Bild: Maria Broberg

Här finns landets bästa samhällsservice – invånarna förvånade

Sorsele lockar kanske främst med sin natur. Men här finns också landets bästa samhällsservice, visar Hem & Hyras unika genomgång av 2 011 tätorter. En och annan Sorselebo är förvånad. Kolla om din tätort slår sig in på topp 100 vad gäller service.

Bland skogar och fjäll i Västerbotten flödar Vindelälven fritt fram genom Sorsele, en tätort med drygt tusen invånare. Kommunen med samma namn är landets tionde största till ytan, men den näst minsta befolkningsmässigt. Kanske är det därför något förvånande att tätorten Sorsele har landets bästa samhällsservice, men precis det visar Hem & Hyras unika genomgång.

Vi har beräknat tillgången till serviceställen som matbutiker, postutlämning, apotek, vårdcentraler, skolor och bensinstationer. I totala siffror är det så klart storstäderna som vinner en sådan sammanställning. Men utslaget per invånare blir bilden inte lika självklar. Då är det istället Sorsele som toppar listan, av alla 2 011 tätorter i landet.

Topp 10 Orterna med bäst service

Källa: Tillväxtverket, Systembolaget, 1177, Skolverket, SCB.
Sammanställning: Hem & Hyra.

– Nog känner jag själv att vi ändå har det ganska bra men vissa delar saknas. Vi har ingen klädaffär. Men vi har alldeles tillräckligt, säger Kjell Öjeryd (V), ordförande i kommunstyrelsen.

Sorsele är centralort i Sorsele kommun och har, enligt Statistiska centralbyråns senaste beräkning, bara 1 113 invånare. Ändå finns här till exempel ett systembolag, en gymnasieskola, vårdcentral och hela tre matbutiker.

– Sedan har vi en järnhandel som är otroligt välsorterad som drar kunder från många grannkommuner, bara en sådan sak kan ha stor betydelse, säger Kjell Öjeryd.

Men de som bor i Sorsele förvånas över att samhället placerar sig så högt på rankingen.

När jag gick i skolan fanns det klädaffär, skoaffär och färghandel

Ulla Lantz, boende i Sorsele.

– De har tagit bort så mycket. Det finns ingen bank. När jag gick i skolan fanns det klädaffär, skoaffär och färghandel, mycket sådant som inte finns i dag.

Det berättar Ulla Lantz som är född och uppvuxen i Sorsele men som 1966, som 19-åring, flyttade från orten till Umeå 30 mil bort. 40 år senare flyttade hon tillbaka igen. I dag bor hon ensam i en hyresrätt efter att ha mist sin sambo för några år sedan.

Hon trivs jättebra i Sorsele, men beklagar visserligen att vissa saker saknas.

– Vi har ingen tandläkare heller så du får antingen åka till Malå eller Lycksele, en del åker till Skellefteå. Det är många mil. Här finns många äldre och det är jobbigt för dem om de inte kan gå till tandläkaren.

Men när hon funderar lite inser hon att det ändå finns en hel del att glädjas åt på orten.

– Vi har ett bageri och en grill, där du kan köpa pizza och sådär. Det är någon som har thaikiosk också och den brukar ha öppet. Och så finns en blomsterhandel.

När Hem & Hyra tidigare granskat avstånden till samhällsservice i landets tätorter så visade det sig att Porjus i Norrbottens län har sämst service. Orter i norra delarna av landet dominerade topplistan då sex av de tio orter som har sämst samhällsservice ligger i Norrbottens län.

Läs mer Här är orterna med sämst samhällsservice

Hem & Hyra har tidigare granskat orterna med sämst samhällsservice genom att beräkna avstånden från en tätort till närmaste livsmedelsbutik, vårdcentral, skola, och så vidare. Den sammanställningen kan du läsa här.

När vi nu istället letar efter landets bästa samhällsservice, hamnar vi återigen i Norrland. Det är Norrbottens och Västerbottens län som har flest placeringar på topplistan.

Men hur kommer det sig att både de orter som har sämst och bäst samhällsservice ligger just här?

– Det har förmodligen att göra med befolkningen. Hur många som bor på orten ger nog ganska stort utslag. Men sedan är det så att även om det är en liten kommun så måste det ändå finnas samhällsservice, säger Sorseles kommunalråd Kjell Öjeryd.

På listan över bästa service är det också utmärkande att majoriteten av orterna är centralorter i respektive kommun. Det tycks peka på samma sak som Kjell Öjeryd nämner, att även om orterna ligger i glesbygdskommuner så måste samhällsservice finnas tillgänglig någonstans.

Han vet att många av de som flyttar till Sorsele lockas av naturen och trots att Sorsele, precis som många andra mindre orter, har tappat en del av sin samhällsservice de senaste årtiondena så ser han positivt på framtiden. – Det finns de som vill flytta hit, det finns ett sug. Vi hade ut ett antal tjänster och de som sökte hade hög kompetens. Jag har absolut ingen tro på att det ska gå åt fel håll utan jag tror vi kommer öka befolkningen i tätort och byar.

Fakta Så gjorde vi

Vi samlade in koordinater till 10 typer av samhällservice: livsmedelsbutiker, vårdcentraler, apotek, drivmedel, förskolor, grundskolor, gymnasium, uttagsautomater, postutlämning och systembolag. Totalt handlar det om över 30 000 datapunkter hela landet.

Med hjälp av ett program som räkna med geografisk data har vi sedan beräknat hur många servicepunkter som finns i alla landets 2 011 tätorter. Det är Statistiska centralbyrån som definierar dessa tätorter och deras geografiska utbredning. Därefter har vi slagit ut den antalet serviceställen i varje tätort på antalet invånare.

För att hamna på topplistan måste alla servicetyper vi granskat finnas på orten.

Lista 100 orter med bäst samhällsservice

Källa: Tillväxtverket, Systembolaget, 1177, Skolverket, SCB.
Sammanställning: Hem & Hyra.