Bild: Magnus Liam Karlsson

Från gejmingfåtöljen till världskänd youtubeprofil – så klättrade Emil till toppen

Som tonåring satt han fastvuxen i sin gejmingfåtölj med fast grepp om datormusen. Nu har Emil Abrahamsson klättrat sig till en position som världskändis.

Klättra upp för en vägg på nästan fem ­meter, utan säkerhetslina och med ömmande fingrar som följd? För en inbiten gejmare lät idén att ­testa bouldering lika stollig som att anfalla en elddemon med ett träsvärd.

Emil Abrahamsson var 16 år, över­viktig och föredrog att låta spel­karaktärerna stå för motionen. Men han var också sjukt tävlingsinriktad.
Han antog brorsans utmaning – och ångrade beslutet från första stund.

– Jag blev totalt krossad. Brorsan var längre, starkare och hade börjat två månader tidigare.

Ändå var det något med den där ­väggen han inte kunde släppa. Gång på gång återvände han till klättercentret i Solna norr om Stockholm.

Bild: Magnus Liam Karlsson

Inte bara styrka. ”Bouldering handlar om en kombo mellan fysik och mental utmaning. Att förstå hur kroppen ska ta sig genom banan”.

Klättrat upp till Sverigetoppen

Under fjärde besöket slog det honom. Han tävlade inte längre mot sin bror, han tävlade mot sig själv. Sedan den ­dagen blev datorn stående – klättringen hade blivit hans nya spel.

– Bouldering har en stark koppling till gejmande. Varje gång lär man sig något nytt. Man levlar upp för att göra sin karaktär starkare, för att klara svårare och svårare utmaningar.

Man vet aldrig när mitt jobb kraschar. Där blir hyresrätten en stor trygghet. Det är flexibelt och man sitter inte med en massa kostnader.

Precis som i ett dator­spel går utvecklingen fort i början. De ­första ­veckorna befann sig Emil Abrahamsson i ett ­konstant dopaminrus från att ­ständigt låsa upp nya ­nivåer och färdigheter.

– Få sporter är så tacksamma att börja med som bouldering. Du kan känna hur du blir bättre och bättre för varje gång.

Det skulle dröja tre år innan han var på samma nivå som brorsan. Sedan dess har han fortsatt uppåt. Efter elva år i sporten är Emil Abrahamsson en meriterad tävlingsklättrare och tillhör den absoluta Sverigetoppen inom bouldering.

Bild: Magnus Liam Karlsson

Sätter spår. Sugen på bouldering? Räkna med en eller annan valk i händerna, och rejält starka fingrar.

Hyresrätten en trygghet

Hans Youtubekanal är en av de tio största i hela klättringsvärlden. För två år sedan släppte han greppet om ­Svenssonlivet och sa upp sig från ­jobbet i klätterhallen. Sedan dess arbetar han heltid med att producera videomaterial om klättring åt sina drygt 110 000 följare.

– Jag tjänar en ganska genomsnittlig svensk lön. Alla pengar som blir över återinvesteras i kanalen.

Som youtuber är det aldrig en självklarhet att man har en lön att hämta ut nästkommande månad. Publiken kan svika, algoritmer kan ändras och sponsorer kan dra sig ur.

Det är därför han inte ens funderat över att äga sitt boende.

– Man vet aldrig när mitt jobb kraschar. Där blir hyresrätten en stor trygghet. Det är flexibelt och man sitter inte med en massa kostnader.

Bild: Magnus Liam Karlsson

Alltid med. Blandrashunden Yatzy hänger med Emil och sambon Cordelia på alla klätteräventyr. ”Trots att han är så stor föredrar han att bo med oss i bilen.”

Rest runt i Europa i jakt på klippor

Lite extra billigt blir det eftersom sambon Cordelia pluggar idrottsteknologi på KTH och därför har tillgång till en studentlägenhet på 27 kvadrat.

Men i ärlighetens namn känns den lite väl stor. Helst av allt vill han, Cordelia och blandrashunden Yatzy trycka in sig i skåpbilen och ge sig ut på klätteräventyr.

– Jag trivs bäst i små utrymmen utan en massa prylar, jag blir mest stressad av dem.

Klättringen har inte bara tagit ­honom till nya höjder, utan till en mängd outforskade platser. Under ett års tid har han och Cordelia rest Europa runt med ”plåtburken” i jakt på klippor att bestiga.

Bild: Cordelia Jansson

Vanlife. Under ett års tid reste Emil och sambon Cordelia runt i Europa med sin skåpbil. Klätteräventyret följdes med stort intresse på hans Youtubekanal.

”Måste vara sjukt nördig”

Och det är ute i naturen Emil Abrahamsson föredrar att klättra – vilket är orsaken till att han blivit stor klätterkändis i sociala medier.

I ordets rätta bemärkelse är detta vad bouldering handlar om (”boulder” är stenblock på engelska). De allra ­flesta föredrar dock att utöva sporten på en professionell klättervägg, i en behagligt tempererad träningsanläggning.

– Man måste vara sjukt nördig för att klättra utomhus. Det är kallt som satan, man måste hitta klippor med rätt typ av kristaller för att få grepp i och man behöver ta med utrustning.

Bild: Samuel Tuor

En annan nivå. Att klättra på riktiga klippor kräver ett visst mått av nördighet – och en mjuk matta att landa på. ”Gör det till en kul aktivitet med vännerna och fira med en öl efteråt.”

Det är också på klätterväggarna i princip alla tävlingar sker. Reglerna är enkla: du har fyra, fem minuter på dig att lösa ”problemet” – det vill säga att ta dig upp. Helst utan att trilla ner.

Är lite som matteproblem

Nederlag beror ofta på att man inte hittat bästa vägen att ta sig upp, förklarar Emil Abrahamsson. Bouldering handlar därmed lika mycket om problemlösning som styrka.

När jag började tänkte man på ­klättring som en obskyr sport för outcasts. En snubbe som tog sig upp för en klippa för att röka gräs. Nu känns det som att den växer mer än någon annan sport.

Han sveper med handen mot en grupp unga män i träningskläder som betraktar klätterväggen framför dem som om den vore ett matteproblem.

– Många som kommer hit till träningshallen är studenter, och särskilt många är ingenjörsstudenter. Bouldering har ett stort fokus på att förstå detaljer och klura ut vägen.

Fakta. Emil Abrahamsson

Bild: Magnus Liam Karlsson

Ålder: 27 år. Gör: Elit­klättrare och youtuber. Bor: Hyresrätt på 27 kvadrat i Årsta. Hyra: 6 100 kronor. Familj: Sambon och ­klätterpartnern Cordelia och hunden Yatzy. Kommer inte över min tröskel: Jag tänkte säga Putin men kom på att jag har ett och ­annat att säga till honom också.
Youtubekanal: youtube.com/@EmilAbrahamsson

Många halkar in på sporten på samma sätt som han gjorde. En kompis, partner eller familjemedlem lurar med en till klätterhallen för att testa. Sedan blir man kvar.

– Det är svårt att tänka sig ett bättre beroende. I princip finns det ingen ­annan sport som täcker alla tränings­behov som klättring. Du tränar ben, ­armar, hjärta, kondition … allt.

En snabbt växande sport

Och det är inte bara bland yngre som klättring blivit hett. Emil Abrahamsson beskriver en ”helt sinnessjuk” utveckling de senaste tio åren, med en våg av nyfikna motionärer och nya hallar som öppnar på löpande band.

– När jag började tänkte man på ­klättring som en obskyr sport för outcasts. En snubbe som tog sig upp för en klippa för att röka gräs. Nu känns det som att den växer mer än någon annan sport.

Fakta. Mina tre favoritprylar.

Bild: Magnus Liam Karlsson

1. Kamerautrustning. Både ­arbete och en passion. En ­systemkamera och en gimbal för att få stabila rörelser. I praktiken allt jag behöver för jobbet.

2. Mina block. Jag skriver att göra-listor för att få en överblick av hur dagen ser ut och för att få saker gjort.

3. Akustisk gitarr. Jag älskar att lyssna på musik och spela, även om jag är skitdålig. Men gitarren tar så mycket plats att den sällan kommer med på någon resa.

En dov duns hörs i den tjocka mattan några meter bort. En av ”ingenjörerna” har gått bet på sitt klätterproblem.

Trots att fall från flera meters höjd ­tillhör vardagen som bouldering-­utövare är det väldigt sällan någon ­skadar sig, försäkrar Emil Abrahamsson.

– Jag skulle vilja påstå att det är en av de mer ofarliga sporterna. Visst händer det att någon stukar foten, men det är nog betydligt mer vanligt i fotboll.

Bild: Magnus Liam Karlsson

En sak får man dock räkna med: klättring kommer med lite blod. Emil Abrahamsson borstar bort ­kalket från handflatorna och håller fram dem. Fingrarna är påtagligt tjocka och skinnet har härdats av att ha burit hans kroppshydda över oräkneliga klippor.

– I början är det lätt att lite skinn lossnar och att fingrarna gör ont. Men händerna vänjer sig ganska snabbt, man får väldigt starka nypor.

Frågan är när Emil Abrahamsson har levlat färdigt och klarat sitt klätterspel.

– Haha, ärligt talat tror jag nog aldrig att spelet tar slut. Man kan alltid lära sig något nytt.

Fakta. Det här är bouldering

  • Bouldering är en form av klättring där man tar sig upp på lägre väggar eller klippor utan rep.
  • Leden man klättrar kallas för ”problem”, som man ska lösa ­genom att klättra sig i mål.
  • I tävlingar har man fyra till fem minuter att klara problemet. Om samtliga klättrare klarar problemen vinner den som fallit minst antal gånger.
  • I bouldering klättrar man inte på tid. Däremot finns ofta ett bonusgrepp längs vägen som man kan få extra poäng för att använda.

Fakta. Emils tre tips för att börja

  • Gå med i en Facebookgrupp. Där kan du få inspiration, förstå vad bouldering handlar om och hitta kompisar att klättra med.
  • Ta dig till en hall och snacka lite med personen i receptionen. Sedan är det bara att testa, precis som du vill.
  • Ha ett öppet sinne. Utforska klätterväggen helt kravlöst och se vad som händer.