Här svarar Hemblas och Victoria Parks vd: ”Arg men inte chockad – vi söker inte snabba vinster”

”Jag är arg men inte chockad.”
Per Ekelund är vd för Hembla och Victoria Park. Här svarar han på hyresgästernas kritik mot de två bolagen.

I Hyresgästföreningens under­sökning dinvärd.se fick Hembla och Victoria Parks bolag betydligt lägre poäng än genomsnittet. Hur kan det komma sig?

– Vi har haft bekymmer på ­vissa ­ställen, det är inget snack om det. ­Därför gjorde vi en omorganisation i Hembla för ett år sedan, där det blir tydligt vem som har ansvar. Om du gör samma ­undersökning i dag skulle jag bli besviken om inte poängen har höjts ordentligt, framför allt för ­Hembla, som kommer från en lägre nivå.

– Vi har också gjort en egen kund­undersökning som visar tydligt vad vi måste jobba mer med och var. Vi är ­väldigt bra på vissa orter och inte alls bra i andra områden.

Vattenskada i Ashian Muhameds kök

Bild: Kristina Sahlén

Ashian Muhamed i Husby är en av många som har drabbats av vattenskada. Efter fem månader är köket fortfarande ett kaos.

Vill inte renovera allt på en gång

Jag har varit i kontakt med många hyresgäster som har drabbats av återkommande vattenskador. Vad gör ni åt det?

– Husen är 50 år gamla och det är dags att renovera. Vi vill inte renovera allt på en gång, för vi kan inte tvinga på våra hyresgäster så stora hyres­höjningar. Men vi byter en jädrans ­massa stammar, just för att vi inte ska ha läckande rör.

I stället för stambyten använder ni relining, en ifrågasatt metod som inte håller lika länge som nya stammar. Hur går det ihop med ert evighetsperspektiv?

– Vi relinar avloppsrören. Det är en bra metod och vi känner oss ­trygga med den. Vattenskadorna kommer inte från avloppen utan från vattenrören och dem byter vi genom att dra upp nya rör genom de stängda sopnedkasten. I Victoria Park är närmare hälften av vattenrören bytta. Hembla hade inte fokuserat på det, så det startar vi upp nu. Det måste vi göra eftersom vi tänker behålla husen.

Kakel har rasat ner i Marie Asplunds badrum

Bild: Kristina Sahlén

Marie Asplund fick väggen lagad med silvertejp. Sedan hände ingenting.

Jag träffade Marie i Jordbro. Hennes ­badrumsvägg är så vattenskadad att kaklet rasade ner. När hon inte gick med på en helrenovering och hyreshöjning så tejpades det återstående kaklet fast med silvertejp. Vad tänker du om det?

– Jag blir arg, men inte chockad för jag har fått ett antal sådana signaler. Jag tror man jobbade så historiskt, men vi håller på att försöka ändra den in­ställningen.

Vi kan inte tejpa fast kakel med silvertejp!

Per Ekelund, vd

– Rent affärsmässigt hade det ­förstås varit bra att helrenovera och få en ­hyresökning, den som säger något ­annat ljuger. Men om hyresgästen inte vill det, så har hon ju sin lagliga rätt att få det återställt. Det behöver inte bli en ­helrenovering. Och vi kan inte tejpa fast kakel med silvertejp!

Det finns en uppfattning att ni ­sparar på underhåll för att få folk att flytta, så att ni kan ­renovera deras gamla lägenheter.

– Jag vet att det har varit så men det upphörde, åtminstone i direktiven, med mig och Vonovia. ­Tidigare ville man driva fram renovering så att man fick upp intäkterna eftersom man skulle sälja. Men vi ska vara kvar i 40-50 år, så om vi renoverar ett badrum nu eller om några år spelar ingen roll.

Investeringar ger högre värde

Hur mycket tjänar Vonovia på svenska hyresgäster?

– Viktoria Park och Hembla har en bra värdeökning på sina fastigheter, men det skickas inga pengar från Sverige till Tyskland utan tvärtom. De investerar ungefär tre miljarder i renoveringar och vi har hyresintäkter på lika mycket. Men vi har också kostnader för vatten, ­värme, underhåll, personal och annat, så kassaflödet är kraftigt negativt. Och de pengarna får vi från Tyskland.

Hemblas hus i Jordbro får kritik.

Bild: Kristina Sahlén

Några hus i Jordbro har fått nya fasader, andra inte.

– De hoppas och tror att om de ­stoppar in tre miljarder i husen i ­Sverige så ökar kanske deras värde med fyra miljarder. De pengarna får du aldrig i handen om du inte säljer, men de får det i sin balansräkning och det är de glada för. Vonovia kommer inte att sälja.

Kan du garantera det?

– Vonovia kan förstås byta styrelse och sparka mig och sälja husen. Men enligt allt jag hör och ser och står för så ska de behållas.

– Vonovia är inget riskkapital­bolag som söker snabba vinster, utan ett ­bostadsbolag, som du kan jämföra med Wallenstam eller andra svenska fastighetsbolag. De vill ha trygga, förutsägbara inkomster och det är därför man vill vara på en reglerad marknad, där risken för vakanser är väldigt liten.

Fotnot: Från 1 januari byter ­Victoria Park och Hembla namn till det ­gemensamma Victoriahem.