Bild: Susanne Kronholm

Influencern Maxine visar smutstvätt och diskberg på Instagram: ”Jättemånga fördomar om oss i hyresrätt”

Sociala medier har blivit en plats för skryt och perfektion. Maxine Nordlindh har valt att gå mot strömmen och publicerar den ofiltrerade vardagen med stök, smutstvätt och diskberg. Ett framgångskoncept som välkomnas av följarna.

Det är 2017. Ett riktigt jävla skitår. Någon annan formulering kan Maxine Nordlindh inte hitta.

Hennes mamma gick bort hastigt, pappan blev sjuk. Sen gick det stundande äktenskapet åt helvete också. Hon hade haft möhippa och köpt brudklänning. Inbjudningskorten var postade. Men bara några månader innan fick fästmannen spel, gjorde slut och tog med sig lägenheten. Frisörsalongen hon arbetade på lades ner.

Där stod hon, i sorg över mammans bortgång, arbetslös, bostadslös och hjärtekrossad med en pappa som inte mådde bra. Inom bara några månader hade alla trygghetspunkter ryckts undan för henne och hon hade inget att luta sig tillbaka mot.

Bild: Susanne Kronholm

Då och då har Maxine Nordlindh livestreams där hon interagerar med följarna. Ibland har hon olika teman, som föräldraskap och ekologisk hud- och hudvård. Men oftast sitter hon mest och snackar.

Den här historien hade kunnat sluta där, men i stället tog livet en tvärvändning.

Vad Maxine Nordlindh inte visste då var att några kompisar fått nys om en populär SVT-reality. Folk skulle gifta sig i tv utan att varken setts eller pratats vid innan de sa ja till varandra. I ett riktigt giftermål. Eftersom hennes Tinderdejtande varit katastrofdåligt valde hon att söka.

– Jag hade inte ens sett programmet utan kollade efter att jag sökte. Sen låg jag och hulkade inne i sängen för det var så fint och att jag hoppades få komma med. Sen minns jag att jag tänkte att “jag ska faan komma med, för jag förtjänar det,” säger Maxine Nordlindh och skrattar.

Fakta. Maxine Nordlindh

Ålder: 33

Gör: Mammaledig ekofrisör och influencer vid sidan

Bor: Hyrestvåa i Farsta strand

Storlek: 63,5 kvadrat

Hyra: 6449 ”Jaha, det har höjts lite nu tydligen”

Kommer inte över min tröskel: ”En person med ofräscha värderingar. Och oxfilé.”

Vi står i dörröppningen till en lägenhet i Farsta strand. En barnvagn blockerar halva hallen och en knuten soppåse står lutad mot berget av skor, som det ju gör hemma hos folk.

Det var Emil Nygren från Herrljunga som stod där framme vid altaret – en, enligt produktionen, “perfect match”. Fyra veckor efter bröllopet valde de att fortsätta vara gifta och är det än i dag, nästan tre år senare. Nu bor de tillsammans i hyrestvåan på 63 kvadrat med en ny liten krabat; dottern Nemi.

Bild: Susanne Kronholm

Maxine Nordlindh gav sig sjutton på att komma med i Gift vid första ögonkastet på SVT. Det var hennes tur nu, efter all skit. Och bra blev det. ”Jag är så lycklig nu,” säger hon.

Äntligen förstahandskontrakt – elva år senare

Det var på våren 2018 som Maxine Nordlindh flyttade in i lägenheten, elva år efter att hon ställt sig i kö hos Bostadsförmedlingen. Hon beskriver en förväntan som finns på att äga sin egen bostad och synen på att hyresgäster inte är lika bra som de med bostadsrätt.

– Det finns jättemånga fördomar mot oss som bor i hyresrätt, som att vi inte lyckats bara för att vi bor här. Det finns en norm som säger att man ska ha en bostadsrätt och det gör ju att det blir mer klassuppdelat. Samhället ser på oss i hyresrätt med andra ögon, som att vi inte är lyckliga, säger Maxine Nordlindh.

Hur ser du på det?

– Men det är skitsnack. Jag är superlycklig här. Folk tror att man inte har riktigt samma utbildning och ingen bra inkomst om man bor i hyresrätt. Men vadå, vi har det bra. Men det kostar heller inte så mycket att bo här och det är ganska skönt.

”Alla andra på Instagram bor ju så jävla fint och jag blir skittrött på att det är det enda som syns”

Maxine Nordlindh

Maxine Nordlindh – den eviga rebellen

I dag ser livet helt annorlunda ut mot vad det gjorde för bara några år sedan. Depressionen har bytts ut mot lycka och ensamheten är utbytt mot kärlek och trygghet. Maxine Nordlindh själv växte upp på Solsidan där tydliga normer, ideal och en bild av hur man ska leva fick henne att göra revolt. Hon gick tvärtemot och gör det än i dag.

– Jag är ett vuxet barn och en evig rebell. När alla bara visar massa fint på Instagram blir jag döprovocerad och måste vara tvärtom. Jag kan inte relatera till det där, för mitt liv ser inte ut så.

– Jag bor inte i en flashig bostadsrätt där allt går i någon slags puderfärg och vitt. Om jag har allt i vitt så går det åt helvete; Nemi kommer ju spy och bajsa ner precis allt.

Bild: Susanne Kronholm

Visar upp ofiltrerade vardagen

Av irritationen över influencers perfekta inredningskataloga hem har Maxine Nordlindh satsat på ett Instagramflöde i total motsats, med det stående inslaget: “Rapport från verkligheten”. Där får de dryga 40 000 följarna ta del av direkta nedslag från vardagen med tvätthögar, diskberg och smuliga golv.

– Alla andra på Instagram bor ju så jävla fint och jag blir skittrött på att det där är det enda som syns. Själv har jag massa småkryp i köket som håller på att äta upp min dyraste växt, säger Maxine Nordlindh med ett hopplöst skratt.

– Det har varit bra både för mig som kreatör och privatperson att visa saker som inte är polerade. Jag mår bra av det då jag får höra att det är okej att leva såhär. Och andra känner nog likadant när de ser det.

Fakta. Mina tre favoritprylar

  1. Pattkrukan: “Det var en följare som gjorde den till oss och skickade. Den är ball.”
  2. Luftfuktaren: “Den fick jag av Emil i morsdagspresent innan Nemi kom. Den är fin och passar perfekt här”
  3. Saltlampan: “Den är ju helt gjort av salt. Den sprider god energi här i hemmet.”

Bild: Susanne Kronholm

Ansvar att använda sin plattform

En annan del i den ofiltrerade vardagen på sociala medier är att Maxine Nordlindh även delar sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Under flera år kämpade hon mot en ätstörning som hon i dag är friskförklarad från. Och när hon var 18 fick hon äntligen svar på varför hon haft det tufft i skolan – stavat med fyra bokstäver; ADHD.

– Världen är inte gjord för att du ska lämna mallen som alla föds i och man ska få plats innanför ramarna. Om man går utanför är man ett barn med problem och därför funkade inte skolan för mig. Jag sa att det var något i mitt huvud, men mina föräldrar trodde att jag var dum, korkad eller bara slö.

”Jag är ju en helt vanlig människa som bor i ett helt vanligt hem.”

Maxine Nordlindh

När hon väl fick sin diagnos hoppade hon av gymnasiet eftersom hon inte fick den hjälp hon behövde och för att det helt enkelt inte gick. I stället fick hon hjälp med arbetsträning och gick därefter en frisörutbildning privat. I dag har hon format sitt liv efter hur hon fungerar på ett sätt som gör att hon inte behöver medicinera för sin ADHD. Det gör att det, i vardagen, nästan inte märks att hon har diagnosen.

– Men så fort det kommer hem ett brev med mycket text spricker min fasad direkt. Ett korthus som bara rasar i ett nafs, säger Maxine Nordlindh.

Känner du ett ansvar att använda din plattform till att prata om sånt här?

– Ja, för det är så vanligt och alla som har det känner sig ensamma trots det. Jag är ju en helt vanlig människa som bor i ett helt vanligt hem. Men jag har varit på tv och då blir jag en ovanlig människa, tydligen. Genom att visa att “även jag” har problem så har folk lättare att ta det till sig på något sätt. Jag tror att det är viktigt att offentliga personer vågar visa verklighet och att man inte alltid mår bra. Men vi är som vilka människor som helst, vi bara råkade gifta oss i tv.

Bild: Susanne Kronholm

Maxine och maken Emil bor tillsammans i hyrestvåan i Farsta Strand. Den har utrymme för alla familjens behov. Emil har till och med köpt en träningscykel. ”Men den är det ju bara han som använder,” säger Maxine Nordlindh och skrattar.

En blev två – som sen blev tre

I december fick paret tillskott av dottern Nemi som redan andra dagen i livet drabbades av kolik. Därefter följde månader av konstant skrik och kaskadspyor utan att någon kunde svara på varför deras dotter inte mådde bra.

– Så fort vi la henne ifrån oss så vrålade hon och när man behöver gå runt i det dygnet runt blir man ju knäpp i huvudet. Vi har gråtit och det har varit hemskt verkligen. Vi kände att vi älskar ju ungen, men det här gör vi inte om.

Maxine Nordlindh ammar inte och fick kämpa hårt med BVC för att Nemi skulle få mjölkfri ersättning på recept. Efter två och en halv vecka med den nya maten var koliken som bortblåst. Även det var något som Maxine Nordlindh lyfte på sina sociala medier – som en del i “rapport från verkligheten.”

– Man måste kunna prata om att det inte alltid är så kul att vara förälder. För oss har föräldraskapet verkligen varit alla färger på kartan. Nu är hon helt ljuvlig och det är helt fantastiskt att vara mamma till henne.