Drottningholmsvägen 78

Bild: Ida Karlsson

Hem & Hyra avslöjar: Här såldes fejkadresser i Stockholm

Fejkade lägenhetsadresser är en viktig pusselbit i handeln med svarta hyreskontrakt. Hem & Hyra har granskat hyreshusen med mängder av bluffhyresgäster.

Hem & Hyra har berättat om hur ett hyreshus i Stockholm kapades i jakten på miljonvinster. Huset på Åsögatan 190 och två andra adresser förekommer också i den omtalade härvan med svarta hyreskontrakt som fått stor uppmärksamhet. En omfattande polisutredning slutade med fängelse för de svartmäklare som varit inblandade.

De tre fastigheterna har fungerat som skenskrivningsadresser och nav i handeln med hyreskontrakt.

Henrik Söderman, åklagare i svartkontraktsmålet, säger att husen spelat en avgörande roll.

– Att ha en trovärdig skenskrivningsadress var nödvändigt för att kunna köpa och sälja hyreskontrakt.

Enligt polisen har 15 lägenheter i husen använts som fejkade bytesadresser för att köpen av hyreskontrakt ska se ut som vanliga byten.

Huset på Åsögatan har förvandlats till det sämre efter ombildningen.

Bild: Ida Karlsson

Huset på Åsögatan 190 har förvandlats till det sämre efter ombildningen.

Men när vi gräver djupare visar det sig att antalet hyresgäster som bott i husen på pappret men inte betalat hyra är många fler än vad som framkommit i förundersökningen.

Siffrorna går inte ihop

På Åsögatan 190 har 44 personer varit folkbokförda i 23 lägenheter helt eller delvis under 2017. Under samma period har värden fått in 431 468 kronor i hyra, vilket täcker hyran för sju förhandlade lägenheter.

Därmed har övriga hyresgäster som hävdar att de bott i 16 lägenheter inte betalat någon hyra alls. Flera vittnar dock om att de betalat kontanter för skenskrivningsadresser.

Kontanter från försäljning av svarta hyreskontrakt

Bild: Polisen

Vid husrannsakan hos de dömda svartmäklarna hittades mängder av kontanter från försäljningar av hyreskontrakt.

Samma mönster syns på Drottningholmsvägen 78 på Kungsholmen. Enligt förundersökningen har 28 personer varit folkbokförda men inte bott på adressen.

Vår genomgång visar att 49 personer hävdar att de har bott i 25 lägenheter i huset under 2018. Detta trots att Bankgirot slår fast att värden inte hade några hyresintäkter alls det året. Två personer har dock betalat in 293 640 kronor till värden för skenskrivningsadressen.

Blåste hyresgäster i Gubbängen

Ett annat hyreshus som utnyttjats är Cirkelvägen 12-24 i Gubbängen. Husen har ombildats bakom ryggen på hyresgästerna av samma aktörer som låg bakom ombildningen på Åsögatan 190.

Enligt förundersökningen har fyra personer varit folkbokförda i husen utan att ha hyreskontrakt eller betala hyra. I en telefon som tillhörde en av svartmäklarna upptäcktes ytterligare sex personer som varit folkbokförda på adressen.

Så gjordes granskningen

Hem & Hyra har tidigare granskat den gigantiska svartkontraktshärva som slutade med att två svartmäklare dömdes till fängelse i våras. I det arbetet såg vi att flera hyreshus hade använts som skenskrivningsadresser för att dölja de svarta lägenhetsaffärerna. Flera av de som köpt hyreskontrakt hade varit folkbokförda i husen men aldrig bott på adresserna utan använt fejkade kontrakt för att genomföra skenbyten.

Vi bestämde oss för att försöka ta reda på hur många som hade varit skenskrivna i husen utöver de som fanns i polisens förundersökning. Genom att jämföra hyresvärdens hyresintäkter med antalet folkbokförda och de lägenheter de varit skrivna i såg vi att siffrorna inte gick ihop. Vi tog även fram uppgifter på förhandlade hyror i husen. Med hjälp av detta kunde vi se att hyresintäkterna bara täckte en liten del av alla som skulle ha bott i husen.