Israa Atabi och Mouna Benlemalem på Bellevuegården i Malmö.

Bild: Emil Malmborg

Succéstoryn: Så blev hyresvärden vägen till drömjobben för Mouna och Israa

Mouna Benlemalem och Israa Atabi var nya i landet och vägen till ett fast jobb kändes oändlig. Men så dök det upp ett reklamblad i brevlådan från hyresvärden. Det förändrade allt.

Klockan närmade sig elva på förmiddagen när vattnet gick. Mouna Benlemalem arbetade en stund till innan hon ställde in städvagnen i garaget och åkte till förlossningen. Där föddes sonen Nasim. Tre veckor senare var Mouna tillbaka på jobbet som gårdsvärd hos hyresvärden MKB.

– Jag hade så mycket energi och jag ville jobba. Jag ville hitta mig själv och det gör jag genom mitt arbete. Min man tog hand om barnen. Han är ett stort stöd för mig.

Mouna Benlemalem kom till Sverige från Marocko år 2014 och är en av de nyanlända kvinnor som fått praktikplats hos MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö.

Mouna Benlemalem fick praktikplats hos hyresvärden MKB.

Bild: Emil Malmborg

Mouna Benlemalem fick praktikplats hos hyresvärden MKB.

Projektet ”Biljett till framtiden” är första steget in på arbetsmarknaden för arbetslösa kvinnor som befinner sig långt från ett jobb och som är bosatta i MKB:s områden. Första året började med fem kvinnor. Nu, fyra år senare, har projektet vuxit och blivit en naturlig del av MKB. Totalt har 97 kvinnor fått praktikplats som gårdsvärd under ett år med arbetsuppgifter som städning och skötsel av gårdar.

För Mouna Benlemalem har det varit helt avgörande.

Reklambladet förändrade allt

Hon är en av två där praktikplatsen dessutom lett till en fast anställning hos MKB. Innan dess sökte hon hundratals jobb men fick alltid samma svar: Tack för din ansökan men vi har valt att gå vidare med en annan sökande.

– Det var väldigt svårt men jag lyckades till slut. Praktiken som gårdsvärd var
första steget så det har betytt mycket för mig, säger Mouna Benlemalem.

Både Mouna Benlemalem och Israa Atabi bor hos MKB i miljonprogramsområdet Bellevuegården.

Bild: Emil Malmborg

Både Mouna Benlemalem och Israa Atabi bor hos MKB i miljonprogramsområdet Bellevuegården.

En liknande resa har kollegan Israa Atabi gjort, som dessutom var den som intervjuade och rekryterade Mouna till hennes praktikplats. Israa Atabi är den andra praktikanten som fått ett fast jobb.

Jag kommer närmare min dröm att arbeta som arkitekt.

Israa Atabi

Hon var arkitekt hemma i Irak. I Sverige hade hon bara varit i ett halvår när reklambladet från hyresvärden år 2018 landade i brevlådan. Hon sökte och fick den efterlängtade praktikplatsen. Nu har det gått fyra år och hon har avancerat till koordinator för gårdsvärdarna och har dessutom arbetat som projektledare med ansvar för att omvandla lokaler till bostäder.

– Jag lär mig otroligt mycket. Det är allt från projektering och startbesked och totalentreprenad. Och jag kommer närmare min dröm att kunna arbeta som arkitekt i Sverige, säger Israa Atabi.

Hon pratar fort, men ibland får hon leta efter orden.

Kärleken ledde till Sverige

Det har gått två år sedan Mounas son Nasim föddes den där förmiddagen och vi är tillbaka på Bellevuegården, ett miljonprogramsområde i Malmö. Det var här Mounas värkar började på gården mellan höghusen. Både Mouna och Israa har varit gårdsvärdar här och det är tillika området som de bor i. Mouna tillsammans med man och tre barn. Och Israa med sin man.

Israa Atabi gick från praktikplatsen som gårdsvärd till ansvarig för gårdsvärdarna och sedan projektledare.

Bild: Emil Malmborg

Israa Atabi gick från praktikplatsen som gårdsvärd till koordinator för gårdsvärdarna och projektledare.

Det var kärleken som förde dem båda hit. Mouna lämnade ett liv som lärare i arabiska medan Israa hade hunnit jobba i ett år som arkitekt på ett privat företag innan hon bröt upp.

– Jag trodde ändå att jag skulle klara av att flytta till Sverige även om jag var väldigt nervös. Och jag siktade inte så högt när jag först kom hit. För jag ville inte bli besviken. Men jag blev jättestolt när jag fick jobb på MKB. Jag hade blivit lika stolt oavsett vad det var för jobb. Man måste ta ett steg i taget, säger Israa Atabi.

Fick cykellektioner av hyresvärden

Mouna Benlemalem arbetar som boinformatör. Genom MKB har hon dessutom fått lära sig att cykla och nu tar hon elcykeln över hela staden, från Limhamns sjöstad i västra Malmö till Örtagård på Rosengård i öster. Hon knackar dörr och pratar med hyresgästerna om sopsortering och hur man felanmäler. Innan hon började på MKB fick hon försörjningsstöd.

Mouna Benlemalem cyklar mellan MKB:s områden i Malmö.

Bild: Emil Malmborg

Mouna Benlemalem cyklar mellan MKB:s områden i Malmö.

– Det kändes som om jag tiggde. Jag ville att mina barn skulle se mig arbeta. Jag ville ha ett eget jobb, få en egen lön.

Jag ville att mina barn skulle se mig arbeta.

Mouna Benlemalem

Och det är just det som är tanken med projektet. Att kvinnor som står långt från arbetsmarknaden ska få möjlighet till egen försörjning. En del kan inte ett ord svenska och språkundervisning ingår i praktikplatsen. En utvärdering från sommaren 2021 visade att knappt fyra av tio hade gått vidare till annat jobb eller heltidsstudier. En succé, om MKB får beskriva det själva.

– Det viktiga är att kvinnorna kommer i arbete och att de kan försörja sig själva och inspirera sina familjer. Det är viktigt att barn och unga i området ser att arbete är en del av framtiden, säger Nurgül Iljas Eminovska, chef för social hållbarhet på MKB.

”De är stolta och känner att någon tror på dem”

Praktikplatserna bekostas med bidrag från Arbetsförmedlingen och MKB skjuter till pengar så att kvinnorna får lön enligt kollektivavtalet. För MKB går det jämt ut rent ekonomiskt, enligt Nurgül Iljas Eminovska, eftersom man inte behöver lägga ut kvinnornas arbetsuppgifter på någon annan.

– Det har blivit en del av vår verksamhet. Vi försöker se på sidoeffekterna. För många förändras hela tillvaron. De går till jobb och får rutiner. De är stolta och känner att någon tror på dem, säger Nurgül Iljas Eminovska.

Mouna Bendlemalem och Israa Atabi.

Bild: Emil Malmborg

Mouna Benlemalem och Israa Atabi.

Mouna Benlemalem har inte ångrat att hon lämnade läraryrket i Marocko. Hon hoppades kunna fortsätta med undervisning i Sverige men via sin man fick hon upp ögonen för mer praktiska yrken. Innan hon fick sin praktikplats hade hon hunnit gå en utbildning i fastighetsteknik.

– Jag kände att jag ville arbeta mer med händerna. Och det passade mig. Idag saknar jag inte att jobba som lärare, säger hon.

Men hur är det att jobba hos sin egen hyresvärd?

– Det är jättebra. Vi har ju perspektivet även som kunder hos MKB. Jag förstår båda sidor och hur systemet fungerar. Och jag lär mig om både rättigheter och skyldigheter, säger Israa Atabi.

Fakta ”Biljett till framtiden”

  • MKB:s projekt ”Biljett till framtiden” ska ge arbetslösa kvinnor som bor MKB:s bostadsområden heltidspraktik som gårdsvärdar. Till arbetsuppgifterna hör städning av trapphus, gårdar och tvättstugor.
  • Det startade 2018 med inspiration från Botkyrkabyggens projekt ”Qvinna i Botkyrka”.
  • Projektet ger arbete i ett år, övning i svenska och den som vill få lära sig att cykla. Första året fick fem kvinnor praktik. Idag är siffran uppe i 97, totalt sedan starten 2018.