Om sonen säljer knark kan föräldrarna vräkas – så många skulle fått flytta med ny lag: ”Stör du i området ska du ut”

En mamma vars son säljer cannabis. Eller en gängkriminell med pistol. Båda skulle kunna kastas ut på gatan genom en lagändring som snart kan bli verklighet. Hem & Hyra kikade in i framtiden och hittade hushållen som är i riskzonen.

På det lilla torget har en grupp äldre herrar slagit sig ner på bänkarna. Höga träd omringar husen runt omkring. I parken bakom spelar några ungdomar fotboll.

– Det här är ett fantastiskt område, en ekostad. Det finns dammar med bäckar som tar hand om dagvattnet och en massa grönska. Det är som att bo på landet fast det är nära till stan, säger 77-åriga Gunilla Ericsson, boende i stadsdelen Augustenborg.

Gunilla Ericsson, boende i stadsdelen Augustenborg

Bild: Anders Paulsson

Gunilla Ericsson, som är engagerad i odling i sitt område, tittar till hur fikonträdet klarar höstkylan.

Området är allmännyttans största och äldsta i Malmö och ligger mellan centrum och Jägersro. Kvarteren stod färdiga på 50-talet och var föregångare till miljonprogrammen. För några år sedan tillkom ett modernt ”livsstilsboende” i ett klimatsmart höghus med stora odlingsbalkonger. På torget nedanför kan man köpa handgjord glass gjord av fallfrukt eller shoppa vintagecyklar.

Men det finns också en annan sida.

Ungdomar som säljer knark. Skottlossning. Knivskärningar och polisutryckningar. Bilar som brinner. Oroliga hyresgäster.

–  Folk blir ju rädda när det skjuts in i lägenheter, säger grannen Stefan Öberg.

Många oroar sig för brottsligheten

Det här är en av flera platser i staden där det finns en öppen knarkhandel. Polisen håller ett extra öga på kvarteren och beskriver det som en ”hotspot”. Här finns säljare. Hit kommer kunder. Enligt kommunens mätningar oroar sig en majoritet av invånarna i den här delen av Malmö för brott.

Och brottsligheten är en het politisk fråga i hela landet. Så här har den tidigare S-regeringen resonerat: hyresgäster som begår brott skapar otrygghet. Det påverkar grannar och hela stadsdelar. Det måste bli lättare att säga upp kriminella som bor i hyresrätt.

Nuvarande regler behöver skärpas

Morgan Johansson (S)

– Nuvarande regler behöver skärpas för att utöka möjlig­heterna till upp­sägning om hyres­gästen har begått brott, sade dåvarande justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson (S) när en utredning av lagstiftningen lanserades förra sommaren.

De nya regeringspartierna har resonerat i liknande banor. Enligt direktivet för den pågående utredningen ”bör” brottslighet i närområdet leda till uppsägning av hyreskontrakt. I praktiken betyder det att vad som händer nere på torget eller borta i parken ska ha lika stor betydelse som vad som sker i själva hyreshuset. Så är det inte riktigt idag. I utredningsdirektivet nämns tre konkreta brott: knarkhandel, vapenbrott och stenkastning på blåljuspersonal.

vapen, bränder och knark

Bild: Polisen/Anders Paulsson/Polisen

Brottslighet påverkar grannarna, utredningen mål är en trygg och säker boendemiljö.

Skärpta regler skulle gälla alla som bor eller vistas i lägenheten. Till exempel inneboende, partners eller vuxna barn som fortfarande bor kvar hemma. Med andra ord: Om den vuxne sonen i familjen säljer cannabis på torget kan föräldrarna åka ut, även om de inte begått några brott.

Så vad händer om det här blir verklighet?

Så skulle hårdare lagar kunna slå

Det finns inga officiella sammanställningar som knyter ihop boendeform med brott i närområdet. Men Hem & Hyra kan genom en unik kartläggning visa vad en lagskärpning skulle kunna leda till.

När vi granskar brottsligheten i Malmö visar det sig att många berörs. Bara på ett år skulle 56 hushåll riskera att förlora sina lägenheter. I bakgrunden finns 30 minderåriga barn, en hel skolklass, som påverkas av vad som händer om en förälder förlorar sitt hem.

Detta handlar alltså om personer som matchar beskrivningen i utredningsdirektivet:

  • Vuxna med adresser i hyreshus.
  • De har sysslat med knarkhandel, hanterat skjutvapen eller kastat sten på blåljuspersonal.
  • Brottet har skett i deras hem eller på promenadavstånd från huset.

I landet som helhet skulle det handla om hundratals personer som hamnade i riskzonen varje år.

Fakta Hem & Hyras granskning

Tillbaka till Augustenborg. Den senaste tiden har varit orolig. Grannarna som vi träffar berättar om unga som gömmer narkotika mellan husen och tänder eld på parkerade bilar. Men de är splittrade i frågan om ett försämrat besittningsskydd för hyresgäster.

– Stör du i området, även om det är en bit från lägenheten där du bor, så ska du ut, säger Lasse Persson.

Han är ordförande i den lokala hyresgästföreningen och har bott här i 54 år, i princip hela livet. Gunilla Ericsson däremot är tveksam till att hela familjer ska kunna drabbas av vad en person gör.

Lasse Persson, Gunilla Ericsson, Stefan Öberg och Christine Öberg är grannar på Augustenborg i östra Malmö.

Bild: Anders Paulsson

Lasse Persson, Gunilla Ericsson, Stefan Öberg och Christine Öberg är grannar på Augustenborg i östra Malmö.

– Jag vet inte om jag tycker att det är okej. Var och en får stå för vad den gör, säger hon.

Stefan Öberg ser det som rimligt att hela hushåll skulle kunna tvingas lämna sina lägenheter. Men skulle det verkligen hjälpa? Där är han osäker.

– De har ju förbrukat sin rätt. Samtidigt så är frågan om de bara fortsätter på samma sätt i nästa område.

Unga män och deras familjer skulle drabbas

Resultatet av vår granskning är tydligt. Det är främst män i tjugoårsåldern som sysslar med narkotika som skulle hamna i fokus vid ett uppluckrat besittningsskydd. Personer som hanterar knark som inte är avsett för eget bruk är langare enligt domstolarnas definition.

Malmövy

Bild: Anders Paulsson

Åtta bostadsområden i Malmö omfattas av vad polisen klassat som särskilt utsatta områden eller riskområden.

En sak är viktig att återkomma till; det här en granskning av vad som kan hända, sett till direktiven, och ingenting är ännu beslutat. Samma frågeställning utreddes så sent som 2017 men utan att resultera i några skärpningar. Den aktuella utredningen ska vara färdig i höst och sedan ska regeringen ta ställning till hyresgästernas framtid.

Men redan nu finns kritik från personer som i sitt arbete kommer i kontakt med grupperna som berörs. Kritik mot att tankarna på att lättare kunna slänga ut kriminella skulle få ett bra resultat.

– Om någon är obekväm att ha i ett visst bostadsområde så blir de ju inte mindre obekväma i ett annat, säger Glen Sjögren som är polis och koordinator för Sluta skjut i Malmö.

–Jag tror man segregerar staden ännu mer.

Rickard Vroland, Malmö stad, och Glen Sjögren, polisen.

Bild: Anders Paulsson

Rickard Vroland, Malmö stad, och Glen Sjögren, polisen.

Från socialtjänstens sida ser man redan idag hur personer som stämplats som kriminella eller psykiskt sjuka får problem på bostadsmarknaden.

– Det här blir en sorts straffande åtgärd från samhällets sida som ligger utanför det juridiska systemet, säger Rickard Vroland, avdelningschef på Malmö stads arbetsmarknads- och socialförvaltning.

En sammanräkning visar att de 56 personerna i vår granskning tillsammans har dömts i tingsrätten till över 70 år i fängelse. Utöver detta skulle de alltså dessutom kunna förlora sina bostäder.

Ute på Augustenborgs torg börjar det skymma.

Här känner sig Gunilla Ericsson hemma på seniorboendet där hon bor, trots att det kan vara stökigt utanför. Efter sjutton år har hon ingen som helst tanke på att lämna området. Lasse Persson med bostad i ett av höghusen strax intill är inne på samma spår. Han är trygg i sina gamla barndomskvarter. Även om de har förändrats en hel del under åren som gått.

Hyresgäster på Augustenborg i Malmö

Bild: Anders Paulsson

Vännerna på Augustenborg tycker det är svårt att få grannarna att engagera sig. ”Vi var sex hyresgäster som kom på en trygghetsvandring. Hur många bor det här ? 4000.  Det verkar vara bättre att spy galla på Twitter och Instagram”, säger Stefan Öberg.

– Det enda vi var rädda för när vi var små var järnvägen som går här bredvid. Sprang vi upp där skulle vi ha fått smisk, säger han.

Stefan Öberg och sambon Christine är däremot på väg att lämna stadsdelen efter bara fyra år som hyresgäster. Efter sex inbrottsförsök i lägenheten och överfall och hot under hundpromenaderna har de fått nog.

– Vi ska flytta från Malmö, säger Stefan Öberg.

Exempel Kriminella med anhöriga som skulle kunna tvingas flytta

En påse med cannabis

Bild: Polisen

Knarkhandel på torget

Efter ett besök på det lokala torget, en ökänd hotspot för öppen knarkhandel, stoppas en man med två gram cannabis gömt i kalsongerna. Han är en knarkkund, visar det sig. Eftersom platsen är kameraövervakad kan polisen snabbt ta reda på vem han har träffat; en 22-årig man som bor hemma hos sina föräldrar i ett hyreshus 500 meter bort. Mängden knark är liten men det är tydligt att han har langat, enligt tingsrättens dom.

Upplopp efter koranbränning

Bild: Polisen

Kravaller i bostadsområdet

På kvällen attackerar en uppretad folkmassa polis och räddningstjänst med stenar och bygger brinnande barrikader på gatan. I bakgrunden ligger den kringresande högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar. I en lägenhet i ett hyreshus några hundra meter bort har en 18-årig man sin hemadress tillsammans med sin familj. Polisen identifierar honom som deltagare i upploppet och han döms senare i tingsrätten.

Cannabis

Bild: Polisen

En gömma nere i källaren

Det stinker cannabis i hyreshusets källare. När polisen kommer dit hittar de 99 portionsförpackade påsar gömda i ett förråd. Kort därefter griper de en 22-årig misstänkt i trapphuset. Han har en mobiltelefon på sig innehållandes konversationer med knarkkunder. Mannen bor hemma hos sin mamma i en lägenhet några våningar upp i huset. Några månader i fängelse blir tingsrättens dom.

En pistol beslagtagen av polisen

Bild: Polisen

Gängkrig bland kriminella

Kriminella nätverk ligger i krig med varandra och flera personer blir skjutna i området. Polisen hittar en skarpladdad pistol som har använts vid ett av mordförsöken. En ung man knyts till hanteringen av vapnet, som ligger utomhus, tack vare spår av DNA och 20-åringen döms i tingsrätten. Han bor vid tillfället hemma hos sina föräldrar i ett hyreshus några hundra meter bort från brottsplatsen.

Fotnot: De fyra exemplen bygger på en jämförelse mellan 220 tingsrättsdomar i Malmö under 2021 och direktiven för utredningen ”Uppsägning av hyresgäster som begått brott”.

Så går det till Utredningen av otryggheten och hyresgästernas framtid

Uppdraget för utredningen ”Uppsägning av hyresgäster som begått brott” kom från den tidigare socialdemokratiska regeringen med statsminister Magdalena Andersson. Arbetet startade i höstas med hjälp av experter från Brottsförebyggande rådet, Polisen, Fastighetsägarna, Sveriges allmännytta, Boverket, Hyresgästföreningen och Justitiedepartementet. Hösten 2023 ska ett förslag på eventuella lagändringar lämnas över till statsminister Ulf Kristersson (M) och den nya regeringen.

Magdalena Anderssson, Socialdemokraterna, och Ulf Kristersson, Moderaterna

Bild: Amir Nabizadeh/TT och Axel Adolfsson

Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M).

Under arbetets gång finns det möjlighet att lämna in kompletterande direktiv till utredarna. Utöver delen som rör gatukriminella, som den här granskningen berör, tittar man även på regelverket för inneboende samt ser över hur brott mot närstående inom en relation kan påverka ett hyresavtal.

Så granskade Hem & Hyra 220 tingsrättsdomar och kartmätningar

granskning av överhyra

Bild: Pixabay

Utredningsdirektivet beskriver tre typer av brott; knarkhandel, vapenbrott och attacker med stenkastning på blåljuspersonal. Det ska handla om vuxna gärningsmän och brott med destruktiv påverkan på närområdet. 

Via uppgifter från Åklagarmyndigheten, baserat på ett antal specifika brottskoder, har vi identifierat alla domar som rör de beskrivna brotten i Malmö tingsrätt under 2021. Genom manuell analys har vi sorterat ut fällda vuxna med adress i hyreshus. Via en kartmätning har vi isolerat brott som har skett i närområdet sett till den dömdes adress.

Ett fåtal personer som saknat adress har uteslutits. Vi har bara räknat med vapenbrott som rör fungerande skjutvapen och narkotikabrott har begränsats till överlåtelser. I instruktionen till utredaren används beskrivningen ”i närområdet” och inget specifikt avstånd. I vår granskning har vi satt gränsen till max två kilometer mellan hemadress och brottsplats.

På det här sättet har vi fått fram den kategori av hushåll som skulle kunna förlora sina hyreskontrakt om lagen ändras i framtiden, sett till utredningens direktiv och om värdarna väljer att använda sig av möjligheten.