Kulan är i luften igen. Hyresgäst Emma Östlund är en profil att hålla koll på inför årets damallsvenska. Linköpings backklippa har gått från ensam tjej i killaget, via en tuff korsbandsskada till att knacka på landslagets dörr.
Emma Östlund kliver ut på Bilbörsen arena i Linköping, klädd i gympaskor och vinterjacka. Det är skymning, och strålkastarna slås precis på.
När du läser det här är det bara någon vecka kvar tills damallsvenskan drar i gång för topplaget Linköping FC, som landade på en tredjeplats förra året. Men när Hem & Hyra besöker Linköping ligger snö och is som en matta över konstgräsplanen. De 7 400 sittplatserna gapar tomma.
Emma Östlund sveper en filt – prydd med Linköpings lejonhane som snart ska bytas ut mot en lejonhona – tätare omkring sig.
– Det blåser alltid på den här arenan, säger hon.
Bild: Jeppe Gustafsson
I höstas tog Linköping FC emot Arsenal FC på hemmaplan inför en storpublik. Även om matchen slutade med förlust var det en stor höjdpunkt i karriären för Emma Östlund.
I sin roll som mittback har Emma Östlund gjort sig ett namn som en av seriens skickligaste försvarare: med sin spelförståelse, sitt positionsspel och sitt lugn.
Själv tror hon att en ovanlig start på karriären hjälpt henne.
Ensam med killarna
Emma började spela fotboll i Örebroklubben Adolfsbergs IK redan som 5-6-åring. När laget gjordes om till ett renodlat pojklag blev Emma kvar – som ensam tjej. Tränaren Richard Halldén trodde på henne, och hon fick fortsatta spela med killarna tills hon var 14-15 år.
– Det var annorlunda, när jag ser på det i dag. Men just där och då var det min vardag. Det var inga konstigheter. Det var ju mitt lag, säger hon.
Bild: Jeppe Gustafsson
Som fotbollsspelare tycker Emma Östlund att det är smidigt att kunna hyra sin bostad. På så sätt slipper hon köpa och sälja sin bostad vid ett eventuellt klubbyte.
I dag är hon tacksam för de åren.
– Det gav mycket. Jag kom in i ett högt tempo med både boll och löpning.
Emma Östlund visste tidigt att hon ville satsa på fotbollen. Som försvarare tycker hon om att styra spelet.
– Jag älskar att försvara mitt mål. Det är någonting med att man måste vara noggrann och inte göra så många misstag. Och jag har alltid tyckt om att förstöra för motståndarnas forwards.
Tuff skada hotade karriären
Via Örebro SK Söder tog Emma Östlund sig till Kif Örebro. Där fick hon vara med om att åka ur allsvenskan, och ta sig tillbaka igen.
– Det var en höjdpunkt under karriären, när vi tog oss tillbaka, säger hon.
Men det var även under tiden i Kif Örebro – när Emma var 18 år – som en skada riskerade att sätta stopp för karriären.
Bild: Jeppe Gustafsson
Emma Östlund fick hjälp med en kontakt med sin nuvarande hyresvärd via sin klubb. Hon bor i dag i ett 40-talshus centralt i Linköping i stadsdelen Vasastaden.
Emma ÖstlundDet var tufft. Men jag förstod någonstans att okej, jag vill satsa på det här på riktigt.
I augusti 2018 spelade laget hemma mot Mallbacken på Behrn Arena. I en duell fick Emma bakåttyngd och satte sig konstigt på knät. Det knakade till.
– Jag kände ganska fort att någonting var fel. Innan dess hade jag få skador, någon stukad fot här och där. Men då drog jag korsbandet.
Efter operationen följde elva tuffa månader av rehabträning.
Bild: Jeppe Gustafsson
”Jag är kanske inte den starkaste backen, men jag tycker om att läsa spelet framför mig och bryta bollen innan jag går in i en duell. Eller ja, jag tycker om att gå in i dueller också. Men jag försöker läsa spelet till min fördel,” säger Emma Östlund.
Hur var det mentalt?
– Det var tufft. Men jag förstod någonstans att okej, jag vill satsa på det här på riktigt. I efterhand är jag tacksam för det året. Jag fick tid att lära känna min kropp och bygga upp den på gymmet.
Efter skadan gick Emma Östlund från klarhet till klarhet. Som 20-åring var hon given i startelvan.
Fick sitt genombrott
En kylslagen torsdag den hösten blev Emma Östlund överraskad av Sportbladets reportrar under träning. Hon tilldelades det prestigefyllda priset Årets genombrott.
– Jag kände att jag hade haft en rolig säsong och spelat många matcher. Det var kul att det syntes utåt också.
Fakta: Emmas tre favoritprylar
1. Massagestol för benen.
”När man tränar mycket är det skönt att använda massagestolen. Den är bra för vaderna. Jag har snott den hemifrån, den var egentligen mina föräldrars men de behövde den inte. Jag använder den kanske en eller två gånger i veckan.”
2. Fotboll.
”Fotbollen såklart! När jag inte har något att göra så går jag runt med den i lägenheten. Passar lite. Men inte för mycket, så att jag ändå har kontroll. Luften har pyst lite, en i laget har en hund som har bitit i den. Så det kan vara hål i den. Men den funkar ju.”
3. Öppna spisen.
”Jag gillar den öppna spisen väldigt mycket. Man får inte elda i den men jag har ljus i den. Den uppfyller rummet och det blir mysigt med de levande ljusen. Den är jag glad över.”
Efter fyra säsonger bestämde sig Emma för att lämna Kif Örebro för Eskilstuna United. Detta trots att Eskilstuna placerat sig lägre i damallsvenskan året innan. Klubbytet skapade viss irritation.
– Jag hade inte räknat med att det skulle bli en stor grej av det. För mig handlade det inte om placering, eller om pengar. Det var viktigt för mig att ta ett steg i min utveckling, och jag kände att jag ville testa något nytt, säger Emma Östlund.
Ekonomisk kris för klubben
Det blev två säsonger i Eskilstuna United, där den sista tiden präglades av klubbens ekonomiska problem. Till sist tvingades laget lämna allsvenskan.
– Det var någonting som man inte ska vara med om. Jag tycker ändå att klubben skötte det bra mot oss spelare, vi fick våra löner och vi försökte hjälpa till att samla in så mycket pengar som möjligt, säger Emma Östlund.
Bild: Jeppe Gustafsson
Emma Östlund kommer inte från någon utpräglad fotbollsfamilj. Ingen av hennes föräldrar har hållit på med fotboll. Men både hon och hennes yngre syster fastande tidigt för sporten.
Efter Eskilstunas nedflyttning gick Emma Östlund till topplaget Linköping FC.
– Linköping spelade verkligen en rolig fotboll, och är aggressiva i försvarsspelet. Jag kände att det skulle kunna passa mig.
Samtidigt lade fotbollsikonen Nilla Fischer, 38, fotbollsskorna på hyllan. Emma Östlund fick i uppgift att fylla hennes plats.
Kändes det som en press att ta över efter henne?
– Ja, lite kanske. Men samtidigt skulle jag inte leva upp till något sådant. Jag skulle vara mig själv och spela som jag spelar.
”Beigebruna väggar”
Från hyrestvåans balkong mot Vasavägen, tio minuter från centrum, kan Emma blicka ut över hustaken mot domkyrkan, som är inlindad i byggställningar under en restaurering.
– När jag kom hit var väggarna beigebruna. Men jag fick hjälp av hyresvärden att måla vitt. Det var lite lyxigt. Det är fint parkettgolv, och så älskar jag den öppna spisen. Jag trivs väldigt bra faktiskt.
Hur har du tänkt kring hyresrätt kontra bostadsrätt?
– Det är mycket smidigare att hyra än att köpa om man flyttar med jämna mellanrum. Någon gång kommer jag nog att köpa, men inte under den här perioden i livet.
Bild: Jeppe Gustafsson
Som barn hade Emma Östlund ovanligt mycket energi, och hon fastnade tidigt för fotboll. De blågula färgerna har hon sedan dess fått klä sig i många gånger, främst i ungdomslandslag.
I dag kan Emma Östlund och många andra kvinnliga spelare leva på fotbollen. Men skillnaderna är fortfarande stora jämfört med herrarna.
– Det drar ju till sig mer publik och får in mer pengar. Så det är inte konstigt. Men det är lite väl stor skillnad skulle jag säga. Men damfotbollen växer för varje år. Det går i rätt riktning.
I höstas var det dags för en till milstolpe i Emma Östlunds karriär.
Hon hade precis kommit tillbaka till Sverige efter en U23-match. Samtidigt hade A-landslagsbacken Amanda Ilestedt dragit på sig ett rött kort, och var avstängd inför den stundande OS-kvalmatchen mot Italien.
Blixtinkallad sen kväll
Vid halv elva tiden den kvällen ringde Emma Östlunds mobil. Hon blev blixtinkallad till A-landslagstruppen.
– Jag blev chockad, och väldigt glad. Det var mycket adrenalin.
Tidigt dagen efter åkte hon till Arlanda. Trots att hon inte fick någon speltid under Italienmatchen blev det en speciell upplevelse.
– Det är stor skillnad mot U23, och det ska det vara. På fotbollsplanen går det lite fortare, det är högre krav och fler ledare.
Fick du mersmak?
– Ja, det måste jag säga.
Bild: Jeppe Gustafsson
Emma Östlund uppskattar 40-talskänslan i fastigheten där hon hyr sin lägenhet. Hon åker gärna hissen, som är av en äldre modell.
På sikt sneglar Emma Östlund utomlands. Kanske mot England, alternativt Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland.
– En dröm har alltid varit att testa på att spela utomlands. Men jag har ingen stress att gå så fort som möjligt. När det är rätt så är det rätt.
Siktar på guld
På arenan i Linköping börjar snön falla. Emma Östlund står med ena foten på bollen under fotograferingen. Hon visar inga tecken på att frysa.
Förra året blev hon nominerad till priset ”Årets back”, med motiveringen att hon lyckats fylla Nilla Fischers skor med bravur. Nu väntar en ny säsong.
– Vi har ny tränare, många nya ledare och två nya spelare. Jag har en bra känsla. Jag tror att det kan bli bra. Det ska bli kul!
Kan det bli guld till och med?
– Det är det vi hoppas på.
Fakta: Emma Östlund
Ålder: 23 år.
Familj: Mamma, pappa och två systrar.
Bor: I en hyrestvåa på 56 kvadratmeter från 1944 i stadsdelen Vasastaden i Linköping. Hyresvärd är Rinnesjö fastigheter.
Hyra: 5 100 kronor.
Gör: Fotbollsspelare i Linköping FC.
Kommer aldrig över min tröskel: En skinnsoffa.
Bild: Jeppe Gustafsson