Välkommen till minnespalatset: Jonas von Essen bjuder in

Han har gått fram som en skördetröska i tv:s frågesporter, vunnit VM i minne och memorerat 100 000 decimaler på pi. Men Jonas von Essen menar att hans största talang INTE är att komma ihåg saker – utan en helt annan förmåga.

Jonas von Essen lutar sig över soffbordet.

– Blir jag presenterad för tio personer så tänker jag på något att associera deras namn med. Du heter Lisa. Då föreställer jag mig Lisa Simpsons taggiga hår på dig. Och du heter Gustaf. Då tänker jag på Katten Gustaf, så du får kattdräkt och morrhår.

Han har just förklarat två grundstenar i minnesteknik.

Bild: Lisa Thanner

För det första att det är enklare för oss att minnas bilder än ord. För det andra att det är bra att koppla ihop flera olika bitar av information. Då har hjärnan lättare att göra det till ett minne.

En tredje sak vår hjärna är bra på är att orientera sig i rummet. Därför kan man skapa så kallade minnespalats. En sorts fantasipromenader genom välbekanta miljöer, där man placerar ut det man vill minnas längs vägen.

Det var som att upptäcka en hemlig superkraft

Jonas von Essen

Den första kontakten med minnesteknikerna kom 2012, genom en lånebok från biblioteket i Skövde. 21-årige Jonas von Essen testade några av knepen – och märkte att de funkade. 

– Det var en chock. Det var som att upptäcka en hemlig superkraft, att det gick att lagra omöjliga mängder information, säger Jonas.

Fakta: Så bygger du ett minnespalats

  • Föreställ dig en plats eller miljö som du känner till väl. Det kan vara allt från en byggnad till en väg, dina egna kroppsdelar eller annat.
  • Associera sakerna du vill minnas till olika bilder. Placera sedan ut dem i tur och ordning längs din rutt genom miljön.
  • Tekniken med minnespalats är känd sedan antiken.

Det som började med en fascination för en bok är idag hans levebröd. Och det sätter påtagliga spår i lägenheten.

I taket mot inre väggen hänger en neddragbar green screen. Den använder Jonas von Essen när han spelar in sina instruktionsfilmer för Youtube.

Vinstcheck från tv

När han först rullar ner duken inför vår fotografering så hakar den i en stor vinstcheck från Smartare än en femteklassare.

På bordet intill checken finns en prototyp till ett nytt sällskapsspel från Alga, med Jonas von Essen på locket. Och på skrivbordet tvärsöver rummet ligger två hjärnor. Det är 3D-printade modeller av Jonas egen.

Fakta: Tre favoritprylar

Kopia av min egen hjärna:

”Forskaren Malin Björnsdotter hörde av sig till minneslandslaget och ville scanna våra hjärnor med en magnetkamera. Sedan har hon gjort 3D-utskrifter som är utställda på Universeum nu. Det känns absurt att en liten skrynklig geléklump innehåller allt jag upplevt och hela mitt universum. Det blir lite existentiellt.”

Bild: Lisa Thanner

Sparven:

”Min sambo Jessica har gjort den åt mig. ”Sparven” är mitt smeknamn, och jag har alltid udda strumpor.”

Bild: Lisa Thanner

Frågespel:

”Många moderna frågespel är så futtiga och innehåller bara några hundra frågor. De tar slut på en gång! Men Jessica lyckades komma över den här gamla guldklimpen, ett frågespel utgivet av Nationalencyklopedin innehållande hela 8 000 frågor! Det höll mig sysselsatt ett bra tag.”

Bild: Lisa Thanner

Bland ljussättningslampor och annat hopföst står också en träningscykel. Jonas von Essen gillar att röra på sig. Något han har med sig från uppväxten med två yngre bröder i mammas och pappas mexitegelvilla i Skövde.

– Det kunde gå ganska vilt till. Vi kunde spela innebandy i köket, pingis på köksbordet och hoppa höjdhopp i vardagsrummet. Men våra föräldrar hade stor förståelse, de uppmuntrade det, säger Jonas von Essen.

Gick upp klockan fyra

I skolan beskriver han sig som något av en teaterapa som gillade att showa. Men ingen som hade lättare att lära än andra.

Däremot hade han många olika intressen, ofta bara en kort period i taget.

 – Jag kunde få dille på någonting. När jag höll på med fotboll gick jag till exempel och lade mig klockan åtta för att kunna gå upp klockan fyra, och träna på fotbollsplanen intill vårt hus innan skolan, säger Jonas von Essen.

Jag har lätt att snöa in.

Jonas von Essen

Just förmågan att totalt gå upp i något menar Jonas är hans verkliga medfödda talang. Det är den som i sin tur har lett till allt annat han gjort.

– Jag har lätt att snöa in.

Bild: Lisa Thanner

Tränade fem timmar om dagen

När han upptäckt minnesteknikerna och insåg att Minnes-SM skulle hållas på Bokmässan i Göteborg efter sommaren, så hände just detta. Han snöade in.

– Jag satt i studentlägenheten och tränade maniskt, fem timmar om dagen, som en elitidrottare. Jag insåg att jag stött på en sport som få i Sverige utövade. Och ingen av dem tränade antagligen lika mycket som jag.     

Han vann SM. Då hoppade Jonas von Essen av lärarstudierna och började tävla på internationell nivå. Snart turnerade han världen runt.

Bild: Lisa Thanner

– Det var lite knapert ekonomiskt. Pengarna jag fick om jag vann räckte oftast lagom till att bekosta resan. Hemma hade jag börjat föreläsa lite och kunde dra in lite extra, sedan tog jag av besparingar. Men min sambo fick nog betala det mesta av hyran, säger Jonas von Essen.

Efter två segrar i Minnes-VM började han tröttna. Mer träning kunde kanske göra honom lite snabbare men det skulle ändå bara vara mer av samma.

Han började plugga IT på Chalmers, samtidigt som han satsade på medialt genomslag.

Ville sprida teknikerna

– Jag ville sprida minnesteknikerna. Sedan ville jag också testa att memorera andra typer av saker, mer fakta. Jag började med att lära mig alla svaren i senaste upplagan av Trivial Pursuit.

Deltagandet i Talang 2018 blev Jonas von Essens tv-debut. Där kom han tvåa, efter att bland annat ha memorerat de 50 000 första decimalerna till talet pi. Ett antal han senare utökat till 100 000.

Bild: Lisa Thanner

Från en bokbindare har Jonas von Essen specialbeställt en bok med tusen sidor. Varje sida har tio rader, och på varje rad står tio siffror. Det är de 100 000 första decimalerna på pi.

IT-studierna avbröts, men tv-karrriären tog fart. I rask takt följde högsta vinsterna i Smartare än en femteklassare, Muren, Postkodmiljonären och Jeopardy.

”Så himla givande”

Ett par böcker har han också hunnit skriva och föreläsningarna är det bra snurr på numera. Sambon Jessica behöver inte betala hela hyran för den här lägenheten.

– Vissa dagar är jag sugen på att hoppa på Chalmers igen, men just nu är det här så himla givande. Ett nytt mål är att använda teknikerna för att lära mig många språk, nu läser jag italienska. Vid sidan av det håller jag på med improvisationsteater, det är min andra stora hobby.

Blir det aldrig fullt i hjärnan?

– Nej. På sätt och vis blir det bara lättare att ta in nya kunskaper. Jag kan associera nya saker till gamla bilder jag redan har. Målet i framtiden är att det ska kopplas helt automatiskt.

Fakta: Jonas von Essen

Ålder: 33 år.

Bor: I en hyrestvåa på 62 kvadratmeter i Hisings Backa, Göteborg.

Hyra: Cirka 7 000 kronor.

Familj: Sambon Jessica Ahrling, bibliotekarie.

Kommer inte över min tröskel: På dörren står det ”Låt ingen okunnig i geometri här inträda”. Men jag håller inte så hårt på det.

Bild: Lisa Thanner

Jonas von Essen trivs bra i Backa, en typisk miljonprogramsförort på Hisingen. ”Jag gillar att det finns mycket skog i närheten. När vi flyttade hit var det väldigt mycket byggarbeten i området, men det har lugnat sig nu.”

Fakta: Mina tre bästa minnen

  • ”Första föreställningen med min improvisationsteatergrupp Lillebror. Ingen hade uppträtt med improvisationsteater tidigare och alla var nervösa på en spyfärdig nivå, men allt bara flöt på. När slutljuset gick upp kändes allt ljuvligt.”
  • ”När jag går hemåt på en stig genom skogen i Skövde och känner mig extremt nykär och bara så fullkomligt uppfylld av lycka och inte kan tro att jag har haft en sådan tur, kort efter att jag börjat dejta Jessica.”
  • ”Pappa hade hämtat mig från någon träning och sen hade vi börjat ha något lite djupare samtal. Det var så intressant att ingen ville avsluta det och gå in. Efter ett tag smög pappa in och smugglade med ett glasspaket ut som vi åt i bilen, så att inte mina bröder skulle se det och bli avundsjuka, haha.”