Bild på Åsögatan 190 och pengar

Så kapades hyreshuset i jakten på miljonvinster – Fredrik fick betala priset

Fredrik stortrivdes i lyan på Södermalm. Men för fyra år sedan ersattes idyllen av svartkontrakt, prostitution och hotellverksamhet. Hem & Hyra har granskat hur det gick till när ett helt vanligt hyreshus kapades i jakten på miljonvinster.

Det nyrenoverade huset på Åsö­gatan 190 har råkat ut för i stort sett alla de problem som frodas på hyresmarknadens bakgård. Ombildning bakom ryggen på ­hyresgästerna, ­lägenhetshotell, prostitution, skenskrivningar, svartkontrakt. Allt i jakten på snabba pengar. Den bistra ­sanningen är att  det skulle kunna hända i vilket hyreshus som helst.

Att Stockholms bostadsmarknad har havererat är ingen nyhet. Men vissa har fått ta mer stryk än andra. Det här är historien om hur det gick till när ett vanligt hyreshus på Södermalm blev  kapat av ett företag och förvandlat till en pengamaskin. Hyresgäster som bara ville ha någonstans att bo fick betala priset.

Allting började med en lapp i brevlådan en sommardag 2018. En hyresgäst som vi kan kalla Fredrik fick veta att hyreshuset hade sålts till en bostadsrättsförening och att han och hans grannar blivit blåsta på sin rätt att rösta om de ville ombilda.

– Jag blev helt paff. Ingen i bostadsrättsföreningens styrelse bodde i huset. Jag kände inte igen ett enda namn.

Huset på Åsögatan har förvandlats till det sämre efter ombildningen.

Bild: Ida Karlsson

Huset på Åsögatan på Södermalm blev ett nav i den svarta handeln med hyreskontrakt i Stockholm där flera personer dömdes till fängelse.

Med bostadsrättsföreningen som ny hyresvärd startade en utveckling som skulle sluta i fängelsestraff för flera personer. Hyreshuset kom nämligen att spela en huvudroll i Sveriges största svartkontraktshärva där hyreskontrakt sålts för miljoner.

Brommapar lurade till sig paradvåning

I polisens förundersökning dyker ­huset upp många gånger som en viktig skenskrivningsadress.

Flera personer har på uppmaning av svartmäklarna ­använt bostäder i huset på Åsögatan som skenbyteslägenheter. De har inte bott i lägenheterna, utan använt dessa för att kunna fejka lägenhetsbyten som i själva verket har varit köp av hyres­kontrakt. Allt för att lura hyresvärdar och få det att se ut som vanliga lägenhetsbyten.

Ett Brommapar använder skenskrivningsadressen för att ta över en parad­våning på Sankt Eriksplan medan en före detta popstjärna lämnar parad­våningen och skriver sig på en trea på Åsögatan.

Åklagare Henrik Söderman

Bild: Kenneth Samuelsson

Henrik Söderman, åklagare i svartkontraktshärvan menar att skenskrivningsadresserna på bland annat Åsögatan var en förutsättning för den svarta handeln med hyreskontrakt.

En pilot som utvandrat till Dubai, en kändisfrisör, dottern till en känd sportprofil och en bankman har också uppgett till Skatteverket att de bott i huset. Men inget av det stämmer.

Henrik Söderman, åklagare och förundersökningsledare i svartkontraktshärvan, menar att huset var en jätteviktig del i det brottsliga upplägget.

– Att ha en trovärdig skenskrivningsadress var nödvändigt för att kunna köpa och sälja hyreskontrakt och det hade de på Åsögatan 190, säger han.

Pengar för fejkade bytesadresser

I förundersökningen slås fast att 23 personer som varit skrivna i huset 2017 till 2018 inte har betalat någon hyra. Men trots vittnesmål om att ansvariga för huset på Åsögatan har tagit emot pengar för fejkade bytesadresser så har ingen av dem åtalats.

– Även om vi är övertygade om att de medverkade till det här så måste vi i ­varje enskilt fall kunna bevisa det och det kunde vi inte, säger Henrik Söderman.

Kontanter från försäljning av svarta hyreskontrakt

Bild: Polisen

Vid polisens husrannsakan hos svartmäklarna hittades stora summor kontanter och skuldebrev.

En annan svårighet är att reda ut hur mycket pengar som skenbytesverksamheten omsatt. En fingervisning fås av två vittnen. En person uppger sig ha betalat 108 000 i en brevlåda på Åsögatan och en annan 70 000 till två personer som ingår i kretsen runt Åsögatan.

– Vi vet inte hur mycket de har ­tjänat på det här och jag tror det varierar mycket. Men som exempel har en ­person i härvan fått 40 000 kronor för en halvtimmes jobb. Det finns utan tvekan ett antal personer utöver svartmäklarna som tjänat pengar på det här, säger åklagaren.

En i kretsen runt huset på Åsögatan har enligt polisutredningen haft över tusen kontakter med en av svartmäklarna som dömdes till fängelse i den uppmärksammade härvan.

Konsulten har undertecknat flera fejkade hyreskontrakt. I svartmäklarens dator hittade polisen även ej undertecknade hyreskontrakt för lägenheter mannen haft ansvar för.

Flera fejkade hyreskontrakt har hittats av polisen.

Bild: Polisen

Ett av de fejkade hyreskontrakt på Åsögatan som undertecknats av konsulten som anlitades av kretsen som ombildade huset.

Men mannen nekar till att han och svartmäklarna haft affärer ihop.

Oavsett vad konsulten hävdar så visar Hem & ­Hyras egen granskning av folkbokföringen att allt inte står rätt till. På pappret har 44 personer bott i 23 olika lägenheter i huset på Åsögatan 190 under 2017 då många skenbyten skett.

När vi jämför antal folkbokförda med ­hyresintäkterna i huset blir det ­tydligt att alla som skrivit sig på adressen inte kan ha betalat hyra. Hyresintäkterna är helt enkelt för låga – 431 468 ­kronor för 2017 enligt hyresvärdens års­redovisning.

Den trevliga stämningen och sammanhållningen är borta

Fredrik, hyresgäst.

Summan täcker bara den ­förhandlade hyran för sju lägenheter. Det betyder att det inte har kommit in någon hyra för de ytterligare 16 lägenheterna som personer hävdar att de har bott i helt eller delvis under 2017.

Flera lägenheter på Åsögatan renoverades och var obeboeliga när de användes för skenbyte.

Bild: Polisens förundersökning

När en misstänksam hyresvärd besökte lägenheten på Åsögatan som skulle användas vid ett byte upptäckte hon att bostaden var obeboelig och saknade toalett.

En av hyresgästerna som drabbades var Fredrik. Han upptäckte att flera okända personer hade varit skrivna i hans lägenhet.

– Jag tänkte ”det är inte sant” och förstod att det var något skumt. Ingen av dem har bott i min lägenhet.

Otvättade lakan i trappuppgången

Efter ombildningen har fastigheten allt mer börjat likna ett lägenhetshotell. När vi åker ut till adressen ser vi flera tecken på förändringen. En bil från ett känt uthyrningsföretag står parkerad på gatan. I trappuppgången ligger en hög med otvättade lakan.

När vi tar oss uppför trapporna ser vi nyckellås som hänger på trappräcket för den som hyrt boende via en uthyrningssajt. Vid ett av låsen ser vi en kvinna ta ut en nyckel.

Nyckellås

Bild: Ida Karlsson

Den som hyr en lägenhet via en uthyrningssajt hämtar nyckeln i nyckellås som hänger på trappräcket.


I mäklarannonser marknadsförs ­huset som en av få bostadsrätts­föreningar i Stockholm som tillåter fri uthyrning. Bostäder hyrs ut till turister för tre, fyra gånger den vanliga hyran – uppåt 1 100 kronor per natt. Turisterna utlovas ”en oförglömlig vistelse”.

”Nu är det nya ansikten hela tiden”

Men för de vanliga hyresgästerna har uthyrningen blivit en ständig plåga. Flera vittnar om att de har fått vänja sig vid sopor i tvättstugan, en hiss som ofta står stilla och stor omsättning av folk i huset.

– Förr var det trevlig stämning. Alla pratade med varandra. Nu är det nya ansikten hela tiden, säger Fredrik.

Förvandlingen till lägenhetshotell gjorde också att kriminell verksamhet flyttade in. Hyresgästerna har i perioder fått leva med sexhandel. Vi hittar tre sexköps­domar de senaste två åren.

Tvätt i trappuppgången

Bild: Kenneth Samuelsson

När hyreshuset blev ett lägenhetshotell så fick hyresgästerna vänja sig vid tvätthögar i trappuppgången.

Fredrik vittnar om många ­främmande män i trappuppgången i perioder. En kväll ser han en hallick putta in två prostituerade i en uthyrningslägenhet.

– Det kändes otrevligt och skumt och det var tydligt att han bestämde över dem, säger han.

Blåser hyresgäster och rundar lagen

När vi tittar på fler hus ser vi att aktörerna bakom affärerna på Åsögatan har satt i system att blåsa hyresgäster och utnyttja luckor i lagen, något som fått Skatteverket att granska dem. ­Fenomenet har också uppmärksammats av regeringen som tillsatt en utredning.

Men personerna bakom företaget som ombildat på Åsögatan vill inte svara på frågor. En person som suttit i styrelsen för bostadsrättsföreningen och undertecknat köpeavtalet när föreningen tog över hävdar att han inte varit operativ.

– Jag har inga kommentarer kring det där, säger han och lägger på luren.

Hyreshus och sexköpare

Bild: Ida Karlsson/Polisen

Tre personer har blivit dömda för sexköp på Åsögatan 190.

Personen som skrivit under de ­fejkade hyreskontrakten och som haft över ­tusen kontakter med en av svart­mäklarna säger att vi kan ringa en annan dag, men går senare inte att nå.

Hyresgästerna fick betala priset

Vinnarna bakom fuskombildningen är hyresvärden och företaget de samar­betat med som sålde fastigheten till ­bostadsrättsföreningen för 99 miljoner. Förlorarna är hyresgästerna vars hem förändrats för alltid.

– Den trevliga stämningen och ­sammanhållningen är borta, säger Fredrik som inte vill gå ut med sitt namn av rädsla för repressalier från personerna bakom fuskombildningen.