Mårten Sandén har skrivit älskade barnböcker och hits till stora artister. Men känner du igen honom? Möt doldisen med en okänd superkraft.
Anna har problem i skolan, bor hos fosterföräldrar hon inte gillar och är dessutom försenad till dagens första lektion. Som om inte det vore nog blir hon attackerad av en hund som vill bita sönder hennes skolväska. Anna flyr, men springer för snabbt rakt mot ett staket. Då händer något. Hon lyfter över marken, börjar sväva. Hon flyger.
Anna är en av de unga superhjältarna med övernaturliga krafter i barnboksserien Dogstars som Mårten Sandén har skrivit. Han har själv en superkraft. Men den märks inte på ytan, när han och frun Josefine visar runt i hyreslägenheten på Södermalm i Stockholm, där de bor med tonårsdöttrarna Minoo och Golda.
Bild: Kristina Sahlén
Mårten Sandén gillar fina gitarrer, men kan inte tillåta sig att ha lika många som under tiden när han spelade in musik som mest.
Genom en glasvägg ser vi in i vardagsrummet, där Josefine planterat växter som elefantöra och dracaena i mönstrade krukor och placerat ut mässingsljusstakar och glasföremål på bänkar och golv.
– Jag är glad att jag kan hjälpa till och vattna blommorna, säger Mårten och skrattar.
Fem låtar som du inte visste att Mårten Sandén skrivit
- ”Stay the night” med Alcazar
- ”You got me going crazy” med Charlotte Perrelli
- ”If you really wanna know” med Eddie Medusa
- ”Gone” med Bodies Without Organs
- ”Välkommen hem” med E.M.D.
Mårten Sandén kan visserligen inte flyga. Men 61-åringens superkraft är minst lika användbar: en förmåga att fullständigt gå upp i sina intressen, lära sig allt om dem. Det har hjälpt honom i jobbet som en av landets mest firade ungdomsförfattare. Men det började långt tidigare.
Punken fick fart på kreativiteten
Det började med punk.
Som barn var Mårten länge en vanlig, lite lat kille från Lund som gillade musik och böcker.
Men i tonåren började han lyssna på punkmusik. Han älskade låtarna och stilen och gick helhjärtat in punken. Tillsammans med kompisar i Lund ordnade han konserter med hjältarna Ebba Grön och Lustans Lakejer, gjorde fanzines och startade bandet D.Kon. Gruppen medverkade på samlingsskivan ”Punk är trevligt – Jazz är farligt” med klassisk falsksång och burkigt ljud.
Med liv och lust skrev Mårten punklåtar och efter hand hörde andra band av sig för att få hans sånger. Den dedikerade tonåringen tyckte det var allt roligare att skapa nya alster och han blev även anlitad av andra band, utanför punksfären.
Bild: Kristina Sahlén
Yogapallen är en av Mårten Sandéns favoritprylar. Han är utbildad personlig tränare och tränar gärna handstående med hjälp av pallen.
Mina tre favoritprylar
- Yogapallen: Om man kan yoga, vilket jag inte kan, så kan man säkert göra en massa grejer med den. Jag använder den för huvudstående och balansövningar.
- Gitarren: Gretsch, Electromatic. Det är en halvakustisk, så den låter även utan förstärkare. Jag använde den jättemycket för kanske tio år sedan när jag snöade in på Kentucky thumbpicking, en gitarrteknik där man spelar bastoner med tummen.
- Datorn, Macbook: Jag har Mac, som många författare och musikskapare. Den är gjord för kreativa jobb. Jag behöver aldrig tänka på att jag använder datorn, utan jag kan den så bra att jag bara gör saker.
Det hela växte, Mårten gick ännu mer upp i musiken och lärde sig allt han kunde om låtskrivande. Han utvecklades under resor till Nashville i USA, träffade legendarer som skrivit Elvis-låtar, skaffade en studio.
Till slut anlitades han av stora bolag, skrev hits till Melodifestivalen och samarbetade med svenska artister som Alcazar och Charlotte Perrelli och E.M.D. Allt tack vare en enträgen glädje att skapa.
Tre frågor till Mårten
”Ingen märker om jag byter inriktning eller jobb.”
– Du är väldigt envis, säger Josefine.
Mårten nickar.
– Jag skulle säga nästan manisk. Jag är så luststyrd. Vi pratade om ADHD någon gång, men jag har faktiskt lätt för att koncentrera mig.
”Var helt manisk på Tintin”
I hyreslägenheten finns olika spår av Mårtens många specialintressen, särskilt i bokhyllorna. En hylla är fylld av Tintin-böcker, med en sällsynt nyutgåva av albumet Tintin i Sovjet.
– Ett tag var jag helt manisk på Tintin. Jag gick med i Svenska Tintinföreningen, lärde mig massor om Hergé och läste alla albumen på franska.
Längre bort på samma hylla står boken Den franska grammatiken, ett spår från när hela familjen åkte på språkresor till Frankrike och Mårten gick upp i språket som han nu behärskar. För tillfället är det persiska som gäller. Tidigare har han lärt sig italienska och rumänska med samma frenesi.
Vad händer med dig i perioderna när du går upp i saker?
– Jag får väldigt mycket energi. Det är som att jag laddar batterierna på något sätt.
Så vad är din senaste mani?
Mårten hämtar en liten träpall som står på golvet i vardagsrummet.
– Det är en yoga-bänk, en typisk grej som jag snöat in på. Jag testade den en gång hos en kompis och sprang hem direkt och beställde en egen.
Mårten har nyligen utbildat sig till personlig tränare. Han dyker ner i bänken med huvudet före, ställer sig på händer och fortsätter att prata uppochner.
– Jag använder bänken för huvudstående och balansövningar, säger han och blir allt rödare i ansiktet.
Utbildad psykolog som startade skivbolag
På hyllorna i vardagsrummet finns också psykologiböcker. Mårten ägnade fem år till att utbilda sig i yrket. Men alla musikframgångar gav honom ingen tid att jobba som psykolog. Runt millennieskiftet drev han istället ett skivbolag med sådan intensitet att han höll på att bli utbränd.
Bild: Kristina Sahlén
Mårten Sandéns böcker är översatta till många olika språk.
Numera är han framför allt barnboksförfattare. En mycket framgångsrik sådan, med bland annat Petrini-deckarna som slukats och älskats av barn under 20 års tid. I bokserien löser tvillingarna Peter och Petra brott i Lund.
– Lund är som en minnesbank. Jag plockar väldigt mycket från min uppväxt till böckerna. När jag skriver om en skola är det ju min gamla skola jag skriver om. Och när jag skriver om en skurk så tänker jag på någon riktigt jävlig person som jag stötte på i stan som liten.
Fått Astrid Lindgren-priset
Mårtens böcker har översatts till elva språk, han är ledamot av Svenska Deckarakademin och har precis som storheter som Maria Gripe, Barbro Lindgren och Henning Mankell tagit emot det prestigefulla Astrid Lindgren-priset.
Men trots stora framgångar inom två kreativa branscher vet få vem Mårten Sandén är, än mindre hur han ser ut. Vilket passar honom utmärkt.
Under ett samarbete med Orup och Lena Philipsson stod han en gång mellan de två kända artisterna på en trottoar. Alla runt om tittade åt trions håll och Mårten kände direkt att han inte trivdes med uppmärksamheten.
– Det är skönt att kunna ha ett vanligt liv. Och kunna röra sig fritt. Det är ingen som tittar på mig när jag går på stan. Jag hade nog blivit ganska besvärad av det.
Allt kommer över tröskeln
- Namn: Mårten Sandén.
- Ålder: 61 år.
- Gör: Författare, låtskrivare och ordförande i Klys (ett samarbetsorgan mellan olika förbund för bland annat författare, journalister, bildkonstnärer och musiker).
- Bor: Hyresrätt på 90 kvadrat (inklusive förråd) på Södermalm i Stockholm.
- Utbildning: Utbildad psykolog.
- Familj: Frun Josefine, döttrarna Minoo, 17 år, och Golda, 14 år. Har också två vuxna söner från ett tidigare förhållande.
- Hyra: 15 300.
- Kommer inte över min tröskel: Eftersom vi är fyra som bor här så kommer nog det mesta förr eller senare över vår tröskel, som fåniga leksaker och Tiktok. Vi är nog ganska toleranta.
Mårten Sandén vet att pengarna låtskrivare drar in inte är lika stora längre, sedan musik via nätet slagit ut skivförsäljningen. Han vet också att hans nästa bok kan bli en flopp.
– Så det är väldigt skönt med hyresrätt, framför allt här i Stockholm där alla bara går och oroar sig för sina lån, med räntehöjningar och sånt.
Mårten oroar sig inte. Det finns för många roliga saker att hitta på. Han tar ner en glänsande gulsvart gitarr från väggen i vardagsrummet och börjar knäppa på strängarna, först med tummen och sedan med de andra fingrarna. Det han gör kallas Kentucky thumbpicking, en komplicerad teknik som skapar ett säreget sväng.
– Det är en av de här grejerna som jag ägnat mycket tid åt. För det är rätt invecklat. Man får sitta och kolla exakt hur de här plockmönstren fungerar, säger Mårten.
Han spelar en countrydoftande slinga i moll. Fokuset är totalt och det händer något. Tonerna lyfter över golvet, börjar sväva. De flyger.