra personer sköts ihjäl i krogkön till Sturecompagniet.

På Spy bar infördes övervakningskameror, metalldetektorer och vakterna bar skottsäkra västar.  

– Jag var utsatt för både hot och kraftigt våld, säger Fadde.

Hur var det att jobba i en sådan miljö?

– Det var tufft. Det gäller att vara stark i psyket. Du måste ha koll på vilka som är vänner i dag, det svänger fort. Du kan inte ha två ovänner inne samtidigt.

Bild: Maria Östlin

”Jag vet inte hur många jag har träffat som tackar mig, för att de träffades på Spy bar och nu har gift sig och fått barn. Jag hoppas att de känner så när de skiljer sig också,” säger Fadde, samtidigt som han låtsas spika upp en tavla med hjälp av en hantel.

Kostade alla förhållanden

Samtidigt som Fadde Darwich tillbringade nätterna som vaktchef på Spy bar var han småbarnspappa till tre barn från tre olika förhållanden.

– Det är såklart inget drömscenario. Det har kostat alla förhållanden. När du kommer hem vaknar familjen. När du vaknar sover familjen. Det går inte att ha ett familjeliv på det sättet, säger han.

Fadde säger själv att han inte har varit en bra pappa. Han har i dag ingen kontakt med sin yngsta dotter.

– Man brukar säga att man inte ska tänka på att vrida tillbaka klockan. Men jag önskar verkligen att det gick att göra.

Vad hade du gjort annorlunda?

– Då hade jag valt ett annat yrke. Och varit en familjepappa.

2004 blev Fadde Darwich rikskänd när han träffade den skandalomsusade Big brother-kändisen Linda Rosing.

Deras fyraåriga av-och-på-förhållande blev en följetong: med stormiga uppbrott och återföreningar, en abort, planer på att gifta sig på kameler och Faddes signatur tatuerad på Lindas höft.

Fakta: Tre favoritprylar

Tre favoritprylar:

Fyren:

”Jag älskar fyrar! Jag tänker mig att sitta och dricka kaffe och konjak och titta ut över havet. Du ser inget land, utan bara hav.”

Modell av frihetsgudinnan:

”Jag har alltid älskat USA, men har inte velat åka dit för att inte förstöra min bild. Men precis innan pandemin åkte jag, och det var precis som min drömbild. Och Frihetsgudinnan är ju verkligen USA. Så nu är det bara att planera för nästa resa.”

Hantlar:

”Träningen betyder mycket. När jag har tränat mår jag bättre, både fysiskt och psykiskt. Jag har haft långa perioder när jag inte tränat, och ser det i spegeln. Då blir man ännu mer deppig. Så jag försöker träna varje dag, tills jag får förhinder. Jag har gymkort, men när jag inte kommer i väg finns hantlarna där.”

Bild: Maria Östlin

Tiden i fängelset en vändning

Livet var turbulent på flera plan. Efter en konflikt med Stureplansgruppens vd klev Fadde ner från elskåpet och slutade som vaktchef på Spybar. Han dömdes även för att ha misshandlat en gäst.

En tidig morgon kom polisen hem till Fadde och Lindas villa i Enskede. Fadde blev häktad, och dömdes mot sitt nekande till ett år och fyra månaders fängelse för grova ekonomiska brott. Åklagaren menade bland annat att han hade betalat ut svarta löner, och inte redovisat garderobspengar.

Men tiden på Kolmårdens anstalt utanför Norrköping blev en vändning.

– Jag kände mig så stark och välmående när jag var frihetsberövad. Jag kom bort ifrån pressen, och fick vara den personen som jag verkligen var. Då kunde jag bara njuta av att äta en tallrik med gröt och träna. När jag var borta från offentligheten mådde jag mycket bättre.

Svingade sin t-shirt

När Fadde lämnade anstalten en snöig februaridag tog han av sig sin vita t-shirt och svingade den över huvudet.

– Jag ville inte att tidningarna skulle skriva om hur det hade varit att sitta inne. De skulle skriva om vilken kropp jag hade. Och det funkade, säger han och skrattar.

Fadde har till stor del jobbat kvar inom krogbranschen, senast på krogen Villa Venandi på Södermalm.

Hemmet i tvåan i Enskede kallar han för en ”övernattningslägenhet”. Här sover han. Men livet levs på andra platser. På jobbet, på gymmet och på stan med vänner.

Bild: Maria Östlin

Fadde Darwich bjuder på bullar i tvåan i Enskede.

Nytt jobb när allt stängde ner

I hallen hänger en ny arbetsklädsel. En jacka med texten ”sjuktransport” på ryggen. Fadde hittade en ny yrkesroll under pandemin, när allt krogliv stängde.

– Månaderna gick, och jag satt hemma och drack vin. Jag kände att jag måste göra någonting. Jag ville också göra en insats.

Den här dagen har Fadde precis vaknat efter ett nattpass. Snart är det dags igen.

Hur är det att köra sjuktransport?

– Det är underbart, fantastiskt. Jag känner nästan att det är mitt första riktiga jobb. Jag älskar att hjälpa andra, speciellt äldre.

57-åriga Fadde har hunnit bli morfar. I utelivet träffar han unga personer vars mammor han dejtat.

– Tiden går så fruktansvärt fort så man förstår inte. Jag gillar inte att bli gammal, säger han.

Men förebilden Frank Sinatra. Inte bodde väl han på ett vårdboende, funderar Fadde.

Nej, han levde livet. Sjöng, uppträdde i hela världen, var omtyckt och festade. Så vill jag leva.

Fakta: ”Fadde” Darwich

Ålder: Fyller 58 år i maj.
Bor: I en hyrestvåa på 55 kvadratmeter i Enskede hos hyresvärden Mofast.
Hyra: 6 462 kronor.
Familj: Singel. Har tre vuxna barn födda 1991, 1995 och 2002 och två barnbarn.
Kommer inte över min tröskel: Falska människor.

Bild: Maria Östlin

Förnamnet Fadrice är nytt, fram till för några år sedan hette han Fahid. Men smeknamnet Fadde består.