Kvinna knackar på en dörr.

Bild: Gry Ellebjerg

Så har grannarna larmat och stoppat misshandeln i hemmet

När misshandel rasar inom hemmets fyra väggar är det sällan andra vittnen med. Därför kan grannen vara den enda utomstående som uppfattar konstiga ljud och stormiga bråk. Hem & Hyra har gått igenom fällande domar i Skånes tingsrätter och undersökt grannarnas roll i domstolsberättelserna.

Hem & Hyra har gått igenom alla fällande domar för grov kvinnofridskränkning i Skånes tingsrätter mellan maj 2018 och maj 2021. Men det är långt ifrån alla som agerar. I de 51 fällande domar vi hittat nämns en eller flera grannars roll i 24 fall, alltså nära hälften.

Nio grannar har ingripit genom att enbart ringa ­polisen, och åtta har enbart vittnat i rättegång. Vid sex tillfällen har en granne öppnat sin dörr för att ge offret skydd och hjälpt henne att ringa ­polis. Grannar har avbrutit akut våld genom att knacka på dörren vid fem tillfällen, och vid ett tillfälle har en granne öppnat sin dörr för barn som ringt på under en pågående misshandel.

Här är några exempel på när grannen spelat en roll under rättegångar som lett till fällande domar:

Brott: Grov kvinnofridskränkning.
Mannen dömdes till ett års fängelse.

Den aktuella dagen hörde grannarna kvinnan skrika ordentligt på ett sätt som skar i deras hjärtan. De sprang ner och knackade på, sedan öppnade de ­dörren och gick in. De minns inte hur mannen höll, men att det var ett struptag. När de kom in i lägen­heten släppte mannen kvinnan som föll till golvet och var ledsen. De tog med kvinnan upp till sin lägenhet som då berättade om våld och svartsjuka från mannen.

Brott: Grov kvinnofridskränkning.
Mannen dömdes till ett års fängelse
.

När grannen stod och rökte kom en kvinna ut på sin balkong iklädd endast en stor t-shirt. Kvinnan bad om hjälp. Grannen frågade om hon skulle ringa 112 vilket hon gjorde. Kvinnan stod på balkongen till dess att polisen anlände. Grannen uppfattade kvinnan som panikslagen eftersom denna skakade och grät. När hon frågade om kvinnan hade ont så nickade denna.

Brott: Grov kvinnofridskränkning.
Mannen dömdes till ett år och två månaders fängelse.

Grannen hörde tre–fyra slag och skrik från lägenheten intill. Det gick att urskilja något i stil med ”fattar du inte, är du dum i huvudet, är du dum på riktigt”. Tillsammans med en annan granne ringde han polisen. Grannen har även tidigare hört liknande ljud från mannens och kvinnans ­lägenhet, det har varit bråk där tre–fem gånger i veckan. Det var dock annorlunda denna kväll, det tog liksom inte slut.

Brott: Grov kvinnofridskränkning.
Mannens dömdes till ett år och tre månaders fängelse.

Grannen bor i lägenheten under mannen och kvinnan. De umgås inte men brukar hälsa på varandra och prata när de ses på gården. Vid ett tillfälle satt grannen ute och rökte när kvinnan gick förbi i solglasögon. Grannen ­reagerade för det var inte soligt ute och kvinnan brukade inte ha solglasögon. Han reagerade även på att kvinnan verkade nedstämd. Han såg även att hon hade en blåtira ­under ögat.

Brott: Grov kvinnofridskränkning
Mannen dömdes till ett år och sex månaders fängelse.

Grannen iakttog händelseförloppet från sin lägenhet, belägen några våningar ned, i huset mitt emot. Hon iakttog hur mannen tog tag med båda händerna om kvinnans hals och tryckte upp henne mot väggen. Det såg ut som om kvinnan lyfte från marken. Därefter slängde mannen ned henne så att hon föll mot golvet. Hon såg att mannen ibland bar omkring på ett litet barn och att han skrek på kvinnan.

Brott: Grov kvinnofridskränkning.
Mannen fömdes till ett års fängelse
.

Vid halvtretiden på eftermiddagen hörde hon skrik och smällar från en av lägenheterna i våningen under. Det lät som att ljudet flyttade runt. Hon hörde en kvinna skrika ”nej sluta”. Kvinnan grät och hyperventilerade. Hon hörde också en mörkare mansröst som mumlade. I början var det uppehåll mellan ljuden men sedan eskalerade det. Hon tror att bråket pågick cirka en timme från det att hon ringde polisen första gången.