Föreningsprofil ville utnyttja Mika och sökte sexslavar: ”Du kommer att fostras till lydnad”

När Mika flyr från pojkvännen som våldtog henne uteblir stödet från samhället. Räddningen blir en lokal hjälporganisation. Men den ledande profilen, Karl, vill inte bara hjälpa. Han vill sälja Mika till andra män och drömmer om en gård med slavar.

När Mika genom förtur för våldsutsatta kvinnor får en lägenhet i en stad långt från sin tidigare pojkvän, har hon bara en väska med sig.

Hjälporganisationen och den ledande profilen, Karl, ser till att Mika får möbler och kläder. Föreningen hjälper henne att överklaga ett beslut när socialtjänsten nekar Mika ekonomiskt bidrag till flytten.

– Jag hade ju ingenting när jag kom till stan så det var till väldigt stor hjälp. Jag fick även låna pengar av honom privat för att köpa mat, berättar hon.

Karl har planer på att hjälporganisationen ska driva ett kafé där Mika kan jobba. Det lockar eftersom hon har dragit på sig skulder under flykten från pojkvännen.

Skadad i ryggen, traumatiserad av våldtäkterna och med skyddad identitet, sätter Mika hoppet till Karl.

– Han sa att jag inte skulle oroa mig utan att det ekonomiska skulle ordna sig.

Fast något skavde. Mika fick en olustig känsla utan att riktigt kunna sätta fingret på vad det var.

Bild: Anna Rytterbrant

I två år har Hem & Hyra följt Mika på vägen ut ur ett våldsamt förhållande och hur hon levt med skyddad identitet. Artiklarna visar hur samhället misslyckas att stötta kvinnor som lämnar relationsvåld. Hjälpen är i stället slumpartad.

Hjälper samhällets svaga

Karl är sedan länge förtroendevald på kvartersnivå inom Hyresgästföreningen, men har tills nyligen haft uppdrag även på kommunnivå.

Han är dessutom känd för sitt arbete med en helt annan förening som hjälper utsatta. Flera gånger har han framträtt i lokala medier och berättat om sin hjälpverksamhet, dit många skänker prylar som sedan ska ges vidare till behövande.

Den här verksamheten är så etablerad att den aktuella kommunen vänder sig till honom. Våldsutsatta kvinnor som får en skyddslägenhet kan få hjälp med att möblera upp sitt nya hem.

– Runt åtta–nio kvinnor har fått hjälp av honom. I stort sett har det fungerat bra även om han ibland kan lova saker som han sedan inte håller, säger en anställd på socialkontoret.

Bdsm-sex och försäljning

Men det finns en annan sida av Karl. En som inte är framträdande i media.

Det inser Mika när Karl – medveten om Mikas utsatta bakgrund – allt oftare börjar prata om sex med henne.

Han föreslår att hon kan tjäna pengar på att sälja sexuella tjänster. Det skulle kunna göra henne skuldfri.

– Han sa att det går att tjäna stora pengar på att vara domina (en dominant kvinna, reds anm) eftersom de är så få. Han ville lära upp mig till det. Men jag skulle aldrig kunna göra någon illa , berättar Mika.

Karl tjatar till sig en bild där Mikas bröst syns. Bilden använder Karl som profilbild till ett konto på en sexsajt, utan att Mika vet om det.

– Egentligen ville jag inte det men han tjatade och tjatade tills jag gav upp.

Först i efterhand berättar han för henne om kontot.

Bild: Anna Rytterbrant

Efter flera månader i en ny lägenhet får Mika tag i en flyttfirma som kan hantera skyddade personuppgifter. Första tiden sov hon på en tunn madrass på golvet, sedan fick hon saker från den lokala hjälporganisationen. Dubbla hyror gav henne skulder.

Annonserar efter slavar

När Hem & Hyra kontrollerar Mikas uppgifter hittar vi mycket riktigt kontot och bilden. I presentationstexten står det om ett dominant par som söker – manliga slavar.

Det handlar om att ta över slavarnas liv och att utnyttja dem både sexuellt men även på andra sätt, till exempel för att städa. Texten avslutas med att ”paret” planerar att skaffa en gård för ”både manliga och kvinnliga slavar” och att de vill starta en bdsm-förening.

Från det här kontot har sedan minst tre annonser skapats på sajten. Två av annonserna handlar om att få tag på slavar medan den tredje har en annan inriktning.

Ett meddelande på en mobil.

Bild: Anna Rytterbrant

Karl sänder ett sms till Mika med ett prisförslag.

Här är det Mika som är lockbetet. Även om hon inte ska utföra några direkta sexuella tjänster är det hennes kropp som Karl bjuder ut. Dock utan att nämna något om pengar i texten. Det skulle strida mot sajtens regler.

Men i Mikas telefon finns en sms-konversation mellan henne och Karl där han frågar om hur mycket de ska ta betalt för att hon ska visa sin kropp. ”Är 1000:- lagom?” står det i meddelandet.

Vid det här laget börjar Mika spela in deras samtal för att dokumentera hans beteende.

I en inspelning där Karl talar om annonserna på sajten – hörs han tydligt säga:

”Vad ska vi ta för ett ligg, 10 000? Inget analt, inget sug. Bara kn*lla?”.

Städslavar och fler kvinnor att sälja

På inspelningen hör vi också Karl prata om två slavar som han säger sig ha fått kontakt med. Han vill ta över de potentiella slavarnas ekonomi och berättar ingående för Mika vad de tjänar i månaden. Samtidigt förklarar han att de kan bo hemma hos honom – i en städskrubb.

”Då får dom bo två stycken där inne. Då får de turas om. De får sova skavfötters”, hörs Karl säga.

Hans hjälporganisation erbjuder även dödsbostädning, något som Karl tänker att slavarna kan syssla med i framtiden.

”Plus att de gör (…) städjobb. Som vi tar betalt för. Och tjänar pengar på. Vi får fostra dem till duktiga städare”, hörs han säga.

Karl är även på jakt efter andra kvinnor som han kan tjäna pengar på. Lite som i förbigående frågar han Mika: ”Du, ska vi ha nån tjej som kan kn*lla in pengar åt oss också?”.

Ett foto av ett sms i en mobil.

Bild: Anna Rytterbrant

Karl beskriver i ett sms till Mika hur slavarna ska användas.

”Slavinna43” gör entré

För att ta reda på mer registrerar sig Hem & Hyra på sexsajter som Karl nämner på inspelningarna.

Det rasslar till i mejlkorgen: många är intresserade av kontot ”Slavinna43”. Karl verkar dock vara inaktiv.

Men så plötsligt dyker ett nytt konto upp: ”dominant_man2024”. Det saknar bild, men vi misstänker att det är Karl eftersom texten påminner om hans intressen.

”Söker undergivna män och kvinnor att äga, Du kommer att fostras till lydnad. Jag har även en domina som kommer att hjälpa till. /…/”.

Vi bestämmer oss för att ta kontakt med den vi tror är Karl via ”Slavinna43”.

Inte olagligt att annonsera efter slavar

Att annonsera om en slav på det här sättet är inte brottsligt. Men man rör sig i gränslandet mellan lagligt och olagligt, även om personen i fråga frivilligt har gått in i en sådan relation.

Det berättar Jessica Wenna, senior åklagare vid åklagarkammaren i Västerås.

Hon betonar att varje fall är unikt och att det därför är svårt att uttala sig generellt.

Närbild på kvinna som tittar in i kameran

Bild: Per Groth

Jessica Wenna är senior åklagare vid åklagarkammaren i Västerås.

– Rent allmänt kan man samtycka till ett visst våld – men inte till allvarligt våld. Där kan man uppnå en gräns beroende på vad som sker i det enskilda fallet, säger Jessica Wenna.

På bandinspelningarna hör man Karl prata om hur mycket de ska ta för att få ha sex med Mika. Men någon sexförsäljning skedde aldrig och Hem & Hyra har inga bekräftade uppgifter om att Karl medverkat till att andra kvinnor sålts.

Det finns därmed inga bevis på att Karl gjort sig skyldig till koppleri eller försök till det brottet.

Eftersom det inte gick att identifiera Mika var det heller inte brottsligt att lägga ut bilden på hennes bröst.

”Gangbangkungen” svarar

Två timmar efter att vi sänt vårt meddelande får vi svar från den vi misstänker är Karl.

Han skriver att han är erfaren och naturligt dominant ”Är arbetsledare på /…/ förening. Van att styra och ställa.”

En konversation i en app.

Bild: Skärmdump

Karl beskriver ett belöningssystem och att pengar kommer vara inblandade.

Han skriver att han tycker om att ordna så kallade gangbangs i olika städer men vill inte diskutera pengar på kontaktsidan ”utan på kik, sms eller samtal”.

Frågan om Karl faktiskt är beredd att sälja en kvinna är central. Därför skapar vi snabbt ett konto på kik, en chattapp där identiteten är dold.

På kik skriver Karl under namnet ”Gangbangkungen”. Han duckar på frågor om försäljning. Men skriver att han ska se till att det kommer in pengar och att ”pengar kommer att vara involverade men på ett lagligt sätt”. Han nämner till exempel att han har planer på att starta en bdsm-förening med medlemsavgift.

Vi chattar några dagar. Sedan stämmer vi träff.

”Det var hon som började”

Han väntar sig en undergiven kvinna men möts i stället av Hem & Hyras reporter. Karl finner sig dock snabbt. Ler till synes obekymrat och föreslår omgående att vi ska hitta ett bättre ställe att prata på.

Han har mycket att säga, berättar om sin sexualitet och förklarar att han inte har något att skämmas för.

Ett brunt ridspö

Bild: Anna Rytterbrant

Ett ridspö som Karl lämnat kvar hos Mika.

För Karl hävdar att det var Mika som började prata om sex, att hon var nyfiken på bdsm och att de skapade annonserna tillsammans.

Hon gick igång på det, det var hon som började. Men det var en fantasi som vi hade tillsammans, hävdar han.

Felformulerad fråga

Han säger att det aldrig var tal om att sälja Mika till andra män. Att han använde bilden på hennes bröst förklarar han med att det var hon som ville känna sig attraktiv.

Även om det skulle vara på det sättet, är det då lämpligt att prata om sådana saker med en kvinna som precis tvingas fly från sin pojkvän? Karl tycker att frågan är felformulerad eftersom han inte håller med om att Mika är särskilt traumatiserad och heller inte i underläge gentemot honom.

I stället hävdar han – felaktigt – att Mika inte har flytt från ett våldsamt förhållande.

”Det luktade liksom – gammalt sex”

Chattandet på sexsidan och i appen Kik gör att vi kan kontrollera att Mikas uppgifter stämmer. Vilket de gör, på punkt efter punkt.

Vårt möte med Karl gör även att vi får ytterligare två saker bekräftade:

1. Han har tagit med Mika till ett ställe där folk har sex öppet. Enligt Karl var det för att Mika ville det, men hon hade tidigare berättat för oss om hur olustigt det var att se män sitta och öppet onanera.

– Man kan köpa sexleksaker och kläder där och det tyckte jag var lite spännande, säger Mika.

Men att det finns hemliga rum bakom butiken kände inte Mika till, utan när hon leds in där av Karl stelnar hon till.

– Han föreslog att jag skulle tillfredsställa en man där. Allt var så äckligt. Det luktade liksom… gammalt sex.

Fakta: Bdsm handlar om samtycke

Bdsm är ett paraplybegrepp för sex/frivilligt maktutbyte som sker i samförstånd mellan de inblandade parterna.
Bokstäverna står för följande:
b = bondage, bindning.
d = dominans, disciplin.
s/m = sadomasochism, njuta av att ge eller ta emot smärta.

Tar med en ”slav” hem till Mika

2. Vi får också bekräftat att Karl tog med en ”slav” hem till Mika – som han sedan smiskat framför henne.

– Det var för att Mika ville se hur det gick till. Och den här killen ville testa men vi avbröt för han sa att det inte var hans grej, säger Karl.

Mika har tidigare sagt så här om händelsen:

– Jag hade ingen aning om att de skulle komma och det var så hemskt. Jag tittade ut genom fönstret hela tiden och sa åt Karl att han skulle sluta. Men han slog jättemycket innan han stoppade.

Bild på en väska med sexleksaker.

Bild: Anna Rytterbrant

Karl tog med en slav till Mika och lämnade kvar en väska med sexleksaker. När Hem & Hyra frågar honom om den fullpackade väskan lyser han upp och säger utan att tveka: ”Nja, full och full … Sådana här prylar tar ju lite plats.”

Till saken hör att Karl först låtsas ovetande om båda händelserna för att sedan minnas när vi pressar honom och återger detaljer som Mika gett oss.

Karl återkommer flera gånger till att det här handlar om hans sexuella läggning och att han inte har något att be om ursäkt för. Han ser inga problem med att han är aktiv inom Hyresgästföreningen. Det är heller inga bekymmer att han via sin förening kommer i kontakt med många utsatta kvinnor.

Mika vill flytta till ny kommun

Det har nu gått flera månader sedan Mika hade kontakt med Karl. Hon fick inget jobb som han halvt om halvt hade lovat henne. Och hon är fortfarande rädd för att Karl ska kontakta henne igen eller att han plötsligt ska stå på gården utanför huset. Men hon slipper höra hans ständiga prat om sex och hon mår över huvud taget mycket bättre i dag.

Nu siktar hon framåt.

– Jag har en praktikplats på gång i sommar och till hösten hoppas jag vara klar med en utbildning som jag går. Då kan jag få ett riktigt jobb, kanske i Norge.

Forskaren: Han verkar överskrida gränser

Kvinna som ler och tittar in i kameran. Närbild.

Bild: Malmö universitet

Charlotta Carlström.

Docenten Charlotta Carlström vid Malmö universitet har forskat om bdsm. Hon har stött på fall där kontrollen över en ”slavs” ekonomi ingått som en del i leken.

– Det kan absolut vara en del inom bdsm-sfären. Men det låter inte riktigt som den här mannen gör det som en sexuell fetisch. Det verkar mer som att han är ute efter ekonomisk vinning, säger hon.

Bdsm handlar visserligen om dominans och underkastelse men samtycke är ett centralt begrepp. Charlotta Carlström ser dock inte att det finns något samtycke i fallet med Karl och Mika.

– Han verkar överskrida gränser som gör att man inte kan kalla det för bdsm-utövande. Så fort det händer något som hon inte har samtyckt till är det att räkna som våld eller trakasserier, säger Charlotta Carlström.

HGF-chefen: Vi har en tydlig värdegrund

Man med glasögon som tittar in i kameran med ett litet leende på läpparna. Svart studiobakgrund.

Bild: Hyresgästföreningen

Johan Pelling.

Inget av det som Hem & Hyra grävt fram kan kopplas till Karls engagemang inom Hyresgästföreningen, HGF. Men Johan Pelling, chef för HGF-regionerna Mitt och Aros-Gävle, reagerar ändå kraftigt när Hem & Hyra berättar för honom om vad vi har fått fram.

– Vi har en väldigt tydlig värdegrund och visar det sig att bara en bråkdel av det här är sant så är man inte lämplig att ha ett förtroendeuppdrag inom Hyresgästföreningen. Frågan är om det ens är möjligt att vara medlem.

HGF kommer att vidta någon form av åtgärd, enligt Pelling. Men han betonar att han inte dömer Karl på förhand.

– Alla människor har rätt att få sin sak prövad.