Till de ensamma. Lokala hyresgästföreningen i Delsbo, där Palle Lindberg är ordförande, bjuder in alla hyresgäster som annars skulle sitta ensamma på julafton.

Bild: Lars Sundin

Här behöver ingen hyresgäst fira jul ensam: ”Dörren är öppen”

När de flesta av oss huggit in på skinkan fixar styrelsen för Hyresgästföreningen i Delsbo det sista i föreningslokalen. Där bjuder de in till firande för alla som annars skulle sitta ensamma på julafton.  

Corona har gjort att fler svenskar har suttit ensamma de senaste två jularna. En undersökning som gjorts av Origo group visar att ifjol firade sju procent ensamma. Året innan dess var det hela 12 procent, enligt samma undersökning. Tidigare uppgifter visar på att en normal jul utan covid så firar omkring tre procent utan sällskap, de allra flesta mot sin vilja.   

Lokala Hyresgästföreningen i Delsbo i Hälsingland vill inte att någon av hyresgästerna ska behöva sitta ensam på julafton i år. Därför bjuder man in alla som inte har något planerat till föreningslokalen på Björkgatan, ortens största bostadsområde, till firande på julaftons eftermiddag.  

Kalle Anka underhåller

Föreningen bjuder bland annat på laxmacka med hembakt bröd, skinka och specialiteten rörost. En lokal tradition som påminner om ostkaka. Underhållningen står Kalle Anka och hans vänner för.

Viktoria Berglund ser till att julstämningen är på topp, med julstjärnor och andra prydnader.

Bild: Lars Sundin

Viktoria Berglund ser till att julstämningen är på topp, med julstjärnor och andra prydnader.

Det är framför allt äldre hyresgäster som styrelsen i Delsbo räknar med ska dyka upp. Ingen föranmälan krävs, men på grötfesten, som hålls snart, kommer man att pejla intresset.

För den som har svårt att ta sig till föreningslokalen på julafton ordnas hämtning med bil.

”Bara att droppa in”

– Det känns som det ligger i svensken att inte vilja störa. Speciellt inte under en storhelg och särskilt under julen som är en familjehögtid. Hos oss är det bara att droppa in, dörren är öppen. Men vi betonar att firandet främst är till för dem som annars skulle sitta ensamma, säger Palle Lindberg, ordförande i föreningen.

Han och de övriga i styrelsen tror att den här julen ska bli lite speciell. Det är första året utan några speciella restriktioner.

Palle Lindberg och Morgan Norman Frank dukar upp julbordet, med lax, hembakt bröd och andra godsaker.

Bild: Lars Sundin

Palle Lindberg och Morgan Norman Frank dukar upp julbordet, med lax, hembakt bröd och andra godsaker.

Samtidigt träffar de många medlemmar som drabbats av prishöjningarna i livsmedelsbutiken – och oroas över hur stor hyreshöjningen kommer att bli.

Hembakt bröd lockar

– Jag tror vårt firande kan locka fler i och med att allt blivit så dyrt. Och så brukar vårt hembakta bröd vara uppskattat, säger Morgan Norman Frank.

Lite speciellt känns det också eftersom det bara var tre år sedan som föreningen höll på att läggas ner. Suterränglokalen i tvåvåningshusen i området Björkgatan skulle gå tillbaka till Glada Hudikhem.  

Tänk om vi kunde hämta de äldre med häst och släde. Det vore något.

Palle Lindberg, ordförande i Hyresgästföreningen i Delsbo.

Nu har gnistan kommit åter till föreningen. Under året har man haft välbesökta evenemang och nu laddar styrelsen för att hyresförhandlingarna ska ge ett så gynnsamt resultat som möjligt, och ett 2023 fyllt av aktiviteter. Till nästa års julfirande när styrelsen en dröm:  

– Tänk om vi kunde hämta de äldre som inte kan ta sig till lokalen själva med häst och släde. Det vore något, säger Palle Lindberg.