Bild: Gry Ellebjerg

Sofias granne brände flickvännens kropp med tändare: ”Önskar jag agerat tidigare”

För ett halvår sedan såg Sofias granne fräsch och sportig ut. Kvinnan som nu knackade på hennes dörr var mörk under ögonen och sjukligt mager. I dag önskar Sofia att hon ringt polisen tidigare.

Några dagar ­innan nyårsafton låg Sofia på soffan och halvsov. Hon hade just kommit hem från julfirande med sin familj när det knackade på dörren. När hon öppnade såg hon en kvinna som liknade en straffånge. Hon var av­magrad, hade mörka skuggor under ­ögonen och ett två millimeter kort blont hår.

– Det är jag som bor granne med dig. Jag vill be om ursäkt för de bråk du kanske hört. Allt är mitt fel. Jag är en ­dålig människa och min pojkvän har försökt hjälpa mig att få ordning på mitt liv. Just nu går jag runt till alla grannar för att be om ursäkt för mitt dåliga beteende.

Det tog en stund innan Sofia kopplade att kvinnan var samma person hon sett på gården ett halvår tidigare. Då hade kvinnan precis blivit sambo med sin pojkvän. Hon såg fräsch och ­sportig ut i vit t-shirt, jeans och kort lockig page. Sofia hörde sig själv säga med skärrad röst:

– Vill du komma in på en kopp te?

Våld i nära relationer sker ofta ­bakom hemmets stängda dörr. Därför är ­grannen kanske den enda som hör ­något. Hem & Hyra har gått igenom samtliga domar där straff utdömts för grov kvinnofridskränkning i Skånes tingsrätter mellan första maj 2018 till första maj i år. I hälften av ­fallen har grannarna spelat en viktig roll.

Porträttbild.

Bild: Pressbild

Nina Rung är kriminolog och medgrundare av Huskurage.

Men det är långt ifrån alla som ­anmäler. Nina Rung är kriminolog och medgrundare av föreningen Huskurage, som arbetar för att förebygga våld i nära ­relationer, och ge grannar verktyg för hur de ska agera när de är oroliga för att någon utsätts för brott.

När hon utredde grovt våld mot ­närstående var det väldigt vanligt att grannar hört och uppmärksammat vad som hänt, men de hade inte gjort någon anmälan eller agerat.

– Många förlitar sig på att någon ­annan ska göra något. Eller så tror man att det man hört inte var så allvarligt. Det är också ­vanligt att de som vill göra något inte vet hur och vad, säger Nina Rung.

Sofias hem invaderades av rök och gråt

Sofia vet allt om hur svårt och för­virrande det kan vara att bo granne med det psykiska och fysiska våldet. I några månader levde hon vägg i vägg med en brottsplats. Det var som att hon lade ett pussel med förbundna ögon.

– Du hör inte slagen. Du hör buller och saker som välter och sen blir det tyst direkt efteråt. Du tänker: vad ­hände nu? Åkte ett mjölkpaket i golvet eller vad var det? Kan jag ringa för ett buller som varade i kanske en sekund? Ska jag ringa polisen nu? Eller?

Sofia bodde i uppgång E och paret i F. Hennes ­väggar vette mot deras kök och badrum. När sanningen kom fram ­reagerade alla som träffat ­mannen på samma sätt: ”Va!? Han?! Skojar du?” ­Sofia ­beskriver honom som en ung hipsterkille, vältränad, snygg, ägnade sig åt yoga och hade en hög ­position inom vården. För hennes singelvänner var han ett kap.

Men att allt inte stod rätt till förstod hon när haschröken från hans lägenhet slingrade sig in till hennes. Han ­spelade dessutom hög klubbmusik, gärna en vanlig onsdag halv tolv på natten.

Du hör inte slagen. Du hör buller och saker som välter och sen blir det tyst direkt efteråt. Du tänker: vad ­hände nu?

Sofia

Några gånger i halvåret klagade Sofia, bad honom sänka volymen och fimpa så hon slapp röken. I början hade de en ok grannkontakt men allt eftersom ­klagomålen ökade blev den kyligare.

– Det som är knepigt är att du bor granne med den här respekterade personen som har en hög position inom sitt yrke. Du bor granne med honom i över fyra år, sen blir han sambo och allt blir kaos. Långsamt går det upp för dig att det är något som inte stämmer men du vet inte vad.

Kvinna knackar på en dörr.

Bild: Gry Ellebjerg

Hösten när kaoset började var Sofia borta mycket i jobbet. De gånger hon var hemma började hon höra intensiva samtal och upprörda röster från andra sidan väggen. Det var gråt från en man och gråt från en kvinna. Det kunde hålla på långt in på nätterna. Ljuden var så pass störande att hon och en väninna knackade på och bad dem att lugna ner sig.

I samma veva fick hon ett mejl av hyresvärden. De höll på att utreda störningarna som kom från parets ­lägenhet. Tydligen hade många i huset klagat. Nu bad värden om hjälp. Kunde hon skriva ner tid och datum varje gång hon hörde något konstigt? Sofia kände lättnad.

Äntligen kanske musiken och haschröken skulle upphöra och huset få lugn och ro. Hon gillade att spela med öppna kort. Därför gick hon över till mannen för att berättade om värdens utredning och att det var skarpt läge med stor risk för att han skulle förlora sin lägenhet.

Han öppnade halvnaken med en handduk virad runt midjan. Innan Sofia fick en syl i vädret höll han en lång monolog om allt och inget.

”Din jävla psykopat, hora!”

I november och december fortsatte störningarna med enstaka buller. Lägenheterna var lyhörda men inte så pass att hon kunde höra vad de sa förutom vid ett tillfälle då hon tydligt hörde. ”Din jävla psykopat, hora!”

Sofia fick allt svårare att sova. Hon hade långa mejllistor med klockslag och datum där hon antecknat alla störningar.

– Jag kände mig ganska maktlös och förbannad.

Hon reagerade på att hon allt oftare hörde rinnande vattenkranar men hon förstod inte varför. Hon hörde fler dunsar som om någon gick in i en möbel. Var det kanske en stol som föll till golvet?

En kopp kaffe eller te.

Bild: Gry Ellebjerg

Vändpunkten kom några dagar innan jul. Ljuden kom oftare och blev så höga att hon slutade tveka. Nu ringde hon polisen. Hon hade ingen aning om vad det skulle leda till. Sofia åkte hem och firade jul med sin familj i en annan del av Sverige och försökt släppa tankarna på sina grannar.

Det var först när hon var tillbaka i lägenheten strax innan nyår och fick se den avmagrade kvinnan utanför sin dörr som hon förstod allvaret.

När de drack te frågade Sofia flera gånger om kvinnan blev slagen av sin pojkvän men hon fick aldrig något svar. Tvärtom berättade kvinnan om och om igen hur känslig han var och att det var hennes fel att han blev arg.

De träffades vid ytterligare ett tillfälle och höll sen kontakt på sms. Sofia försökte hjälpa och stötta kvinnan så gott hon kunde.

Efteråt frågade jag mig själv om jag borde ha märkt något tidigare. Men hur fan skulle jag gjort det? Det är inte olagligt att gräla. Det är inte olagligt att tappa upp bad.

Sofia

Två månader senare misshandlade mannen kvinnan grovt. Hon blev svårt skadad men överlevde. Han häktades och ställdes inför rätta.

Sofia vittnade och det var först när hon läste domen som hon fick veta vad som hänt. Det som överraskade henne var att han faktiskt hade misshandlat henne. Att han hade klippt hennes hår, slagit ut hennes tand, bränt hennes ansikte och kropp med en tändare och tvingat henne att ta timslånga bad.

– Det är så vidrigt! Nu vet jag att han satt bredvid och analyserade henne och att hon skulle ligga där i badet och bara ta emot medan han talade om allt som var fel på henne och varför hon var en så dålig människa.

– Efteråt frågade jag mig själv om jag borde ha märkt något tidigare. Men hur fan skulle jag gjort det? Det är inte olagligt att gräla. Det är inte olagligt att tappa upp bad. Men det jag tar med mig är att jag borde ringt redan vid de konstiga grälen. Om polisen kommer – vad är det värsta som kan hända? Att du haft fel? Att det kan bli lite pinsamt.

Mannen dömdes för grov misshandel och grov kvinnofridskränkning. Förra året anmäldes 16 461 misshandelsfall mot kvinnor i en närstående relation i Sverige. Det är en ökning med 2 200 från 2019.

Nina Rung menar att en liten handling från en granne kan göra en väldigt stor skillnad för någon annan.

– Även om det kanske innebär ett visst obehag att agera genom att fråga hur det är, knacka på eller ringa polisen tar det inte jättemånga minuter av ditt liv. Den lilla handlingen från dig kan göra en väldigt stor skillnad för någon annan. Om vi förstår vår möjlighet att göra skillnad tror jag att fler kommer att ta den.

För att skydda den våldsutsatta kvinnan, Sofia och hennes grannar är Sofia ett fingerat namn.

Fakta. Misstänker du våld hos grannen? Gör så här:

Fråga. Om du ser en granne du är orolig för kan du gå fram och säga: ”Vet du, jag är orolig för dig. Jag hör de här ljuden. Jag vill bara kolla att allt är ok.”
Gör en orosanmälan. I de fall du är orolig för att barn far illa, gör en orosanmälan till socialen. Den kan du göra ­anonymt även om det är bättre att du uppger ditt namn så att socialtjänsten kan återkomma till dig med frågor och din anmälan tas också på större allvar.
Följ ljuden. Om det är en akut situation men du är ­osäker på var ljuden kommer ifrån: Gå runt i huset och lokalisera ljuden. Om du vet i vilken trapp, våning och ­lägenhet bråket pågår underlättar det för polisen. Det ger dessutom bra vittnesuppgifter.
Knacka på. Säg: ”Jag hör det här och undrar vad det är som pågår? Kan jag göra något?” Om det inte känns tryggt att knacka på själv – ta hjälp av en annan granne. I många fall är det knackningen som gör att våldet avbryts och det kan rädda liv. I vissa fall tar det långt tid för polisen att komma fram, i de fallen är det extra viktigt att fort­sätta knacka tills polisen är på plats. Samtidigt är det viktigt att skydda sig själv. Om det är obehagligt att stå kvar – gå därifrån – medan du också ringer polisen.
Källa: Huskurage