Bild: Susanne Kronholm

Julia Frej: ”Förut blev jag utbränd tre gånger om dagen”

Julia Frejs liv har varit kaos sedan hon fyllde 14 år. Men när hon fick sin drömroll i en musikteater om Bellman var livet på topp. Sedan kom pandemin och raserade allt. Snart tre år senare har hon äntligen fått ett svar på varför hennes liv alltid varit så struligt.

Ensemblen jublade och applåderade varandra i kostymförrådet. Premiärföreställningen inför en fullsatt salong hade varit en succé. Föreställningen Bellman 2.0 hade premiär på Västmanlands teater den 27 februari 2020. I centrum stod Julia Frej i gråfärgad barockfrisyr och rosamålad amorbåge som enda färgklick i ett vitsminkat Bellmanansikte.

Hon hade under flera veckors repetitioner förvandlats till nationalkompositörens fiktiva Ulla Winblad – en drömroll. I hela hennes liv hade Bellman varit en central musikalisk gestalt. Hon hade aldrig varit lyckligare.

Men mitt i glädjeruset bakom ­kulisserna såg Julia Frej hur teater­chefen stod lite vid sidan av och stirrade sammanbitet på sin mobiltelefon. Hans fru var fast i Italien.

Svenska sportlovsresenärer var på väg hem från skidresor i Sydeuropa där en ny smitta fått fäste. Snart stängdes Sverige ner, åtminstone för kulturarbetare som i många fall inte längre hade något jobb att gå till. Julia Frej tog det hårt.

– Det blev en personlig kris för mig, säger hon.

Hyresrätt som replokal och poddstudio

Vi sitter i hennes lägenhet, en etta på ­Katarina Bangata på söder i Stockholm. De 31 kvadraten fungerar som vardagsrum, sovrum, garderob och, varannan vecka, barnrum. Men lägenheten har också under åren fått vara replokal, fest­våning, poddstudio och konsert­lokal. Bland annat.

Bild: Susanne Kronholm

Hem i många skepnader. “När Emma Lo kommer hit så ställer jag upp alla hennes leksaker och gosedjur och pyssel och skit och så är det liksom ett barnrum när hon är här”.

Att vara här är som att besöka en ­trendig loppis. Den lilla ytan till trots finns det inredningsdetaljer att fästa ögonen på lite överallt. Fågellampor och dinosaurieljusstakar samsas med ­instrument, konstverk från ­bekanta, och diverse skor, hattar och andra scen­kläder. För fotograferingen tar hon på sig vad som skulle kunna vara en ­bröllopsklänning, inköpt för 50 ­kronor på second hand i ­Katrineholm.

Det pågår kort sagt mycket i Julia Frejs lägenhet. Precis som i hennes ­huvud.

– Min hjärna filtrerar inte information, allt bara åker rätt in.

Att alltid ha mycket på gång har satt avtryck i privatlivet, men också i karriären. Julia Frej har varit program­ledare på SVT tillsammans med Kakan ­Hermansson. Hon har varit på turné med Ebbot Lundberg. Och karriären inom media och som musiker har nästan hela tiden kombinerats med extrajobb.

– Jag jobbade på förskola, nattklubb, teve och med musik samtidigt i flera år. Det är galenskap. Det är bara det att om jag inte har någon som säger till mig: ”du kan inte jobba så här, det är inte ­normalt”, då bara kör jag.

Hyreshöjning slår hårt mot grannarna

Katarina Bangata är en eftertraktad adress, i ett område fyllt av kaféer, ­teatrar och kulturbostäder.

Visserligen exploderade en trappuppgång några kvarter bort i september förra året. Och visserligen är det en brokig skara människor som bor i kvarteret. Men Julia Frej beskriver dem som sin familj. Att årets hyreshöjning är större än vanligt gör henne orolig för att vissa av de ”fattiga” grannarna ska tvingas ur sina hem.

Bild: Susanne Kronholm

Nöjd. Först som vuxen har Julia Frej fått en adhd-diagnos. “Nu är jag jättenöjd. Jag vill inte ändra någonting. Jag har ju haft ett vidrigt liv men också helt fantastiskt för att jag har en sådan hjärna som jag har”.

– Jag älskar alla original som gjort ­söder till söder och jag ­skulle ­önska att även fattiga och samhällsbärare har råd att ha ett hem och bo kvar här när hyrorna stiger. Det är galenskap. Alla behövs i ett samhälle, säger hon.

Kanske kommer en del av empatin från att hon själv haft sin beskärda del av problem. Hon beskriver stora delar av livet, från ung ålder, som ett kaos. Med mycket alkohol, tabletter och tveksamma beslut.

– Som ung så sket jag i ­skolan och klarade aldrig av sådant som andra klarade av. Jag förstod inte det andra förstod. Jag gick inte ut gymnasiet och jag vet inte riktigt vad jag gjorde i stället. Hade jag fått hjälp tidigt i skolan så hade mycket kunnat räddas. Att fungera på ett visst sätt utan att veta om det är riskfyllt är sällan en enkel väg

Fakta Mina tre favoritprylar

Bild: Susanne Kronholm

Ljusstake. Den här har jag haft jättelänge, det är min T-rex. Den är från min vän som har en butik som heter Wos där det finns massa svenska designer. Jag tror det är någon Konstfacksbrud som gjort denna. Den har alltid hängt med.

Bild: Susanne Kronholm

Gitarrförstärkare. Det är min stärkare som jag fått av min bonuspappa för att den är snygg och asbra. Jag tror jag fick den för tio år sedan. Innan dess stod den hemma hos mamma på Bondegatan.

Bild: Susanne Kronholm

Fågellampa. Jag köpte denna när jag egentligen var pank. Jag är lite besatt av snygga lampor och köper hellre saker på loppis än nytt Men i framtiden hoppas jag kunna ha råd att köpa lite konst.

Bland alla intressen har ­musiken varit det ­viktigaste. Det kulminerade när hon en dag kontaktades av den ­danska regissören Nikolaj Cederholm. Han skulle sätta upp en föreställning med Bellmans visor och hade av någon anledning bestämt sig för att Julia Frej skulle spela huvudrollen, Ulla Winblad.

– Hela mitt liv har typ handlat om Bellman på olika sätt, så det var det sjukaste jag varit med om att jag fick spela Ulla Winblad. Och jag har alltid velat jobba på teater, säger Julia Frej.

Pandemin satte stopp för karriären

Men teaterkarriären blev kortvarig. ­Efter att föreställningen ställts in tidigt på ­våren 2020 öppnade samhället upp igen till sommaren. Bellman 2.0 hade premiär igen, nu på Uppsala stadsteater. Men det dröjde inte länge innan corona­pandemin slog till igen och ännu en gång fick alla planer ställas in.

– I pandemin förlorade jag mitt drömjobb och allt jag byggt upp liksom. Jag förlorade så jäkla mycket pengar och så kände jag att: ”det här kan jag inte hantera, utan medicin”. Jag hade börjat fatta att det är något fel. I mitt huvud.

När Julia Frej mådde som sämst, valde hon att låna medicin av en kompis med adhd. Effekten av medicinen bekräftade något hon börjat misstänka: att även hon själv hade samma diagnos.

Därefter tog hon ett banklån för att ha råd att genomgå en utredning som slog fast svart på vitt: hon hade adhd och behövde medicin.

Bild: Susanne Kronholm

Ettan är en fristad. “Jag har haft så många år av kaos och bott i påsar och så, att jag tror att jag är hemlös fast jag inte är det. De senaste två åren har det varit min fristad. Jag är här ensam flera timmar om dagen. Det är helt tyst och jag har varit så glad att jag haft ett hem”.

Diagnosen förklarade plötsligt ­mycket. Hur hon kunde ha så många jobb samtidigt. Hur hon kunde dricka så mycket kaffe och ändå känna sig trött.
Med medicinen har hon fått den hjälp hon behövt.

– Någon annan som börjar dagen med 70 milligram amfetamin skulle ju typ dö av ångestpåslag och inte kunna äta. Men så är det inte för mig.

Hon tror också att hennes adhd hindrat henne från att ta tag i saker och ting och slutföra projekt. Hon säger att hon skrivit säkert tio album, som hon turnerat med, men att hon aldrig spelat in eller släppt skivorna.

Snart lämnar hon Söder

I hyresrätten där hon nu bott i tio år har hon aldrig målat om. Hon har inte ens anmält fel till hyresvärden. När hon nu ska byta lägenhet hörde hon ändå av sig om köket.

– Jag har haft två plattor i köket i tio år. Det är en sådan här gammal äcklig ugn där allt bara ruttnat ner. Ingen annan hade väntat så länge som jag väntade. Jag tror alltid det ska vara så krångliga processer men det var det inte. Jag skickade typ ett sms och sedan kom de och bytte ut mitt kök. Så nu har jag fyra plattor. Och det är ju toppen för hon som ska flytta in.

I vår ska ettan nämligen bytas mot en dubbelt så stor tvåa i Sundbyberg, där hennes dotter går i förskola. Även om Julia Frej kommer att sakna sin lägenhet och att kunna gå i pyjamas och stora solglasögon till affären utan att bli tittad snett på så ser hon fram emot flytten.

– Nu ska hon få ett eget rum och är så taggad på det. Då kommer jag inte behöva stressa så mycket, för jag kommer ha förvaring.

Nu när du hittat svaret om dig själv och fått medicin – känner du ­någon rädsla för att livet ska bli kaos igen?

– Nej. Det kommer aldrig att hända. Alltså hela mitt liv har varit kaos sedan jag fyllde 14 år. Nu är jag typ nyfrälst varje gång jag kommer på saker som får mig att må bra. Men jag hade aldrig ens haft självförtroendet eller orken att ens byta lägenhet utan medicin.

Bild: Susanne Kronholm

Fakta Julia Frej

Ålder: 35 år.

Bor: I en hyresrätt på 31 kvadratmeter på Katarina Bangata.

Familj: Dottern Emma Lo, 5 år.

Gör: Jobbar på förskola på dagarna för att ha råd att skriva och producera musik efter pandemin. Julia medverkar på ett antal singlar som släpps under våren. Senast låten ”Give My Life” tillsammans med Ghost Boys och Dregen samt duetten ”HDRD” med Division 7. Fredag den 14 april släpper hon en helt ny låt på Spotify från kommande projekt.

Det kommer inte över min tröskel: Stress.